Linkuri accesibilitate

O nouă pistă în cazul dispariției lui Jimmy Hoffa. FBI reia căutările


Jimmy Hoffa a condus cel mai mai mare sindicat muncitoresc din Statele Unite ale Americii.
Jimmy Hoffa a condus cel mai mai mare sindicat muncitoresc din Statele Unite ale Americii.

La patruzeci și șase de ani de când a dispărut, Jimmy Hoffa revine în atenția Biroului Federal de Investigații (FBI). Conform noilor detalii, corpul activistului ar putea fi îngropat în Jersey City, la aproape 800 de kilometri față de locul în care a fost văzut pentru ultima oară.

Unul dintre cele mai faimoase cazuri de dispariție din Statele Unite ale Americii îl are în centru pe James Riddle Hoffa, cunoscut sub numele de Jimmy Hoffa. Acesta a dispărut în 1975, iar de atunci, urmele sale au fost pierdute. În lipsa probelor concludente, autoritățile i-au declarat decesul șapte ani mai târziu, în 1982.

În octombrie 2021, cercetările au fost reluate. Angajații FBI au intrat în posesia unor noi informații, care conduc spre zona în care s-ar afla trupul fostului activist. Sursa declarațiilor ar fi Frank Cappola, fiul celui care l-a îngropat pe Hoffa, Paul Cappola.

Între 25 și 26 octombrie, anchetatorii au făcut săpături în zona Jersey City.
Între 25 și 26 octombrie, anchetatorii au făcut săpături în zona Jersey City.

Trecutul unuia dintre cei mai mari sindicaliști ai Americii

Provenind dintr-o familie din clasa muncitoare, Jimmy Hoffa s-a născut în Indiana, în anul 1913. După moartea tatălui său, angajat la o mină de cărbune, Jimmy, în vârstă de 11 ani, se mută în Detroit. Trei ani mai târziu este nevoit să abandoneze școala, pentru a-și ajuta material familia.

Lucrează la rampa de încărcare a unei băcănii, în condiții minime și pe un salariu modest. Precum restul angajaților, tânărul era nemulțumit de împrejurări și dorea o schimbare. În ciuda vârstei, Jimmy organizează o grevă, obținând contracte mai bune colegilor săi.

Datorită atitudinii sale, la începutul anilor 30, Hoffa se alătură Frăției Internaționale a Transportatorilor (International Brotherhood of Teamsters), o adunare sindicală ce reprezenta interesele antrepozitarilor și camionagiilor, unde primește rolul de organizator al demonstrațiilor în cadrul filialei locale 299 din Detroit.

Odată cu venirea sa, numărul membrilor din Brotherhood of Teamsters crește simțitor. Dacă la începutul anilor 30 numărul de membri ajungea la 75.000, în 1939, sindicatul însuma peste 400.000 de membri. După un an, Hoffa accede profesional, devenind președinte al Consiliului Șoferilor din Statele Centrale și în 1942 este numit președintele Transportatorilor din Michigan.

În urma celui de-al Doilea Război Mondial, organizația depășește pragul de un milion de adepți, dobândind statutul de cel mai mare sindicat muncitoresc din Statele Unite. Extinderea de la nivel local la nivel internațional se petrece de-a lungul a douăzeci de ani, timp în care Hoffa evoluează – în 1952 devine vicepreședintele uniunii.

Ambițios și cu un discurs convingător, sindicalistul a muncit din greu pentru a obține condiții de lucru mai bune membrilor din gruparea centralizată, fiind organizate proteste și boicoturi. Cunoscut în toată industria camioanelor ca un abil negociator, rolul său în crearea primului acord internațional de transport al mărfurilor a fost major.

Hoffa părăsind tribunalul, în urma unuia dintre numeroasele procese avute.
Hoffa părăsind tribunalul, în urma unuia dintre numeroasele procese avute.

Cinci ani mai târziu, James Riddle Hoffa preia conducerea Transportatorilor, după ce Dave Beck, fostul președinte, este condamnat pentru acuzații legate de activitățile sale sindicale. Ambițiile noului lider sunt atinse în 1964, moment în care aproape toți șoferii de camion din America de Nord lucrează sub același contract. Încearcă să facă același lucru și cu angajații din domeniul aerian, însă nu reușește.

De aici începe declinul. Pentru a crește vizibilitatea organizației conduse, Hoffa se asociază cu grupări care desfășurau activități ilicite, mai ales cu cele din zona orașului Detroit. În perioada anilor 60, acesta trece printr-o serie de acuzații și procese de corupție sau fraudă, legate de activitățile ilegale pe care le desfășura.

