Bombardamentele Israelului asupra Fâșiei Gaza au continuat până târziu în noaptea de vineri. Un atac aerian israelian asupra taberei de refugiați Nuseirat a ucis cel puțin 18 persoane, potrivit presei palestiniene, relatează BBC.
Oamenii din altă tabără, Bureij, au primit ordin de la armata israeliană să se deplaseze spre sud, în timp ce trupele din Israel își continuă ofensiva terestră.
"Unde ar trebui să mergem? Nu există un loc sigur", a declarat Ziad, un medic și tată a șase copii, pentru Reuters. „Ei cer oamenilor să se îndrepte către (orașul central din Gaza) Deir Al-Balah, unde bombardează zi și noapte.”
Atacul aerian israelian asupra unei case din tabăra de refugiați Nuseirat a ucis inclusiv un jurnalist al canalului de televiziune Aqsa al Hamas și două rude, au declarat oficiali din domeniul sănătății și presa Hamas, potrivit Reuters.
Moartea reporterului ar duce numărul jurnaliștilor uciși la 69, potrivit unui bilanţ al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor.
În timp ce atacurile Israelului din Gaza se desfășoară zi și noapte, la New York, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat după îndelungi dezbateri o rezoluție prin care a cerut intensificarea asistenței umanitare pentru Gaza. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a arătat sceptic însă că, în actualele condiții, acest lucru se va și întâmpla. Guterres spune că modul în care Israelul își desfășoară operațiunea militară creează „obstacole masive” în calea distribuirii ajutorului în interiorul enclavei, relatează Reuters.
Rezoluția adoptată cu mare greutate de Consiliul de Securitate al ONU cere „acces umanitar sigur, nestingherit și extins” în Gaza și „condiții pentru o încetare durabilă” a luptelor.
Dar este mult atenuată față de versiunile anterioare care cereau încheierea imediată a celor 11 săptămâni de război și reducerea controlului israelian asupra livrărilor de ajutoare. A fost singura posibilitate de a evita un veto din partea Statelor Unite, principalul aliat al Israelului, care până la urmă s-au abținut.
Consiliul de Securitate ar fi trebuit să se concentreze mai mult pe eliberarea ostaticilor, a spus Gilad Erdan, ambasadorul Israelului la ONU. Concentrarea asupra „mecanismelor de ajutor” este inutilă, deoarece Israelul permite „livrările de ajutoare la scara necesară”, susține oficialul israelian.
Hamas și Autoritatea Palestiniană din Cisiordania au avut păreri diferite în privința rezoluției ONU. Hamas consideră că este „insuficientă” pentru a satisface nevoile enclavei afectate și a sfidat apelurile internaționale pentru încetarea „agresăriii Israelului”.
Ministerul de Externe al Autorității Palestiniene a salutat rezoluția pe care o consideră un pas care „ să pună capăt agresiunii, să asigure sosirea ajutoarelor și să protejeze poporul palestinian”.
Statele Unite și Israelul, țară care a promis că va eradica Hamas, se opun unei încetări a focului, susținând că ar permite grupării militante islamiste să se regrupeze și să se înarmeze și mai mult.
Totuși, administrația Biden a devenit din ce în ce mai critică față de bilanțul în creștere al victimelor și față de criza umanitară care s-a agravat.
Națiunile Unite reclamă că ajutorul oferit Gaza ajunge la doar 10% din necesar, iar secretarul general al ONU Antonio Guterres consideră că modul în care Israelul își desfășoară operațiunea „creează obstacole masive în calea distribuirii asistenței umanitare”.
Pe de altă parte, Israelul spune că 5.405 camioane de ajutor - care transportau alimente, apă și provizii medicale - au intrat în Gaza de la începutul războiului.
Cea mai recentă actualizare a Ministerului Sănătății din Gaza, aflat sub controlul Hamas, organizație considerată teroristă de SUA, UE și alte state, arată că 20.057 de palestinieni au fost uciși și 53.320 au fost răniți în ofensiva israeliană care a distrus zone uriașe ale enclavei și a strămutat cea mai mare parte a populației - 2,3 milioane de oameni.
În același timp, Israelul raportează că 140 dintre soldații săi au fost uciși de când și-a lansat incursiunea la sol pe 20 octombrie, mai scrie Reuters.