Linkuri accesibilitate

Japonia, a treia cea mai mare economie a lumii, a intrat în recesiune


Pietoni cu măști pe o stradă din Tokyo

Efectele pandemiei de coronavirus la nivel global continuă să se vadă luni când Japonia a intrat în recesiune. A treia cea mai mare economie din lume a scăzut cu 3,4% în primele trei luni ale anului 2020, comparativ cu un an în urmă, cea mai mare scădere din 2015, anunță BBC.

Săptămâna trecută, Germania a intrat în recesiune, după o scădere de 2,2% în primele trei luni din 2020. În ciuda pierderile, Germania stă mai bine decât Franța sau Italia care au contracții de 5,8%, respectiv 4,7%.

Germania a reușit să aibă o scădere mai mică decât a altor țări pentru că autoritățile au permis fabricilor și șantierelor să rămână deschise, dar și datorită pachetului de salvare uriaș alcătuit de guvern.

Cea mai semnificativă creștere anuală din UE în perioada ianuarie - martie 2020 s-a înregistrat în România (2,7%).

Coronavirusul face ravagii asupra economiei globale cu un cost estimat de până la 8.800 de miliarde de dolari.

Japonia nu a instituit un blocaj național, dar a emis stare de urgență în aprilie, ceea ce a afectat lanțurile de aprovizionare și companiile.

Scăderea de 3,4% a produsului intern (PIB) în creștere în primele trei luni ale anului 2020 vine după o scădere de 6,4% în ultimul trimestru al anului 2019, situație definită drept recesiune tehnică.

Consumatorii au fost afectați de impactul coronavirusului dar și de o majorare a impozitului pe vânzări la 10%, de la 8% în octombrie.

În timp ce Japonia a ridicat starea de urgență în 39 din cele 47 de prefecturi ale sale, perspectivele economice pentru trimestrul actual sunt la fel de sumbre.

Guvernul japonez a anunțat deja un pachet record pentru stimularea economiei în valoare de 1.000 de miliarde de dolari, iar Banca Japoniei și-a extins măsurile de stimulare pentru a doua lună consecutivă în aprilie.

Primul ministru Shinzo Abe a promis o rectificare bugetară la sfârșitul acestei luni.

Japonia se confruntă cu o provocare unică, întrucât economia sa a rămas în stagnare de zeci de ani, în comparație cu economiile mai dinamice ale rivalilor din SUA și China.

Japonia a avut peste 16.000 de cazuri de coronavirus confirmate și aproximativ 740 de decese.

Economiștii apreciază că economia Japoniei va scădea cu 22% în acest trimestru curent, iar cea din SUA s-ar putea contracta cu mai mult de 25%.

Citește și:

Economia în vremea Covid-19: Ce măsuri iau țările pentru a opri creșterea șomajului

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG