Linkuri accesibilitate

Iulia Navalnaia, în Parlamentul European: „Putin trebuie tras la răspundere”. Înmormântarea lui Alexei Navalnîi are loc vineri, la Moscova


Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus Alexei Navalnîi, a ținut un discurs în Parlamentul European pe 28 februarie 2024.
Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus Alexei Navalnîi, a ținut un discurs în Parlamentul European pe 28 februarie 2024.

Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus Alexei Navalnîi, a spus în Parlamentul European că soțul ei a fost torturat la ordinul președintelui rus Vladimir Putin. Ea a mai spus că se teme că înmormântarea opozantului, care va avea loc vineri la Moscova, nu va fi un eveniment pașnic.

„La ordinele lui Putin, Alexei a fost înfometat timp de trei ani, a fost închis într-o celulă mică, izolat de toată lumea, iar apoi a fost ucis. Această crimă publică a demonstrat că Putin poate face orice şi că nu se poate negocia cu el”, a spus Iulia Navalnaia, într-un discurs în faţa parlamentarilor europeni.

Ea a cerut ca preşedintele rus Vladimir Putin să fie tras la răspundere pentru ce a făcut în Rusia, pentru ce a făcut ţării vecine, Ucraina, şi pentru tot ce i-a făcut soţului său, Alexei.

Iulia Navalnaia a mai spus în Parlamentul European că trupul soțului ei a fost abuzat și că nu este sigură că înmormântarea lui de vineri, de la Moscova, va fi un eveniment pașnic.

„Nu sunt sigur încă dacă va fi pașnic sau dacă poliția îi va aresta pe cei care vor veni să-și ia rămas bun de la soțul meu”, a declarat Navalnaia în Parlamentul European.

VEZI ȘI: Opozantul rus autoexilat Mihail Hodorkovski crede că Putin se teme că înmormântarea lui Aleksei Navalnîi ar putea declanșa proteste în Rusia.

Mihail Hodorkovski: Putin „se teme” că înmormântarea lui Navalnîi ar putea declanșa proteste
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:31 0:00

Înmormântarea liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi (47 de ani), este planificată pentru 1 martie, la Moscova. Detaliile înmormântării și numărul de persoanelor cărora li se va permite să participe sunt neclare.

Slujbă funerară va avea loc vineri la o biserică din zona Marino din Moscova, unde a locuit în trecut politicianul de opoziție.

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîș, a transmis într-o postare pe rețeaua X că înmormântarea va fi la cimitirul Borisovskoie, din apropiere.

Distanța dintre biserică, care are o piață în față, și cimitir este de aproximativ doi kilometri, scrie RFE/RL. Nu este clar dacă va avea loc o procesiune sau dacă susținătorii se vor aduna la biserică sau la cimitir sau dacă autoritățile vor permite accesul unui număr mare de persoane la funeralii.

Autoritățile s-au opus inițial predării corpului lui Navalnîi către familie și abia după opt zile i-au dat mamei sale trupul. Aliații opozantului rus spun că tergiversarea a fost de fapt o încercare de a ascunde responsabilitatea pentru moartea acestuia.

Autoritățile ruse au declarat că Navalnîi a murit pe 16 februarie, din cauze naturale, după ce și-a pierdut cunoștința în colonia penitenciară Lupul Artic, din apropierea Cercului Polar.

După anunțul morții lui Alexei Navalnîi, autoritățile ruse au reprimat adunările publice în memoria opozantului și au reținut sute de persoane pentru că au depus flori la memoriale sau pentru că au protestat. Zeci de persoane au fost deja condamnate la închisoare cu pedepse de până la 15 zile.

Navalnîi a murit în timp ce ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru acuzații care includ extremism - acuzații pe care el însuși, oficiali occidentali și organisme de supraveghere a drepturilor omului le-au numit motivate politic.

Jurnalistul de investigație Hristo Grozev a declarat pentru RFE/RL pe 27 februarie că înainte de moartea lui Navalnîi exista un plan în lucru care includea discuții între trei țări, Statele Unite, Germania și Rusia, pentru a-l schimba pe Navalnîi - împreună cu alți doi americani deținuți în prezent în Rusia - pentru criminalul condamnat și fost colonel în Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), Vadim Krasikov.

Grozev, care a spus că a luat parte și el la negocieri, a declarat că Rusia și-a dat consimțământul, dar nu știe dacă Putin a aprobat personal schimbul.

Un jurnalist de investigație spune că Navalnîi era menționat într-un posibil schimb de prizonieri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00

„În momentul în care Navalnîi a murit – sau așa cum cred eu, că a fost ucis – părea un scenariu foarte optimist care putea funcționa în lunile următoare”, a spus Grozev.

Maria Pevcik, președinta Fundației Anticorupție a lui Navalnîi, a declarat că a primit confirmarea că negocierile erau, în seara zilei de 15 februarie 2024, în etapa finală. A doua zi, Navalnîi a fost declarat mort.

Văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, a promis să continue lupta fostului ei soț pentru o „Rusie liberă”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG