Linkuri accesibilitate

Israelul respinge planul de încetare a focului din Liban și lovește din nou Beirutul. Pregătiri pentru o posibilă invazie terestră


Premierul israelian Beniamin Netanyahu a cerut armatei să atace în forță ținte Hezbollah din Liban.
Premierul israelian Beniamin Netanyahu a cerut armatei să atace în forță ținte Hezbollah din Liban.

Israelul a respins joi apelurile pentru o încetare a focului cu mișcarea Hezbollah, sfidând inclusiv cel mai mare aliat, SUA, și continuând cu lovituri care au dus la moartea a sute de oameni în Liban și au sporit temerile privind izbucnirea unui război regional.

În ciuda opoziției Israelului, SUA și Franța insistă pentru un armistițiu imediat de 21 de zile pe care l-au propus miercuri și spun că încă există șanse.

În acest timp, un avion de război israelian a lovit capitala Beirut, ucigând două persoane și rănind 15, inclusiv o femeie în stare critică. Potrivit ministerului Sănătății din Liban, atacul a dus numărul deceselor de joi la 28 și la peste 600 de la începutul săptămânii.

Atacul l-a ucis pe șeful uneia dintre unitățile forțelor aeriene ale Hezbollah, Mohammad Surur, a transmis grupul. Este cel mai recent caz de eliminarea a unui comandant de top al Hezbollah, după ce, zilele trecute, mai mulți lideri ai organizației au fost vizați de atacuri.

Avioanele de luptă israeliene au lovit joi și infrastructura de la granița libanezo-siriană pentru a opri transferul de arme din Siria către Hezbollah în Liban, a transmis armata israeliană.

La rândul său, Hezbollah a declarat într-un comunicat că a lovit orașul Kiriat Șmona din nordul Israelului și o bază de comandă militară israeliană din nord, dar și că a folosit arme de apărare aeriană pentru a forța două avioane israeliene să se întoarcă.

Pe partea israeliană a graniței cu Libanul, armata a organizat un exercițiu care simula o invazie terestră, o posibilă etapă următoare după atacurile aeriene neîncetate și distrugerea dispozitivelor de comunicații ale Hezbollah.

Forțele aeriene israeliene intenționează să ajute trupele în cazul unei operațiuni terestre și vor opri orice transfer de arme din Iran, a declarat joi seara comandantul forțelor aeriene, generalul-maior Tomer Bar.

„Ne pregătim umăr la umăr cu Comandamentul de Nord pentru o manevră la sol”, le-a spus el soldaților într-un videoclip distribuit de armata israeliană.

Israelul a promis să-și securizeze granița de nord și să readucă acolo mii de cetățeni la casele lor, după aceștia eu fost evacuați din cauza ostilităților militare dintre Israel și Hezbollah.

Netanyahu - armata va lovi Hezbollah „cu toată forța”

Aflat la New York pentru de a se adresa Adunării Generale a ONU, premierul israelian Beniamin Netanyahu a declarat că armata va continua să lovească Hezbollah cu „toată forța și nu ne vom opri până când nu ne vom atinge toate obiectivele, în primul rând întoarcerea locuitorilor din nord în siguranță la casele lor”.

La rândul lui, ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a declarat pe rețeaua X: „Nu va exista nicio încetare a focului în nord”.

De cealaltă parte, ministrul libanez de Externe, Abdallah Bou Habib, a făcut apel la ONU pentru o încetare imediată a focului „înainte ca situația să scape de sub control, cu efect de domino, făcând această criză imposibil de controlat”.

„Libanul trece în prezent printr-o criză care îi amenință însăși existența”, a declarat Bou Habib la o reuniune a Adunării Generale a ONU de joi seara.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat într-un briefing anterior că Israelul a fost „pe deplin informat și pe deplin conștient de fiecare cuvânt” din propunerea de încetare a focului și că aliații se așteaptă ca aceasta să fie luată în serios. SUA este aliatul de lungă durată al Israelului și cel mai mare furnizor de arme al țării.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu crede că refuzul unei încetări a focului din partea Israelului este o decizie definitivă.

„Ar fi o greșeală a prim-ministrului să refuze, deoarece și-ar asuma responsabilitatea pentru escaladarea regională”, a declarat Macron, care a adăugat că Franța este gata să convoace o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a aproba propunerea.

Sute de mii de oameni și-au părăsit casele în timpul celor mai puternice bombardamente israeliene asupra Libanului de la războiul din 2006, cel mai mare din ultimii aproape 20 de ani.

Hezbollah a lansat sute de rachete asupra țintelor din Israel, inclusiv asupra centrului său comercial Tel Aviv, deși sistemul de apărare aeriană al Israelului a făcut ca pagubele să fie limitate.

Armata israeliană a declarat că a interceptat o rachetă lansată din Yemen joi seara. Militanții Houthi din Yemen, aliați ai Hezbollah și Hamas, au atacat în mod repetat Israelul ca semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG