Linkuri accesibilitate

Jandarmii asigură ordinea la pelerinajul Sfântului Dimitrie. Nimic despre sărutarea raclei


Jandarmii bucureșteni vor asigura măsurile de ordine publică şi siguranţa cetăţenilor care vor participa la manifestările religioase ce vor avea loc la Catedrala din Dealul Mitropoliei, în perioada 25 - 27 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, transmite Patriarhia Română care preia informația făcută publică de Jandarmeria Capitalei.

„Pentru a veni în sprijinul celor prezenţi la această importantă sărbătoare religioasă, se vor institui dispozitive de ordine şi siguranţă publică și culoare speciale de acces în scopul creării unor condiţii optime de desfăşurare a pelerinajului, astfel încât să fie respectate normele de protecție sanitară și să fie evitate aglomerările de persoane sau alte incidente”, spune Jandarmeria București.

Pentru buna desfăşurare a acestui eveniment Jandarmeria Capitalei face următoarele recomandări:

  • cei prezenţi să manifeste răbdare şi să adopte un comportament civilizat;
  • să respecte indicaţiile jandarmilor și regulile organizatorilor;
  • să păstreze distanța fizică față de celelalte persoane;
  • în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte antisociale, să solicite ajutorul jandarmilor aflaţi în apropiere.

Patriarhia Română a făcut publice joi seară regulile sanitare și de distanțare instituite de BOR pe durata celor trei zile consacrate sărbătoririi Sfântului Dimitrie cel Nou, considerat ocrotitor al Bucureștilor, dar nu a făcut nicio referire la puparea raclei în care se află osemintele celui onorat de credincioși.

Televiziunile din România au transmis vineri dimineață imagini cu credincioșii dându-și masca la o parte și sărutând racla.

Nici Jandarmeria nu face vreo referire la acest aspect ci doar dă asigurări că jandarmii vor asigura ordinea, după cum, de altfel, prevăd atribuțiile acestora.

Vineri a avut loc un schimb de replici, prin intermediul presei, între premierul Ludovic Orban și purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.

În timp ce Vasile Bănescu a declarat la Digi24 că pentru evenimentele prilejuite de prăznuirea Sfântului Dimitrie BOR a primit aprobări de la instituțiile care au această sarcină – DSP, Jandarmeria București, prefectură și primărie - premierul Ludovic Orban a negat că ar fi discutat cu Patriarhul Daniel pe acest subiect.

„Întâlnire cu Patriarhul Daniel am periodic, dar nu s-a luat o decizie legată de Sfântul Dumitru. Nu este o întâlnire dedicată discuției despre Sfântul Dumitru. V-am spus că nu s-a luat nicio decizie. De unde ați tras concluzia? Verificați despre ce este vorba. Nu am angajat niciun fel de înțelegere până acum. Este un comunicat al Patriarhiei, nu al Guvernului. Deocamdată nu am luat nicio decizie legată de Sfântul Dimitrie. Cum să aprob? Vedeți vreun document? Guvernul acționează prin decizii", a spus premierul.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protestatarii armeni blochează traficul în Erevan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00
XS
SM
MD
LG