Linkuri accesibilitate

Jean Castex a fost desemnat prim-ministru al Franței


Jean Castex

Președintele Emmanuel Macron l-a desemnat pe Jean Castex, înalt funcţionar şi primar, care a coordonat strategia de redeschidere a societăţii după izolarea impusă de criza coronavirusului, să ocupe funcția de prim-ministru după demisia lui Edouard Philippe.

Primar în Pyrénées-Orientales de peste zece ani, Jean Castex, un funcţionar de rang înalt, a fost secretar general adjunct la Palatul Élysée din 2010 şi până la sfârşitul mandatului lui Nicolas Sarkozy, conform agenției Reuters.

Un oficial Elysee l-a descris pe Castex drept un funcționar public cu experiență în politica locală ceea ce l-ar ajuta pe Macron să se conecteze cu Franța provincială. Castex este văzut ca parte aripa mai intervenționistă, cu mai multă atenție socială a centrului-dreapta din Franței.

Macron a spus, luna trecută, că dorește un nou început, întrucât Franța se îmbarcă într-o recuperare delicată și costisitoare ca urmare a efectelor economice ale pandemiei de coronavirus.

Remanierea vine la câteva zile după ce un „val verde" a măturat Franța la alegerile locale. Candidații ecologiști au câștigat primăriile din Strasbourg, Marsilia, Lyon și Bordeaux.

La rândul lor, socialiștii au păstrat, prin două femei, primăriile din Paris (Anne Hidalgo) și Lille (Martine Aubry).

Fostul premier Edouard Philippe a candidat, la rândul său, și va fi primar în orașul său de origine, Le Havre, unde l-a bătut pe candidatul comunist local cu 59% din voturi. Franța este una din puținele țări în care e permis cumulul de funcții, prin care un deputat sau un membru al guvernului poate în același timp ocupa un scaun de primar sau altă funcție locală.

Macron a văzut că tânărul său partid de centru a fost învins în cele mai mari orașe din Franța și nu a reușit nici să obțină victorii importante în teritoriu

Remanierea a fost planificată chiar înainte de alegeri, deoarece guvernul s-a confruntat cu obstacole și critici înainte de alegerile de duminică și în timpul crizei de coronavirus.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG