Linkuri accesibilitate

Japonia a început să elibereze în ocean apa uzată de la centrala nucleară Fukushima


Deversarea apelor uzate de la centrala nucleară de la Fukushima a iscat proteste ample atât în Japonia, cât și în țările din jur.
Deversarea apelor uzate de la centrala nucleară de la Fukushima a iscat proteste ample atât în Japonia, cât și în țările din jur.

Japonia a început, joi, să elibereze apele uzate provenite de la centrala nucleară Fukushima Daiichi, o mișcare ce a atras multe critici din partea Chinei care a catalogat acțiunea ca fiind „egoistă și iresponsabilă”, potrivit Reuters.

Acțiunea a fost aprobată în urmă cu doi ani de guvernul japonez și luna trecută de organul de supraveghere nuclear al ONU.

Eliberarea apei în ocean este un pas-cheie într-un proces descurajator de lung și dificil de dezafectare a centralei Fukushima Daiichi, inclusiv eliminarea combustibilului topit.

Operatorul uzinei Tokyo Electric Power a declarat că acțiunea a început la ora locală 13:03 și nu a identificat nicio anomalie la pompa de apă de mare sau la instalațiile din jur.

Înainte de începerea acțiunii, China și-a exprimat vehement opoziția.

Prin intermediul unui purtător de cuvânt, administrația chineză de securitate nucleară a numit joi guvernul japonez „extrem de egoist și iresponsabil în lansarea forțată a descărcarii de gestiune... punându-și propriile interese egoiste mai presus de bunăstarea întregii omeniri”.

China a declarat că va lua, de asemenea, măsurile necesare pentru a proteja mediul marin, siguranța alimentară și sănătatea publică și va intensifica monitorizarea nivelurilor de radiații din apele sale după deversare.

Joi, China a interzis toate importurile japoneze de fructe de mare din cauza a ceea ce a considerat că este eliberarea „egoistă” de ape uzate din centrala nucleară. Autoritatea vamală din China a declarat că va „suspenda importul de produse acvatice originare din Japonia începând cu 24 august 2023, inclusiv animale acvatice comestibile”. Decizia a fost luată pentru „prevenirea cuprinzătoare a riscurilor pentru siguranța alimentară ale contaminării radioactive cauzate de deversarea în ocean a apelor uzate nucleare de la Fukushima”, a spus Administrația Generală a Vămilor.

Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a discutat în iulie cu prim-ministrul japonez Fumio Kishida despre eliberarea de apă tratată de la Fukushima.
Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a discutat în iulie cu prim-ministrul japonez Fumio Kishida despre eliberarea de apă tratată de la Fukushima.

La rândul său, Tokyo a criticat China pentru răspândirea „afirmațiilor nefondate din punct de vedere științific”. Acesta susține că eliberarea apei este sigură, menționând că Agenția Internațională pentru Energie Atomică a concluzionat, de asemenea, că impactul pe care l-ar avea asupra oamenilor și asupra mediului este „neglijabil”.

Eliberarea apei uzate a nemulțumit și alte țări din regiune. Prim-ministrul Insulelor Cook, Mark Brown, a afirmat că, deși știința a sprijinit decizia Japoniei, regiunea s-ar putea să nu fie de acord cu privire la problema „complexă”.

Inclusiv grupurile de pescuit japoneze s-au opus de la început planului pentru deversarea apelor de la centrala nucleară. Pescarii se tem că acest lucru va duce la o scădere a vânzărilor, inclusiv din cauza restricțiilor de export către piețele majore.

Hong Kong și Macao - ambele regiuni conduse de chinezi - urmează să pună în aplicare, începând de joi, o interdicție a fructelor de mare japoneze din regiuni precum capitala Tokyo și Fukushima.

Inițial, apa va fi eliberată în porții mai mici și cu verificări suplimentare. Prima deversare va fi de 7.800 de metri cubi - echivalentul a aproximativ trei bazine olimpice de apă - și va avea loc pe parcursul a aproximativ 17 zile.

Potrivit rezultatelor testelor Tepco publicate joi, acea apă conține aproximativ 63 de becquereli de tritiu pe litru, sub limita de apă potabilă a Organizației Mondiale a Sănătății, de 10.000 de becquereli pe litru. Un becquerel este o unitate de radioactivitate.

Tepco se așteaptă ca procesul de eliberare a apei uzate - în prezent total peste 1,3 milioane de tone metrice - să dureze aproximativ 30 de ani.

Grupurile civice au lansat proteste în Japonia și Coreea de Sud, deși guvernul din Coreea de Sud a declarat că propria evaluare nu a găsit probleme cu aspectele științifice și tehnice ale eliberării.

Înainte de eliberare, câteva zeci de protestatari s-au adunat în fața sediului Tepco din Tokyo, ținând pancarte pe care scria „Nu aruncați apă contaminată în mare!” Mitingul s-a terminat în aproximativ o oră.

Centrala nucleară de la Fukushima a fost distrusă în martie 2011, după ce un cutremur masiv cu magnitudinea de 9,0 a generat valuri puternice de tsunami care au cauzat topirea a trei dintre reactoarele sale.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG