Linkuri accesibilitate

Comandant al grupărilor paramilitare sârbe, expulzat de România și anchetat de Ucraina, în public la discursul lui Putin


Bratislav Jivcovici, membru al mișcării paramilitare sârbe de cetnici s-a aflat marți seara în primele rânduri la discursul susținut de Vladimir Putin la Moscova
Bratislav Jivcovici, membru al mișcării paramilitare sârbe de cetnici s-a aflat marți seara în primele rânduri la discursul susținut de Vladimir Putin la Moscova

Bratislav Jivcovici, 48 de ani, comandant al mișcării cetnice din Serbia, a fost arestat de procurorii ucraineni în 2018 pentru că a organizat participarea unor grupări paramilitare sârbe la conflicte armate din Ucraina, înainte de invazia totală a lui Putin din luna februarie a anului trecut.

Acesta este investigat pentru participarea la atacuri împotriva forțelor ucrainene în Donețk și Luhansk, de partea separatiștilor proruși, scrie klix.ba.

Ultimele informații despre el au apărut în 2022, când s-a spus că a fost grav rănit și că a fost transferat la Moscova pentru tratament.

Marți seară, el a fost văzut în cârje, în primele rânduri ale auditoriului de la discursul președintelui rus Vladimir Putin în timp ce urmărea și chiar înregistra cu mobilul discursul liderului rus.

De asemenea, el a fost expulzat din România pentru că fotografia radare militare pe coasta Mării Negre pentru a transmite Rusiei reperele GPS ale acestora.

Pe 14 noiembrie 2017, Curtea de Apel Bucureşti l-a declarat indezirabil pentru o perioadă de 15 ani. Jivkovici este comandantul organizaţiei de cetnici din Serbia „Cetniciki Pokret”. Această organizație este cunoscută ca fiind una paramilitară cu orientări naționalist-șoviniste, spune SRI.

În perioada 2014-2015, cetățeanul sârb Bratislav Zivkovic a participat de partea separatiştilor pro-ruşi, alături de alţi voluntari sârbi, membri ai organizaţiei, la conflictul din Ucraina.

În cursul anului 2017, el a fost de mai multe ori în România, „cu scopul de a întreprinde activităţi de culegere de informații care, potrivit cadrului legal în domeniu, constituie riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale”, arată SRI.

El a întreprins „acte preparatorii de procurare și transmitere a unor secrete de stat unei puteri sau organizații străine, ori agenților acestora, și constituirea de rețele informative pe teritoriul României”, mai spune SRI.

El s-a arătat interesat de obţinerea de documente clasificate referitoare la infrastructura critică şi obiectivele militare naționale, cât și ale aliaților, amplasate în sud-estul României „cu intenţia de a afecta parteneriatele noastre strategice.”

Toate acțiunile lui Jivcovici au avut un caracter clandestin și un modus operandi specific activităților de spionaj, spune Serviciul Român de Informații, care dă asigurări că Jivcovici nu a reușit să intre în posesia niciunui document sau informație clasificate.

Evaluarea SRI arată că prezenţa sa pe teritoriul naţional constituie un risc la adresa securităţii naţionale, motiv pentru care a fost sesizat Ministerul Public, cu propunere de declarare ca indezirabil.

Cetnicii (în limba sârbă: Четници, Četnici), oficial „armata iugoslavă din patrie” (Jugoslovenska vojska u otadžbini, JVUO), au fost o mișcare paramilitară regalistă. Originea cuvântului „cetnic” este cuvântul sârb четa (četa') – companie militară – sau din cuvântul turc çete – bandă de criminali.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG