Linkuri accesibilitate

Evaluare ISW: Armata ucraineană a cucerit în cinci zile mai mult teritoriu decât Rusia în cinci luni


Soldații ucraineni s-au fotografiat la semnul care indică intrarea în orașul Șevcenkove, regiunea Harkov. Imagine din 10 septembrie 2022. Imagini cu drapelul ucrainean care flutură în mai multe orașe recucerite au apărut pe rețelele de socializare.
Soldații ucraineni s-au fotografiat la semnul care indică intrarea în orașul Șevcenkove, regiunea Harkov. Imagine din 10 septembrie 2022. Imagini cu drapelul ucrainean care flutură în mai multe orașe recucerite au apărut pe rețelele de socializare.

Contraofensiva ucraineană din regiunea Harkov a luat prin surprindere Moscova, iar trupele rusești au fugit în grabă pentru a scăpa de încercuire în jurul orașului cheie Izium. Potrivit experților, nu a fost vorba de o retragere controlată.

Forțele ruse au slăbit apărarea din zona de nord a Donbasului după ce au trimis trupe în sudul Ucrainei, regiunea Herson, despre care existau informații că urmează să fie atacată. Armata ucraineană s-a folosit de această manevră pentru a ataca în nord-est, regiunea Harkov. Între cele două regiuni se află republicile separatiste din Donbas.

Noile teritorii ocupate de ucraineni nu sunt limitate la zona Izium, ci a fost capturat și orașul Veliki Burluk, ceea ce aduce forțele ucrainene la 15 kilometri de granița cu Rusia.

Forțele ucrainene au pătruns în liniile rusești până la 70 de kilometri în unele locuri și au capturat peste 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu. În ultimele cinci zile, din 6 septembrie, au recucerit mai mult teritoriu decât au capturat forțele ruse în toate operațiunile lor din aprilie, este evaluarea Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din 10 septembrie 2022.

Forțele ucrainene vor captura probabil orașul Izium în următoarele 48 de ore, dacă nu au făcut-o deja. Eliberarea orașului cheie Izium ar fi cea mai importantă realizare militară ucraineană de la câștigarea bătăliei de la Kiev în martie. Ar elimina avansul rusesc în nord-vestul regiunii Donețk de-a lungul autostrăzii E40, pe care armata rusă a încercat să o folosească pentru a depăși pozițiile ucrainene de-a lungul liniei Sloviansk – Kramatorsk.

Evaluarea Institutului pentru Studiul Războiului despre evoluția contraofensivei din Ucraina, 10 septembrie 2022. Cu albastru se poate observa spargerea frontului în regiunea Harkov.
Evaluarea Institutului pentru Studiul Războiului despre evoluția contraofensivei din Ucraina, 10 septembrie 2022. Cu albastru se poate observa spargerea frontului în regiunea Harkov.


O încercuire cu succes a soldaților ruși care fug de Izium ar avea ca rezultat distrugerea sau capturarea unor forțe rusești semnificative și afecta moralul trupelor Moscovei. Corespondenții de război și bloggerii ruși au raportat, de asemenea, că evacuarea din Izium nu este ușoară, indicând că forțele ucrainene închid cel puțin parțial ca un cazan în unele zone.

Ministerul rus al Apărării (MOD) a anunțat retragerea trupelor de pe linia Balaklia-Izium pe 10 septembrie, ascunzând retragerea sunt denumirea „regrupare” de forțe pentru a sprijini eforturile Rusiei în direcția Oblastului Donețk.

Ministerul Rusiei nu a recunoscut succesele ucrainene în jurul regiunii Harkov ca fiind principalul factor pentru retragerea Rusiei și a susținut că comanda militară rusă a efectuat o retragere controlată din zona Balaklia-Izium în ultimele trei zile. Ministerul Rusiei a susținut în mod fals că forțele ruse au întreprins o serie de acțiuni demonstrative și au folosit artileria și aviația pentru a asigura siguranța retragerii forțelor ruse. Aceste declarații rusești nu au nicio legătură cu situația de pe teren.

Rusia nu a recunoscut eșecul din regiunea Harkov. Propagandiștii TV sponsorizați de Kremlin au oferit explicații confuze pentru succesele ucrainene, de la justificări conform cărora forțele ruse luptă împotriva întregului bloc de Vest, până la minimizarea importanței liniilor de comunicație terestre rusești (GLOCS) în Kupiansk.

Propagandiștii Kremlinului păreau neobișnuit de dezorganizați în narațiunile lor, unii confirmând eliberarea anumitor orașe, iar alții respingând astfel de rapoarte. Experții invitați nu au putut, de asemenea, să reafirme narațiunile gazdelor că succesele ucrainene nu sunt semnificative pentru axa Donbas.


Înainte de anunțul de retragere, Ministerul Apărării Rusiei a lansat imagini cu convoaiele militare rusești care se deplasau pentru a consolida direcția Harkov pe 9 septembrie.

Mulți bloggeri ruși și-au exprimat speranța că aceste întăriri vor stabiliza linia frontului și vor respinge avansurile ucrainene asupra Izium. Evaluarea ISW conform căreia Ministerul Apărării Rusiei se confruntă cu provocări în a răspunde evoluțiilor neașteptate din cadrul informațional stabilit, care prezintă invazia rusă a Ucrainei ca o operațiune ușoară și fără greșeli.

Cel mai important, astfel de practici de informare erodează încrederea publicului rus în mesajele oficialilor și perturbă fațada propagandistică a Kremlinului.

„Nu a vrut să vorbească, așa că i-am tăiat urechea”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:34 0:00

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG