Linkuri accesibilitate

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: Președintele Putin a eșuat. El vrea o Europă diferită”


Aflat în vizită la Tallinn, secretarul general al NATO a declarat că Putin nu se pregătește pentru pace și tocmai de aceea Ucraina trebuie ajutată.
Aflat în vizită la Tallinn, secretarul general al NATO a declarat că Putin nu se pregătește pentru pace și tocmai de aceea Ucraina trebuie ajutată.

Secretarul general al NATO a declarat, vineri, în Estonia că prezența NATO protejează spațiul aliaților pentru a oferi sprijin Ucrainei. El a amintit că din 2014, NATO și-a consolidat semnificativ prezența de la Marea Neagră până la Marea Baltică, inclusiv în Estonia.

„Toate acestea transmit un mesaj clar Moscovei: NATO va proteja și apăra Estonia și fiecare centimetru din teritoriul aliat”, a spus Stoltenberg.

Șeful NATO a spus că libertatea trebuie apărată, iar astăzi cei care o apără sunt ucrainenii. „Curajul și determinarea lor vor învinge cu siguranță”.

„Cu un an în urmă, președintele Putin a lansat invazia asupra Ucrainei, o agresiune ilegală la adresa întregii lumi”, a spus Stoltenberg, care a adăugat că astfel liderul de la Kremlin a vrut să distrugă unitatea Europei.

„Ucraina rezistă și NATO și EU stă alături de Ucraina. Președintele Putin a eșuat. Încă nu și-a atins obiectivele. El vrea o Europă diferită, unde Rusia să poată dicta vecinilor ce să facă”.

„El nu se pregătește pentru pace. El se pregătește pentru mai mult război. Deci trebuie să îi dăm Ucrainei mai mult ajutor pentru a triumfa”.

În cadrul conferinței, secretarul general al NATO a făcut referire și la propunerea Chinei pentru pace. Stoltenberg a spus că Beijingul nu are prea multă credibilitate ca mediator.

„China nu are prea multă credibilitate pentru că nu a reușit să condamne invazia ilegală a Ucrainei”, a spus el reporterilor din Tallinn, Stoltenberg a amintit și că Beijingul a semnat un acord cu președintele rus Vladimir Putin cu doar câteva zile înainte de invazie.

La aceeași conferință de presă, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a considerat că China nu a venit cu un plan de pace, ci cu nişte principii.

„Trebuie să le vedem într-un anumit context şi acesta este contextul pe care China şi l-a asumat deja, alegând de partea cui este, prin semnarea, de exemplu, a unei prietenii nelimitate (cu Rusia) chiar înainte de invazie", a notat ea.

„Aşa că ne vom uita la principii, desigur, dar o vom face în contextul în care China s-a poziţionat deja de o parte", a adăugat ea.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG