Linkuri accesibilitate

Ce planuri are Israelul pentru Fâșia Gaza după încetarea războiului


Ofensiva Israelului a ucis peste 22.000 de palestinieni, conform Hamas, și a forţat majoritatea populaţiei să îşi părăsească locuinţele.
Ofensiva Israelului a ucis peste 22.000 de palestinieni, conform Hamas, și a forţat majoritatea populaţiei să îşi părăsească locuinţele.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a dezvăluit care sunt propunerile Israelului pentru viitoarea guvernare a Fâșiei Gaza, odată ce războiul dintre Israel și Hamas se va termina.

Yoav Gallant a declarat că va exista un control palestinian limitat pe teritoriul actual, iar Hamas nu va mai controla Gaza, relatează BBC.

Luptele din Gaza au continuat și după publicarea planului de guvernare a teritoriului, cu zeci de oameni uciși în ultimele 24 de ore, a declarat Ministerul Sănătății condus de Hamas.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va face a patra sa vizită în regiune săptămâna aceasta. El este așteptat să poarte discuții cu oficiali palestinieni din Cisiordania ocupată și cu lideri israelieni.

Conform planului prezentat de ministrul Gallant, Israelul va păstra controlul general al securității Gaza. O forță multinațională ar urma să se ocupe de reconstruirea teritoriului după distrugerea pe scară largă cauzată de bombardamentele israeliene.

Egiptul ar avea, de asemenea, un rol nespecificat de jucat în acest plan. Însă, documentul adaugă că palestinienii ar fi responsabili pentru conducerea teritoriului, arată BBC.

„Locuitorii Gazei sunt palestinieni. Prin urmare, organismele palestiniene vor fi la conducere, cu condiția să nu existe acțiuni ostile sau amenințări împotriva statului Israel”, a spus Yoav Gallant.

Discuțiile despre ce se va întâmpla în Fâșia Gaza după război au dus la dezacorduri profunde între politicienii din Israel.

Unii membri de extremă dreaptă ai guvernului premierului Beniamin Netanyahu au spus că cetățenii palestinieni ar trebui încurajați să părăsească Gaza în exil, propuneri controversate care au fost respinse ca „extremiste” și „nefuncționabile” de către alte țări din regiune și de către unii dintre aliații Israelului.

În timp ce propunerile lui Yoav Gallant pot fi considerate ca fiind mai practice decât cele sugerate de unii dintre colegii săi de cabinet, este probabil să fie respinse de liderii palestinieni care spun că trebuie să li se permită să preia controlul deplin asupra conducerii teritoriului odată ce războiul se termină.

Până acum, ofensiva Israelului a ucis peste 22.000 de palestinieni, potrivit cifrelor furnizate de gruparea Hamas, și a forţat majoritatea populaţiei să îşi părăsească locuinţele şi a redus la dărâmături mare parte din Gaza, spune ONU.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG