Linkuri accesibilitate

Armata Israelului spune că a ucis din greșeală 3 ostatici israelieni în Gaza


Soldați israelieni participă la o operațiune terestră în cartierul Shijaiyah din orașul Gaza, vineri, 8 decembrie 2023.
Soldați israelieni participă la o operațiune terestră în cartierul Shijaiyah din orașul Gaza, vineri, 8 decembrie 2023.

Trei ostatici israelieni au fost uciși din greșeală de către Forțele de Apărare ale Israelului (IDF). Armata a recunoscut incidentul vineri. Ofensiva israeliană continuă pe întreg teritoriul Fâșiei Gaza.

Armata israeliană a anunțat vineri seară că a ucis din greșeală trei ostatici israelieni, luați de Hamas în atacul din 7 octombrie, în timpul operațiunii sale terestre din Fâșia Gaza, relatează Associated Press.

Principalul purtător de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că trupele israeliene i-au găsit vineri pe ostatici și că i-au identificat în mod eronat ca fiind o amenințare.

El a spus că nu este clar dacă ostaticii au scăpat de răpitorii lor sau au fost abandonați.

Decesele au avut loc în zona Shijaiyah din orașul Gaza, unde trupele s-au angajat în lupte aprige împotriva militanților Hamas în ultimele zile.

IDF și-a exprimat „profunda tristețe” și a anunțat că investighează în continuare incidentul ca să afle cu exactitate cauzele. Cadavrele acestora au fost transportate în Israel.

„Lecțiile imediate din acest eveniment au fost învățate și transmise tuturor trupelor din teren”, mai spune armata israeliană.

Israelul estimează că peste 100 de ostatici se mai află în captivitate în Gaza sub controlul Hamas, desemnată organizație teroristă de către SUA și UE.

Atacuri asupra Ierusalimului

În acest timp, gruparea Hamas a lansat mai multe rachete împotriva Ierusalimului, pentru prima dată din 30 octombrie. Sistemul de apărare Iron Dome a interceptat rachetele.

Statele Unite și Israelul spun că discută un calendar pentru reducerea operațiunilor intense de luptă, chiar dacă sunt de acord că lupta va dura luni de zile, în contextul în care guvernul american este din ce în ce mai neliniștit cu privire la numărul tot mai mare de morți din Gaza.

De asemenea, Israelul a declarat că va permite intrarea ajutoarelor în Gaza prin punctul de trecere Kerem Shalom, o măsură lăudată de Casa Albă.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, s-a întâlnit cu președintele palestinian Mahmoud Abbas pentru a discuta despre viitorul postbelic al enclavei asediate, care ar putea include readucerea forțelor de securitate palestiniene alungate din Gaza de către Hamas în 2007, când a preluat puterea, transmite AP.

Separat, compania daneză de transport maritim Maersk a declarat că își întrerupe toate cursele prin Marea Roșie după o serie de atacuri asupra navelor dintr-o parte a Yemenului controlată de rebelii Houthis susținuți de Iran.

Gruparea, care și-a declarat sprijinul pentru Hamas, spune că a vizat navele care călătoresc spre Israel.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG