Linkuri accesibilitate

Zeci de mii de israelieni cer în stradă un armistițiu în Gaza. Sindicatele declară grevă generală


Zeci de mii de israelieni au cerut la Tel Aviv ajungerea imediată la un armistițiu în Gaza, care să permită întoarcerea ostaticilor. 1 septembrie 2024
Zeci de mii de israelieni au cerut la Tel Aviv ajungerea imediată la un armistițiu în Gaza, care să permită întoarcerea ostaticilor. 1 septembrie 2024

Zeci de mii de israelieni au ieșit în stradă duminică seara pentru a-i cere premierului Netanyahu să ajungă la un armistițiu cu Hamas, pentru a-i aduce acasă pe prizonierii încă reținuți după atacul de la 7 octombrie 2023. Protestele vin după ce alți șase ostatici au fost găsiți morți în Gaza.

Reuters relatează că presa israeliană estimează la 500.000 numărul protestatarilor care au ieșit pe străzi în Tel Aviv, Ierusalim și alte orașe și i-au cerut premierului Netanyahu să facă mai mult pentru a-i aduce acasă pe cei 101 ostatici rămași în Gaza.

Cel mai mare sindicat din Israel, Histadrut, a convocat grevă generale pentru luni, care ar putea afecta sectoare majore ale economiei, sectorul bancar, asistența medicală și principalul aeroport al țării.

„Trebuie să oprim abandonarea ostaticilor. Am ajuns la concluzia că numai intervenția noastră îi poate zgudui pe cei care trebuie zguduiți”, a declarat președintele sindicatului Histadrut, Arnon Bar-David. „Începând de mâine (luni) la șase dimineața, întreaga economie israeliană va intra în grevă completă”, a spus liderul sindicatului israelian.

Protestele vin după luni de zile de negocieri eșuate privind un armistițiu. Mulți îl învinovățesc pe premierul Beniamin Netanyahu că nu a reușit să ajungă la un acord cu Hamas. Sondajele de opinie arată că majoritatea israelienilor își doresc un armistițiu care să permită întoarcerea ostaticilor încă aflați în Gaza.

De cealaltă parte, și politica premierului, care a promis „victorie totală” împotriva Hamas are susținere populară.

Trei dintre cei șase ostatici găsiți morți – inclusiv un israeliano-american – ar fi fost programați să fie eliberați în prima fază a unei propuneri de încetare a focului discutată în iulie. Acest lucru pare să fi alimentat suplimentar frustrarea protestatarilor.

Poliția Israeliană s-a ciocnit cu protestatarii în Tel Aviv și a reținut mai multe persoane.1 septembrie 2024.
Poliția Israeliană s-a ciocnit cu protestatarii în Tel Aviv și a reținut mai multe persoane.1 septembrie 2024.

Armata a declarat că toți cei șase ostatici au fost uciși cu puțin timp înainte de sosirea forțelor israeliene.

„Oricine ucide ostatici nu vrea o înțelegere”, a spus Netanyahu, dând vina pe Hamas pentru negocierile blocate.

Unul dintre ostatici a fost israeliano-americanul Hersh Goldberg-Polin, în vârstă de 23 de ani, originar din Berkeley, California, care și-a pierdut o parte din brațul stâng din cauza unei grenade în atac. În aprilie, Hamas a publicat un videoclip care îl arăta în viață, declanșând proteste în Israel.

Armata i-a identificat pe ceilalți ca fiind Ori Danino, 25 de ani, Eden Yerushalmi, 24 de ani, Almog Sarusi, 27 de ani, Alexander Lobanov, 33 de ani; și Carmel Gat, 40 de ani.

Ministerul israelian al Sănătății a declarat că autopsiile au stabilit că ostaticii au fost împușcați de la mică distanță și au murit joi sau vineri.

Armata a transmis că cadavrele au fost recuperate dintr-un tunel din orașul Rafah, din sudul Fâșiei Gaza, la aproximativ un kilometru de locul în care un alt ostatic a fost salvat în viață săptămâna trecută.

Locotenent-colonelul Nadav Shoshani, un purtător de cuvânt al armatei, a declarat că forțele israeliene au găsit cadavrele la câteva zeci de metri sub pământ, dar că nu a existat niciun schimb de focuri în tunel. El a spus că nu există nicio îndoială că Hamas i-a ucis.

Hamas s-a oferit să elibereze ostaticii în schimbul încheierii războiului, retragerea forțelor israeliene din Gaza și eliberarea unui număr mare de prizonieri palestinieni, inclusiv militanți de rang înalt.

Izzat al-Rishq, un oficial de rang înalt al Hamas, a declarat că ostaticii ar fi încă în viață dacă Israelul ar fi acceptat o propunere de încetare a focului susținută de SUA.

Diviziuni în Israel și în guvern

Armata israeliană a spus că operațiunile de salvare a ostaticilor sunt foarte dificile și a transmis că numai un acord de armistițiu ar aduce acasă un număr mare de ostatici în siguranță.

Familiile ostaticilor și criticii premierului l-au acuzat pe Beniamin Netanyahu că își pune interesele personale mai presus de cele ale ostaticilor. Sfârșitul războiului va duce probabil la o investigație asupra eșecurilor guvernului său în atacurile din 7 octombrie, prăbușirea guvernului și alegerile anticipate.

Neînțelegeri au apărut și în guvern. Presa din Israel a relatat că la o ședință a cabinetului de securitate ministrul Apărării, Yoav Gallant i-ar fi reproșat premierului că acordă prioritate altor solicitări în negocierile de armistițiu decât returnarea în siguranță a ostaticilor.

Într-o ultimă încercare de a opri demonstrațiile, ministrul de finanțe, Bezalel Smotrich, membru al cabinetului de securitate al Israelului, a cerut procurorului general să interzică greva.

În acest moment, autoritățile din Israel cred că în Gaza se află 101 ostatici dintre care 35 ar fi decedați. Aproximativ 250 de ostatici au fost luați pe 7 octombrie.

Peste 100 de ostatici au fost eliberați în timpul unei încetări a focului în noiembrie în schimbul eliberării palestinienilor închiși de Israel. Opt au fost salvați de forțele israeliene. Trupele israeliene au ucis din greșeală trei israelieni care au scăpat din captivitate în decembrie.

Militanții conduși de Hamas au ucis aproximativ 1.200 de persoane, a luat cu asalt sudul Israelului pe 7 octombrie. Ofensiva de represalii a Israelului în Gaza a ucis peste 40.000 de palestinieni, potrivit oficialilor locali din domeniul sănătății, care nu spun câți erau militanți.

Războiul a strămutat marea majoritate a celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza și a aruncat teritoriul asediat într-o catastrofă umanitară.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG