„În ultima zi, trupele IDF (armata israeliană - n.r.) au efectuat o operațiune extinsă în timpul căreia au încercuit Khan Younis și au intensificat operațiunea în zonă. Zona este un bastion semnificativ al Brigăzii Khan Younis a Hamas”, a spus armata israeliană.
Trupele terestre s-au angajat în lupte directe, iar cele aeriene au folosit informațiile pentru a-și coordona atacul cu cele terestre, ceea ce a dus la „eliminarea a zeci de teroriști”, arată sursa citată.
Israelul a lansat săptămâna trecută o ofensivă de capturare a Khan Younis, despre care spune că este cartierul general al militanților Hamas, responsabili pentru atacurile din 7 octombrie asupra sudului Israelului, în care au murit 1.200 de persoane, potrivit bilanţurilor israeliene.
Aproape toți cei 2,3 milioane de oameni din Gaza și-au pierdut casele, iar marea majoritate sunt acum închiși în orașe mici, la nord și la sud de Khan Younis. Mulți dintre ei dorm în corturi improvizate, cu alimente și medicamente fără apă curată.
Palestinienii au spus că blocadele israeliene și asaltarea spitalelor de forțele armate israeliene fac imposibilă misiunea salvatorilor și pun răniții în pericol.
Morții au fost îngropați în incinta celui mai mare spital din Khan Younis, Nasser, pentru că drumul spre cimitir era prea periculos, scrie Reuters.
Un alt spital Khan Younis, al-Khair, a fost luat cu asalt de trupele israeliene care au arestat personalul medical, iar al treilea spital, al-Amal, unde se află salvatorii Semilunii Roșii, a fost închis și inaccesibil, potrivit oficialilor palestinieni, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, Ashraf al Qidra.
Ofensiva israeliană a adus pierderi uriașe și pentru armata israeliană (IDF). 24 de militari israelieni au fost ucişi în cea mai sângeroasă zi de la începutul ofensivei terestre în Războiul din Fâşia Gaza, anunţă armata israeliană. Majoritate victimelor au murit după explozia unei rachete trase de la umăr în sudul Fâșiei Gaza.
Purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că 21 de soldați au fost uciși când o grenadă propulsată de rachete a lovit un tanc care păzea forțele israeliene. În același timp, o explozie a provocat prăbușirea unei clădiri peste soldații israelieni.
De la începutul ofensivei terestre în Fâşia Gaza, 200 de militari israelieni au fost ucişi în enclavă, potrivit armatei israeliene.
În plină ofensivă israeliană în sudul Fâșiei Gaza, Statele Unite au cerut Israelului să protejeze persoanele nevinovate din spitale, personalul medical şi pacienţii. Solicitarea SUA a venit în timp ce forțele israeliene au luat cu asalt un spital şi au asediat altul în vestul oraşului Khan Younis din Gaza.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că Israelul are dreptul de a se apăra, dar a adăugat: „Ne aşteptăm ca ei să facă acest lucru în conformitate cu dreptul internaţional şi să protejeze cât mai mult posibil oamenii nevinovaţi din spitale, personalul medical şi pacienţii”.
Israelul susține că luptătorii Hamas operează în spitale şi în jurul acestora, afirmație negată de Hamas.
„Este fără precedent să faci o întreagă populaţie civilă să fie înfometată atât de complet și rapid. Israelul distruge sistemul alimentar din Gaza. Israelul impune în mod intenţionat o rată ridicată de boală, malnutriţie prelungită, deshidratare și înfometare prin distrugerea infrastructurii civile”, a declarat Fakhri.
Asediul israelian din Gaza a devastat zone întinse din teritoriu, a diminuat rezervele de alimente, combustibil şi apă şi a zdrobit sistemul medical al enclavei.
Peste 1,9 milioane de palestinieni au fost strămutaţi, mulţi de mai multe ori, potrivit agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni.
Israelul a propus ca liderii de rang înalt ai Hamas să părăsească Gaza ca parte a unui acord de încetare a focului, potrivit CNN, care adaugă că șeful spionajului israelian a făcut propunerea.
Discuțiile privind condițiile în care ar fi posibilă o încetare a ostilităților vin în contextul în care Israelul are dificultăți în a-şi atinge obiectivul declarat de a distruge complet Hamas.
În ciuda războiului de aproape patru luni din Gaza, Israelul nu a reușit să captureze sau să ucidă niciunul dintre cei mai importanți lideri ai Hamas din Gaza şi a lăsat intactă aproximativ 70% din forța de luptă a Hamas, potrivit propriilor estimări.