În 1964, fratele președintelui John F. Kennedy, procurorul Robert F. Kennedy îl condamnă pe Jimmy la opt ani de închisoare pentru tentativa de a mitui autoritățile, la care s-a adăugat încă o pedeapsă legată de utilizarea necorespunzătoare a fondurilor sindicatului. În total, Hoffa trebuia să ispășească treisprezece ani de închisoare.

După multiple încercări eșuate de a contesta deciziile judecătorești, acesta începe să-și execute pedeapsa în 1967. Liderul a refuzat să renunțe la statutul de președinte al Frăției Internaționale a Transportatorilor, lăsând responsabilitățile în grija lui Frank Fitzsimmons.

Noul președinte al Statelor Unite, Richard Nixon, care a fost susținut în campania electorală de sindicatul șoferilor de camion, îl eliberează în 1971 pe Hoffa, cu condiția să renunțe la funcția de conducere din cadrul uniunii, până în 1980. Neobosindu-se cu contestarea măsurii, el își continuă activitatea pe ascuns, în scopul de a-și reconsolida puterea.

Ultima apariție a lui Hoffa a avut loc în vara anului 1975, într-o suburbie din Detroit. Acesta urma să se întâlnească cu Anthony Provenzano, vechi prieten și lider al mafiei din New Jersey și cu Anthony Giacalone, un membru al grupării. Relația celor doi conducători se complicase în ultima perioadă, acesta fiind și motivul întâlnirii. Din motive necunoscute, din acea clipă, Hoffa a fost dat dispărut.

Restaurantul Machus Red Fox din Bloomfield Hills, ultimul loc în care bărbatul a fost văzut în viață.
Restaurantul Machus Red Fox din Bloomfield Hills, ultimul loc în care bărbatul a fost văzut în viață.

Cercetările continuă și în 2021

La patru decenii distanță, căutările trupului fostului activist sunt reluate în zona unei foste rampe de gunoi, în prezent spațiu de depozitare pentru containere goale, după ce noi informații ar fi ieșit la iveală. Pe patul de moarte, Frank Capolla, un fost angajat al groapei de gunoi, i-ar fi mărturisit jurnalistului Dan Moldea că tatăl sau, Frank, l-ar fi îngropat pe Jimmy Hoffa la patru metri sub pământ. În cele din urmă, Moldea a diseminat informația FBI-ului, arată The New York Times.

În vara anului 1975, Frank se afla la vârsta adolescenței și lucra alături de Paul Capolla în Jersey City, în apropierea unei șosele suspendate. Într-o declarație dată sub jurământ în fața unui notar, Frank a relatat că o limuzină neagră a intrat în incinta rampei de gunoi, pe atunci deținută de Phill Moscato. Frank a murit în 2019.

În urma unei conversații, Phill l-a informat pe Paul Capolla că trupul lui Hoffa va ajunge curând și că va trebui să-l îngroape de unul singur, într-o zonă specifică. „Tatăl meu a fost supărat pe domnul Moscato pentru că a indicat spre acea zonă a gropii de gunoi”, a scris Frank Cappola în 2019, „pentru că groapa era în mod constant sub controlul poliției”, relatează New York Times.

Bărbații neindentificați au adus corpul activistului, care a fost depozitat într-un butoi din oțel. Rămas singur și îngrijorat că putea fi văzut, Paul a făcut o schimbare de planuri și a îngropat butoiul în apropiere de groapei de gunoi, pe o bucată de pământ nefolosită, aparținând statului. Gaura a fost acoperită cu bidoane, cărămidă și pământ.

Locul în care se presupune că a fost îngropat Hoffa.
Locul în care se presupune că a fost îngropat Hoffa.

Frank Capolla a intrat în posesia acestor informații în 2008, în preajma morții tatălui său. Aceste informații nu au mai fost cunoscute de nimeni până acum. „Tatăl meu a plasat ceva detectabil pe suprafața locului în care a fost îngropat Hoffa și sunt dispus să colaborez cu forțele de ordine”, a mai declarat Frank în 2019.

În primii ani de la dispariția activistului, căutările au implicat excavarea unei ferme, a unei alei de acces și a unei piscine. În zadar, totuși. Jurnalistul Dan Moldea, familiarizat cu cazul Jimmy Hoffa susține că actuala pistă este „100% credibilă și semnificativă”.

În 1975, FBI ar fi primit informații imediat după dispariție, cum că activistul ar fi îngropat sub groapa de gunoi din Jersey City.

  • 16x9 Image

    Norbert Nemeș

    A absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în 2021, iar în prezent urmează masteratul de Jurnalism și Comunicare Politică din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. A colaborat cu Radio Cluj și Factual. În octombrie 2021 a devenit stagiar al Europei Libere, iar din ianuarie 2022 este freelancer.

    nemesn-fl@rferl.org

XS
SM
MD
LG