Linkuri accesibilitate

Israelul va lansa o incursiune terestră în Liban. Biden face apel la încetarea focului


Trupele israeliene în timpul operațiunilor din Fâșia Gaza. Imagine publicată de armata israeliană pe 8 septembrie 2024
Trupele israeliene în timpul operațiunilor din Fâșia Gaza. Imagine publicată de armata israeliană pe 8 septembrie 2024

Israelul a transmis Statelor Unite că intenționează să lanseze o ofensivă terestră limitată în Liban, potrivit unui oficial american.

Oficialul a făcut declarația pentru partenerul american al BBC, CBS, și a spus că operațiunea ar putea începe de luni, transmite BBC.

Adjunctul liderului Hezbollah a spus luni că gruparea sa este pregătită pentru o ofensivă terestră la care Israelul se referă de câteva zile.

Hezbollah este grup armat și partid politic care controlează o mare parte din sudul Libanului.

În același timp, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, le-a spus trupelor de la ganița cu Libanul să fie pregătite să folosească forțele „din aer, mare și uscat”.

În Liban, oficialii spun că peste 1.000 de persoane au fost ucise în ultimele două săptămâni, în timp ce până la un milion de persoane ar putea fi strămutate.

Joe Biden: Ar trebui să avem o încetare a focului acum

Președintele american Joe Biden și-a repetat apelul pentru o încetare a focului între Israel și Hezbollah.

Într-o conferință de presă susținută la Washington, președintele a fost întrebat dacă este conștient de planul Israelului de a lansa o „operațiune limitată în Liban și este confortabil cu acesta”.

Biden a răspuns: „Sunt mai conștient decât ați putea ști și mă simt confortabil ca ei să se oprească”.

El a adăugat: „Ar trebui să avem o încetare a focului, acum”.

Departamentul de Stat al SUA: Presiunea militară poate duce la calcule greșite

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA,Matthew Miller, a spus luni că încetarea focului este în centrul eforturilor diplomatice ale Statelor Unite.

„Recunoaștem că uneori presiunea militară poate permite diplomația, este, de asemenea, adevărat că presiunea militară poate duce la calcul greșit, poate duce la consecințe nedorite”, a spus Miller întrebat dacă se pare că este productiv pentru Israel să-și continue campania militară în timp ce poartă discuții diplomatice.

„Acestea sunt decizii pe care trebuie să le ia” Israelul, a adăugat el.

SUA vor o rezolvare diplomatică a conflictului, a spus Matthew Miller. El a spus că secretarul de stat Antony Blinken și alți înalți oficiali ai departamentului au urmărit evenimentele și că Blinken a vorbit duminică cu omologul său francez despre eforturile în desfășurare de a reduce tensiunile din regiune și va vorbi și luni cu alți omologi.

Miller adaugă că SUA „sprijină dreptul Israelului de a se apăra împotriva terorismului” și, în același timp, își dorește în cele din urmă o „rezolvare diplomatică” a conflictului din Orientul Mijlociu.

Există un vid de putere în Liban de ceva timp, a mai spus Miller, în mare parte pentru că Hezbollah are drept de veto asupra alegerii unui nou președinte.

Hezbollah a fost desemnată organizație teroristă de Statele Unite, în timp ce Uniunea Europeană a pus pe lista neagră aripa sa armată, dar nu și partidul politic care face parte din parlamentul libanez.

Influența Hezbollah a împiedicat țara să avanseze în multe feluri, adaugă el, inclusiv în ceea ce privește Rezoluția 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, care cere încetarea ostilităților dintre Israel și Hezbollah.

Este un „bun nealiat pentru regiune și lume” faptul că liderul Hezbollah Hassan Nasrallah este acum mort, spune Miller. SUA vor să vadă oamenii din Liban să-și aleagă propriul viitor și să nu fie „ținuți ostatic al unei organizații teroriste”.

Houthii din Yemen au promis că vor escalada operațiunile împotriva Israelului

Houthii din Yemen spun că vor escalada operațiunile militare împotriva Israelului ca răspuns la atacurile sale asupra țării de duminică.

Ei spun că Israelul a lansat 17 raiduri aeriene asupra infrastructurii yemenite, ucigând cinci persoane și rănind alte 57.

Israelul a spus că loviturile au răspuns la atacurile Houthi asupra Israelului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG