Linkuri accesibilitate

China cere reluarea discuțiilor de pace în Ucraina, fără să numească conflictul invazie


China și-a reiterat apelul pentru o soluționare politică a conflictului din Ucraina cu ocazia împlinirii unui an de la invazia Rusiei.
China și-a reiterat apelul pentru o soluționare politică a conflictului din Ucraina cu ocazia împlinirii unui an de la invazia Rusiei.

Ministerul de Externe a cerut vineri dimineață, într-un document oficial, reluarea discuțiilor de pace, încetarea sancțiunilor unilaterale și și-a subliniat opoziția față de utilizarea armelor nucleare, scrie CNN.

„Conflictul și războiul nu aduce beneficii nimănui. Toate părțile trebuie să rămână raționale și să dea dovadă de reținere, să evite agravarea tensiunilor și să prevină deteriorarea în continuare a crizei sau chiar scăparea sub control”, arată chinezii.

Documentul în 12 puncte face parte din ultimele eforturi ale Beijingului de a se prezenta ca un intermediar neutru al păcii. China vrea să își echilibreze prietenia „fără limite” cu Moscova și relațiile cu Occidentul pe măsură ce războiul se prelungește. Numai că refuză să numească „invazie” conflictul din Ucraina.

Oficialii occidentali și-au exprimat îngrijorarea că statul chinez ar putea lua în considerare să ofere Rusiei asistență militară letală, acuzație respinsă de Beijing.

Documentul de poziție este în mare parte o reiterare a poziției existente a Chinei, care include îndemnarea ambelor părți să reia discuțiile de pace.

„Dialogul și negocierea sunt singura soluție viabilă la criza din Ucraina”, se arată în document.

China va juca un „rol constructiv”, se mai arată în poziția oficială, fără a oferi detalii.

Documentul amintește că „suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie menținute în mod eficient”. Însă, nu dar spune nimic despre încălcarea de către Rusia a suveranității Ucrainei și nici măcar nu a menționat cuvântul „invazie”.

În document, China pare că reia argumentele Moscovei care dă vina pe Occident pentru provocarea războiului prin extinderea NATO:

„Securitatea unei regiuni nu trebuie realizată prin consolidarea sau extinderea blocurilor militare. Interesele și preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor trebuie luate în serios și abordate în mod corespunzător”.

China critică și sancțiunile economice ample impuse de SUA și alte țări occidentale Rusiei: „Sancțiunile unilaterale și presiunea maximă nu pot rezolva problema; ele creează doar noi probleme”.

„Țările relevante ar trebui să înceteze să abuzeze de sancțiuni unilaterale și de «jurisdicție cu braț lung» împotriva altor țări, astfel încât să-și facă partea lor în atenuarea crizei din Ucraina”.

În privința utilizării armelor nucleare, China susține că trebuie prevenită proliferarea nucleară și evitată criza nucleară.

„Nu trebuie folosite armele nucleare și nu trebuie purtate războaie nucleare”, se arată în document.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG