Linkuri accesibilitate

Joe Biden insistă pentru încetarea focului, în discuțiile cu premierul Netanyahu


Președintele SUA, Joe Biden (în stânga) la primirea premierului israelian Beniamin Netanyahu în Biroul Oval al Casei Albe joi 25 iulie.
Președintele SUA, Joe Biden (în stânga) la primirea premierului israelian Beniamin Netanyahu în Biroul Oval al Casei Albe joi 25 iulie.

Președintele SUA, Joe Biden, a insistat pentru încetarea focului în războiul din Gaza în discuțiile cu premierul israelian Beniamin Netanyahu, pe care l-a primit joi la Casa Albă. Acesta i-a mulțumit liderului SUA pentru sprijinul arătat de-a lungul timpului față de israel.

Joe Biden și Beniamin Netanyahu au avut joi, în Biroul Oval de la Casa Albă, prima întâlnire față în față de după vizita făcute de președintele SUA în Israel la scurt timp după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, care a declanșat războiul din Fâșia Gaza.

Pe parcursul discuțiilor liderul american a insistat pentru încetarea focului în Gaza, transmite Reuters, fără a detalia însă.

În cursul serii Netanyahu urma să se întâlnească cu vicepreședintele Kamala Harris, susținută de Biden drept candidată la funcția de președinte, în condițiile în care liderul din prezent de la Casa Albă s-a retras în urmă cu câteva zile din cursă.

„Avem multe de discutat”, i-a transmis Joe Biden premierului israelian - care cu o zi înainte a adresat un discurs vehement în plenul Congresului SUA, criticându-i pe cei care contestă politicile Israelului în războiul din Gaza - la primirea din Biroul Oval al Casei Albe.

„Vreau să vă mulțumesc pentru 50 de ani de serviciu public și 50 de ani de sprijin pentru statul Israel”, i-a transmis la rându-i Netanyahu președintelui american.

În preajma clădirii Casei Albe au avut loc noi proteste pro-palestiniene, fiind asigurate condiții sporite de securitate, după ce mii de oameni protestaseră cu o zi înainte lângă clădirea Capitoliului, înainte de discursul lui Netanyahu din Congresul SUA.

În cele peste 9 luni de la începutul războiului din Fâșia Gaza au murit peste 39.000 de palestinieni, conform Ministerului Sănătății din Fâșia controlată de Hamas.

John Kirby, despre încetarea focului în Gaza: suntem mai aproape decât am fost!

Oficiali americani de rang înalt spun că șansele obținerii unui acord de încetare a focului în războiul din Gaza sunt tot mai mari, chiar dacă deocamdată nu au ieșit la iveală detalii concrete despre progresele făcute.

Consilierul de securitate națională al SUA, John Kirby, a declarat că rămân decalaje între Israel și militanții Hamas, care conduc enclava palestiniană, cu privire la găsirea unei soluții de încetare a focului, dar „suntem mai aproape acum decât am fost înainte”, transmite agenția de presă.

„Ambele părți trebuie să facă compromisuri”, a mai spus el.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matt Miller, a spus, cu privire la întâlnirea dintre Joe Biden și Beniamin Netanyahu că mesajul din partea americană în acea întâlnire ar fi că „trebuie să finalizăm acest acord”.

Pe lângă discuțiile față în față, Biden și Netanyahu urmau să se întâlnească tot joi cu familii ale ostaticilor deținuți de gruparea militantă palestniană Hamas în Fâșia Gaza.

Vizita premierului israelian Beniamin Netanyahu în SUA, începută luni și care se va încheia vineri - cu o întrevedere în Florida cu candidatul republican la alegerile prezidențiale Donald Trump - coincide cu o schimbare în politica americană, remarcă Reuters.

Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, și-a anunțat duminică retragerea din cursa prezidențială, sub presiunea colegilor democrați și a transmis că o susține pe Kamala Harris în obținerea nominalizării din partea partidului democrat pentru alegerile din 2024.

El a declarat, într-un discurs susținut miercuri seară, așa cum a relatat Europa Liberă, că a decis să se retragă pentru a salva democrația, pe care a pus-o mai presus de ambiția personală și astfel vrea să predea ștafeta noii generații, „cel mai bun mod de a ne uni națiunea.”

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG