Linkuri accesibilitate

Jill Biden a mers în Ucraina și s-a întâlnit cu Olena Zelenska


Prima Doamnă Jill Biden a mers într-o vizită neanunțată în Ucraina, spunând că a vrut să fie acolo de Ziua Mamei.
Prima Doamnă Jill Biden a mers într-o vizită neanunțată în Ucraina, spunând că a vrut să fie acolo de Ziua Mamei.

Aflată în vizită în Slovacia, Prima Doamnă a SUA Jill Biden a trecut duminică granița în Ucraina, intrând într-o zonă de război activă într-o mișcare rară pentru soția unui președinte în exercițiu, după cum arată The Washington Post.

În Ucraina, Jill Biden s-a întâlnit cu prima doamnă ucraineană Olena Zelenska, care nu a mai apărut în public din 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina.

Cele două prima doamne s-au întâlnit în orașul Uzgorod de la granița dintre Slovacia și Ucraina, unde au vizitat o școală și mai mulți copii ucraineni, precum și locuitori strămutați în vestul țării.

„Am vrut să vin de Ziua Mamei. Am crezut că este important să arătăm poporului ucrainean că acest război trebuie să se oprească și că acest război a fost brutal și că poporul american este alături de poporul Ucrainei”, a spus Jill Biden înainte de începerea unei întâlniri cu ușile închise între cele două prime doamne.

Zelenska a lăudat-o pe Jill Biden „pentru un act foarte curajos” că a venit în Ucraina.

„Înţelegem care sunt măsurile necesare care trebuie luate astfel încât Prima Doamnă a SUA să vină aici în timpul unui război când au loc acţiuni militare în fiecare zi, unde sirenele aeriene se aud în zilnic – chiar şi astăzi”, a afirmat Olena Zelenska.

Prima Doamnă a SUA a călătorit cu maşina până în oraşul Uzgorod, la aproximativ 10 minute de condus de un sat slovac care se învecinează cu Ucraina. Ea a petrecut aproximativ două ore în Ucraina.

Şcoala în care s-au întâlnit cele două prima doamne a fost transformată în locuinţe de tranziţie pentru refugiaţii ucraineni din alte părţi ale ţării.

Întâlnirea a avut loc după ce cele două Prime Doamne au corespondat în ultimele săptămâni, potrivit oficialilor americani care au refuzat să ofere detalii suplimentare, deoarece nu erau autorizaţi să discute despre discuţiile private ale celor două doamne.

Prima Doamnă a SUA Jill Biden și Olena Zelenska au mers la o școală din Uzgorod, unde au sărbătorit împreună Ziua Mamei.
Prima Doamnă a SUA Jill Biden și Olena Zelenska au mers la o școală din Uzgorod, unde au sărbătorit împreună Ziua Mamei.

Vizita neanunțată a lui Biden a avut loc în cadrul unui periplu de patru zile prin Europa de Est. Duminică Jill Biden s-a aflat în Slovacia, unde s-a întâlnit cu oficiali guvernamentali și cu refugiați din Ucraina.

Vineri și sâmbătă, Jill Biden a fost în România, unde a mers la baza militară de la Mihail Kogălniceanu și apoi s-a întâlnit cu prima Carmen Iohannis. Cele două prime doamne au mers apoi la Şcoala Gimnazială „Uruguay" din Sectorul 1 al Capitalei, care găzduieşte elevi ucraineni refugiaţi.

Jill Biden și Carmen Iohannis au ascultat poveștile spuse de mamele fugite din Ucraina împreună cu copiii lor.

„Vă mulțumim că ne-ați primit în inimile voastre”, le-a spus Jill Biden femeilor care au povestit experiențele lor dramatice.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG