Linkuri accesibilitate

Corpurile a trei soldați israelieni ostatici, recuperate. ONU: Gaza a devenit „de nelocuit”


Deasupra orașului Khan Younis din sudul Gaza se ridică nori de fum în urma atacurilor aeriene intense ale Israelului. 15 decembrie.
Deasupra orașului Khan Younis din sudul Gaza se ridică nori de fum în urma atacurilor aeriene intense ale Israelului. 15 decembrie.

Consilierul SUA pentru securitate națională, Jake Sullivan, s-a întâlnit joi cu premierul Beniamin Netanyahu, pe fondul tensiunilor între cele două țări privind războiul și perspectivele de pace. Atacurile israeliene în Gaza se intensifică iar ONU atrage atenția că Gaza a devenit „de nelocuit”

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, s-a întâlnit joi cu Beniamin Netanyahu. Administrația președintelui Joe Biden a semnalat că dorește ca Israelul să treacă la o fază mai bine direcționată a războiului și să se concentreze mai mult pe „cum să salveze viețile civililor”.

Jake Sullivan a declarat după întâlnirile cu oficialii israelieni că SUA doresc să vadă rezultate privind victimele civile din Gaza.

„Ceea ce am spus în mod constant este că Israelul are intenția de a se asigura că face aceste distincții [între ținte Hamas și civili, n. red] în mod clar și într-un mod durabil. Și vrem să vedem că rezultatele se potrivesc cu asta”, a spus Sullivan.

Consilierul SUA a mai spus că a avut discuții „constructive” cu oficialii israelieni legate de nevoia de tranziție de la lupte „de mare intensitate” la o țintire mai „precisă” a liderilor grupului Hamas.

Jake Sullivan a recunoscut dreptul Israelului de a se apăra și a declarat că guvernul israelian i-a spus că nu are planuri pe termen lung de a ocupa Gaza.

Consilierul de securitate SUA, Jake Sullivan, spune că a cerut oficialilor israelieni ca armata să țintească mai precis țintele Hamas și să protejeze civilii din Gaza.
Consilierul de securitate SUA, Jake Sullivan, spune că a cerut oficialilor israelieni ca armata să țintească mai precis țintele Hamas și să protejeze civilii din Gaza.

În cursul zilei de 15 decembrie, oficialul american merge în Cisiordania unde se întâlnește cu liderii Autorității Palestiniene (AP), organizație despre care spune că are nevoie de restructurare, pentru a răspunde noilor realități.

„Credem că Autoritatea Palestiniană trebuie să fie restructurată și revitalizată, trebuie să fie actualizată în ceea ce privește metoda sa de guvernare, reprezentarea poporului palestinian”, a declarat consilierul de securitate american.

Se așteaptă ca discuțiile cu președintele AP, Mahmoud Abbas, lor să se concentreze mai ales pe cum va arăta viitoarea guvernare a Fâșiei Gaza.

Autoritatea Palestiniană guvernează o parte din Cisiordania care nu se află sub controlul Israelului și este separată de guvernul care operează în Gaza, condus de formațiunea rivală, Hamas.

În ciuda opoziției liderilor israelieni, Washingtonul are în vedere un rol important pentru Autoritatea Palestiniană în procesul de pace. Observatorii spun însă că eforturile Washingtonului sunt îngreunate de scăderea popularității AP în rândul palestinienilor, în timp Hamas se bucură de o popularitate în creștere.

ONU descrie Gaza ca devenind „de nelocuit”

Un oficial al agenției ONU de ajutorare a refugiaților palestinieni (UNRWA) a descris Gaza ca fiind de „nelocuit”. Juliet Touma a spus la BBC că vremea rea recentă înrăutățește condițiile deja foarte grave din Fâșia Gaza.

Ea spune că UNRWA are încă 150 de adăposturi, dar trebuie să deschidă mai multe, deoarece cele existente sunt "supraaglomerate și nu mai pot primi oameni".

Urmările unui atac aerian israelian în Rafah. 15 decembrie.
Urmările unui atac aerian israelian în Rafah. 15 decembrie.

Oficialul ONU afirmă că ajutoarele umanitare ajung în regiune, dar agenția nu le poate distribui din cauza „bombardamentelor grele” ale Israelului.

„Nu poți livra ajutoare sub un cer plin de atacuri aeriene. Nu putem avea acces la cei care au cea mai mare nevoie de noi.”

Israelul spune că trupurile a doi soldați luați ostatici au fost recuperate

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că au recuperat cadavrele a doi soldați israelieni, luați ostatici de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie. Este vorba despre Nik Beizer, în vârstă de 19 ani, și Ron Scherman, tot în vârstă de 19 ani.

La rândul său, administrația de la Paris a transmis „durerea imensă” a Franței la vestea morții ostaticului Elia Toledano, 28 de ani, un cetățean francez luat ostatic de Hamas.

Catherine Colonna a spus că "împărtășim durerea familiei sale și a celor dragi" după ce corpul lui Toledano a fost recuperat de armata israeliană.

Potrivit estimărilor israeliene, încă 132 de ostatici se află în Gaza, dintre care despre 112 se crede că sunt în viață iar 20 sunt considerați morți, a declarat vineri biroul premierului Benjamin Netanyahu pentru CNN.

Din cei 132 răpiți, 113 sunt bărbați și 19 femei, printre care:

  • 2 copii sub vârsta de 18 ani
  • 10 au peste 75 de ani
  • 121 israelieni și 11 străini (8 Thailanda, 1 Nepal, 1 Tanzania, 1 Franța/Mexic).

Biroul premierului a oferit și o actualizare cu privire la cei 118 ostatici eliberați sau recuperați.

Potrivit declarației, 110 au fost eliberați în viață, dintre care 86 erau israelieni și 24 străini. Opt dintre persoanele răpite au fost ucise și au fost localizate de soldați IDF, potrivit biroului prim-ministrului.

În acest timp atacurile israeliene au continuat cu intensitate în Gaza. Forțele de Apărare Israeliene (IDF) declară că au capturat și distrus sediul Batalionului Shejaiya al Hamas cu sediul într-un cartier estic al orașului Gaza.

Cartierul Shejaiya a fost scena unor lupte intense pe parcursul conflictului. Mai multe blocuri de apartamente rezidențiale au fost distruse de IDF și, la începutul acestei săptămâni, nouă soldați israelieni au fost uciși în zonă într-o ambuscadă.

În sud a continuat bombardarea intensă a orașelor din Gaza, inclusiv Khan Younis și Rafah.

Oficialii palestinieni din domeniul sănătății au declarat că patru persoane, inclusiv doi copii, au fost ucise și alte câteva rănite într-un atac aerian israelian asupra unei case din Khan Younis în această dimineață.

Agenția palestiniană de știri WAFA a declarat peste noapte că loviturile aeriene israeliene au ucis și au rănit oameni în Rafah.

Mulți locuitori din Gaza au fugit spre Rafah după ce Israelul le-a cerut să părăsească părți din Khan Younis – unde sute de mii fugiseră deja din nordul Fâșiei Gaza mai devreme în timpul luptelor. Israelul crede că liderii Hamas se ascund în sudul Fâșiei Gaza.

Peste 18.600 de persoane au fost ucise în atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza începând cu 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătății controlat de Hamas.

De asemenea, potrivit autorităților israeliene, peste 1.200 de persoane au fost ucise de Hamas în atacul asupra Israelului din 7 octombrie.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG