Linkuri accesibilitate

Un atac israelian lovește centrul Beirutului. Hamas spune că liderul său din Liban a fost ucis


Un atac aerian israelian a lovit o zonă centrală a Beirutului.
Un atac aerian israelian a lovit o zonă centrală a Beirutului.

Israelul a lovit luni dimineață o clădire de apartamente din centrul Beirutului, pentru prima dată în ultimul an de conflict. Atacul a venit după ce Israelul a lovit zeci de ținte din Liban și a reușit să elimine mulți comandanți Hezbollah, inclusiv pe liderului său, Hassan Nasrallah.

Atacul aerian a lovit o clădire rezidențială cu mai multe etaje, potrivit unui jurnalist Associated Press aflat la fața locului. Videoclipurile au arătat mai multe ambulanțe și o mulțime adunată lângă clădirea aflată pe o stradă aglomerată, plină de magazine.

O facțiune palestiniană de stânga din Liban, Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei, a declarat că trei dintre membrii săi au fost uciși în atacul aerian. Grupul nu a jucat un rol semnificativ în conflictul în curs dintre Israel și grupul militant șiit Hezbollah.

Un oficial al Apărării Civile din Liban a declarat anterior că un membru al al-Jamaa al-Islamiya a fost ucis în atac și că alte 16 persoane au fost rănite, dar grupul militant sunnit, care luptă alături de Hezbollah, nu a confirmat moartea niciunuia dintre membrii săi.

Tot luni dimineață, un comandant al grupului militant Hamas a fost ucis într-un alt atac. Organizația a declarat că Fatah Sharif și familia sa au fost uciși într-un atac aerian asupra taberei de refugiați Al-Buss din orașul-port Tyr, din sudul țării.

În ultima săptămână, Israelul a vizat frecvent suburbiile sudice ale Beirutului, unde Hezbollah are o prezență puternică, inclusiv un atac major vineri care l-a ucis pe Nasrallah, dar nu a lovit locații din apropierea centrului orașului.

Anterior, Hezbollah a confirmat că Nabil Kaouk, șeful adjunct al Consiliului Central al organizației, a fost ucis sâmbătă, devenind al șaptelea lider Hezbollah omorât în atacurile israeliene în puțin peste o săptămână. Printre aceștia se numără membrii fondatori ai grupului care au scăpat de moarte sau detenție timp de zeci de ani.

Hezbollah a confirmat, de asemenea, că Ali Karaki, un alt comandant de rang înalt, a murit în atacul care l-a ucis pe Nasrallah. Israelul spune că cel puțin alți 20 de militanți Hezbollah au fost uciși, inclusiv unul responsabil de securitatea lui Nasrallah.

Hezbollah este desemnat ca organizație teroristă de către Statele Unite, în timp ce Uniunea Europeană a pus pe lista neagră doar aripa armată, nu și partea politică. Partidul politic Hezbollah are locuri în parlamentul libanez.

Ministerul libanez al Sănătății a declarat că cel puțin 105 persoane au fost ucise în întreaga țară în atacurile aeriene de duminică. Două atacuri în apropierea orașului Sidon, la aproximativ 45 de kilometri sud de Beirut, au ucis cel puțin 32 de persoane, a transmis ministerul. Separat, atacurile israeliene din provincia nordică Baalbek Hermel au ucis 21 de persoane și au rănit cel puțin 47.

Presa libaneză a relatat luni despre zeci de lovituri în centrul și vestul țării și în sud, pe lângă atacurile din Beirut. Israelul spune că vizează militanții, dar loviturile au avariat clădiri în care locuiau civili și autoritățile spun că așteaptă ca numărul morților să crească.

Ca răspuns la escaladarea dramatică a atacurilor israeliene asupra Libanului, Hezbollah și-a intensificat semnificativ atacurile cu rachete în ultima săptămână, de la câteva zeci la câteva sute zilnic, a declarat armata israeliană. Atacurile au rănit mai multe persoane și au provocat pagube, dar majoritatea rachetelor și dronelor au fost interceptate sau au căzut în zone deschise.

SUA avertizează că Hezbollah se va reorganiza rapid

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că atacurile aeriene ale Israelului în Liban au distrus structura de comandă a Hezbollah, dar a avertizat că grupul va lucra rapid pentru a o reconstrui.

„Cred că oamenii sunt mai în siguranță fără el”, a spus Kirby despre Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah ucis de Israel. „Dar vor încerca să-și revină. Urmărim să vedem ce fac pentru a încerca să umple acest vid de conducere. Va fi greu. O mare parte din structura lor de comandă a fost acum distrusă”.

Într-un interviu la CNN, Kirby a evitat să răspundă la întrebarea dacă administrația Biden este de acord cu modul în care israelienii îi vizează pe liderii Hezbollah. Casa Albă continuă să ceară Israelului și Hezbollahului să ajungă la un acord temporar de încetare a focului de 21 de zile, propus de SUA, Franța și alte țări în timpul Adunării Generale a ONU de săptămâna trecută.

Atacurile asupra Libanului au scos mii de oameni din case

Un val de atacuri aeriene israeliene în mari părți ale Libanului a ucis peste 1.030 de persoane – inclusiv 156 de femei și 87 de copii – în mai puțin de două săptămâni, potrivit Ministerului Sănătății din Liban.

Sute de mii de oameni au fugit din casele lor. Guvernul estimează că aproximativ 250.000 se află în adăposturi și de trei ori pe atât stau la rude sau pe străzi.

Hezbollah a început să lanseze rachete, rachete și drone în nordul Israelului după ce atacul Hamas din Gaza din 7 octombrie a declanșat un răspuns militar devastator din partea Israelului.

Hezbollah și Hamas sunt aliați care se consideră parte a unei „Axe de rezistență” susținută de Iran împotriva Israelului.

O familie strămutată care a fugit de violențele din sudul Libanului se adăpostește la intrarea unei sucursale a băncii iraniene Saderat din Sidon. 27 septembrie 2024.
O familie strămutată care a fugit de violențele din sudul Libanului se adăpostește la intrarea unei sucursale a băncii iraniene Saderat din Sidon. 27 septembrie 2024.

Conflictul a crescut constant până la pragul unui război total, stârnind temeri de o conflagrație la nivel regional.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că va vorbi cu premierul Beniamin Netanyahu și că trebuie evitat un război regional în Orientul Apropiat.

Israelul spune că este hotărât să aducă înapoi aproximativ 60.000 de cetățeni ai săi în comunitățile din nord care au fost evacuate în urmă cu aproape un an.

Hezbollah a declarat că va opri lansările de rachete doar dacă va exista o încetare a focului în Gaza, care s-a dovedit foarte greu de obținut în ciuda lunilor de negocieri indirecte între Israel și Hamas mediate de Statele Unite, Qatar și Egipt.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG