Linkuri accesibilitate

După 8 ani. Răpit de teroriști în Burkina Faso, Iulian Gherguț a fost eliberat și se află în România


Fost angajat al unei firme de pază şi securitate care proteja o mină de mangan din Tambao/Burkina Faso, Iulian Gherguț a fost răpit de gruparea jihadistă Al-Mourabitoune pe 4 aprilie 2015.
Fost angajat al unei firme de pază şi securitate care proteja o mină de mangan din Tambao/Burkina Faso, Iulian Gherguț a fost răpit de gruparea jihadistă Al-Mourabitoune pe 4 aprilie 2015.

Românul Iulian Gherguț, răpit de jihadiștii din Burkina Faso în urmă cu opt ani, a fost eliberat.

El a fost luat ostatic pe 4 aprilie 2015, într-o ambuscadă în care a fost capturată mașina de teren cu care patrula. Era angajat al omului de afaceri Frank Timiş.

„În continuarea precizărilor de presă ale Ministerului Afacerilor Externe privind demersurile permanente efectuate de către Celula de criză interinstituțională, constituită din Ministerul Afacerilor Externe și instituțiile competente, în rezolvarea situației cetățeanului român Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso, Ministerul Afacerilor Externe informează că acesta a fost eliberat și se află, la acest moment, în siguranță, pe teritoriul României”, transmite MAE.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că rezultatul acțiunii finalizate astăzi prin aducerea în țară a cetățeanului român Iulian Gherguț este rezultatul muncii depuse de toate instituțiile din Celula de criză interinstituțională, „care au efectuat demersuri permanente pentru eliberarea cetățeanului român, pe toate palierele și canalele politico- diplomatice.”

Ministerul Afacerilor Externe folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri, în numele autorităților române, tuturor partenerilor externi, în mod special autorităților marocane, pentru sprijinul important acordat în vederea soluționării acestui caz extrem de complicat.

Și președintele Klaus Iohannis a salutat eliberarea românului și a felicitat toate instituțiile românești implicate și a mulțumit „partenerilor externi care ne-au sprijinit în acest demers dificil.”

Fost angajat al unei firme de pază şi securitate care proteja o mină de mangan din Tambao/Burkina Faso, Iulian Gherguț a fost răpit de gruparea jihadistă Al-Mourabitoune pe 4 aprilie 2015.

După ce a fost transferat în Mali i s-a pierdut urma și a devenit cel mai vechi ostatic occidental din Sahel, arată o anchetă La Croix.

Jurnalistele care au făcut ancheta în martie curent, Ludivine Laniepce şi Marine Leduc, stabilită la Bucureşti, vorbesc despre ostaticul Iulian Gherguț „uitat” într-o „ierarhie a interesului”, după ce a fost răpit în Africa de Vest pe când avea 39 de ani. Acum are 47.

Ca să marcheze ziua de 4 aprilie, când românul a fost răpit de jihadişti în urmă cu opt ani, cele două jurnaliste au vrut „să redea o identitate, o existenţă şi un parcurs acestui om. De asemenea, am dorit să-i scoatem din umbră pe cei – familie şi apropiaţi – care se luptă, cu puţinele mijloace la dispoziţie, să întreţină legătura cu ostaticul. Am vrut de asemenea să înţelegem de ce soarta acestui om lasă lumea indiferentă, atât în România, ţara sa natală, cât şi în Burkina Faso, acolo unde lucra. Răpirea lui Iulian Gherguţ scoate în evidenţă diferenţa de tratament a unui ostatic, pe de o parte în funcţie de naţionalitatea sa şi, pe de altă parte, în funcţie de mediul social din care provine”, scrie La Croix.

Răpirea românului a fost primul act terorist comis pe teritoriul burkinabez, început al unui întreg șir de violențe și atentate.

După Gherguț a fost răpit și medicul australian Kenneth Elliot. Dacă pentru alte victime se organizează anual demonstrații, atât în țara de baștină cât și în Burkina Faso, în care se cere eliberarea lor, pentru Gherguț nu a manifestat nimeni.

Mai mult, autoritățile române i-au interzis soției lui Gherguț să vorbească cu presa pentru ca publicitatea astfel creată să nu crească prețul răscumpărării, spun jurnaliștii de la La Croix.

În luna martie au mai fost eliberați un american care face parte dintr-o organizaţie umanitară, jurnalistul francez Olivier Dubois şi doi angajaţi ai Crucii Roşii.

Gherguț este originar din satul Traian, comuna Săbăoani, judeţul Neamţ.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG