Linkuri accesibilitate

Netanyahu promite în Congresul SUA „victorie totală” în Gaza


Premierul israelian Beniamin Netanyahu a ținut un discurs în Congresul SUA. 24 iulie 2024.
Premierul israelian Beniamin Netanyahu a ținut un discurs în Congresul SUA. 24 iulie 2024.

Prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu a avut un discurs dur în fața Congresului, a promis „victorie totală” împotriva Hamas și i-a numit pe oponenții războiului din Gaza drept „idioţi utili ai Iranului".

Beniamin Netanyahu a folosit discursul din Congres pentru a sublinia legăturile strânse și de lungă durată dintre Statele Unite și Israel. Dar discursul a scos în evidență diviziunile din societatea americană legate de războiul din Gaza. Zeci de parlamentari democrați au boicotat discursul și mii de protestatari au manifestat din fața Capitoliului împotriva războiului și a crizei umanitare generate.

Vorbind timp de aproape o oră în aplauzele frecvente ale parlamentarilor republicani, și într-o atitudine rece a liderilor democrați, Netanyahu a declarat că SUA au un interes comun în lupta țării sale împotriva Hamas și a altor grupuri armate susținute de Iran.

„America și Israelul trebuie să stea împreună. Când stăm împreună, se întâmplă ceva foarte simplu: noi câștigăm, ei pierd”, a spus Netanyahu.

Ulterior, liderul israelian a schimbat tonul și i-a ridiculizat pe cei care au protestat împotriva războiului în campusurile universitare și în alte părți ale SUA, dar și pe cei din fața Capitoliului. El i-a numit pe protestatari „idioți utili” pentru adversarii Israelului.

Unele dintre protestele din apropierea Capitoliului au devenit violente. Protestatarii au vopsit cu spray statui din marmură și au înlocuit steagurile americane cu cele palestiniene. Ofițerii de pe străzile din jurul Capitoliului s-au încăierat cu demonstranții, folosind inclusiv gaze lacrimogene.

Mii de protestatari s-au adunat în fața Capitoliului în timpul discursului premierului Beniamin Netanyahu din Congresul SUA.
Mii de protestatari s-au adunat în fața Capitoliului în timpul discursului premierului Beniamin Netanyahu din Congresul SUA.

Beniamin Netanyahu, aflat la prima sa călătorie în străinătate de la începutul războiului, nu a făcut în discursul lui nicio mențiune directă legată de eforturile SUA de mediere a conflictului din Gaza, pentru încetarea focului și eliberarea ostaticilor.

„Israelul va lupta până când vom distruge capacitățile militare ale Hamas și conducerea sa în Gaza și ne vom aduce toți ostaticii acasă”, a spus el.

„Asta înseamnă victoria totală. Și nu ne vom mulțumi cu nimic mai puțin”, a subliniat premierul israelian.

Ostatici eliberați din Gaza și familiile celor aflați încă în captivitate au ascultat discursul în sală. Cel puțin cinci dintre ei s-au ridicat pentru a afișa tricouri cu sloganuri care cereau încetarea războiului și eliberarea ostaticilor rămași. Ofițerii de securitate i-au îndepărtat din sală.

Republicana Rashida Tlaib, singurul palestiniano-american în funcție în Congres, a ridicat o pancartă pe care scria „Criminal de război” pe o parte și „Vinovat de genocid” pe cealaltă.

Tlaib este unul dintre cei mai duri critici ai lui Netanyahu în Congres. Ea are rude în Cisiordania și reprezintă un district din Michigan în care trăiesc mulți palestinieni americani.

Netanyahu l-a lăudat, de asemenea, pe președintele Joe Biden, dar a avut cuvinte de apreciere generoase și la adresa fostului președinte și actual candidat la președinție Donald Trump „pentru tot ceea ce a făcut pentru Israel”.

Beniamin Netanyahu urmează să se întâlnească joi cu Biden, cu vicepreședintele Kamala Harris și cu Donald Trump, la reședința lui la Mar-a-Lago.

Laudele republicanilor, criticile democraților

Reprezentantul republican din Kentucky, Andy Barr, a lăudat discursul premierului israelian.

„De ce ar trebui membrii Congresului, de ce ar trebui poporul american să apere Israelul în momentul său de nevoie? Pentru că este în interesul securității naționale a Statelor Unite să învingă Hamas și alți proxy-uri iraniene”, a spus Barr.

Republicanul Jamie Raskin, un democrat din Maryland, a declarat că discursul lui Netanyahu a fost direcționat către Partidul Republican al lui Trump.

„Nu am auzit nimic despre progrese semnificative către o încetare bilaterală a focului în schimbul ostaticilor. Nu am auzit nimic despre pace”, a spus el.

Familiile ostaticilor americani ținuți în Gaza s-au declarat „profund dezamăgite” de discursul lui Netanyahu.

Într-o declarație comună, familiile au spus că premierul israelian „nu a reușit să se angajeze în acordul cu ostatici care este acum pe masă, chiar dacă înalți oficiali ai apărării și informațiilor israeliene i-au cerut să facă acest lucru".

Fosta președintă a Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, a boicotat discursul și l-a numit „cea mai proastă prezentare a oricărui demnitar străin invitat și onorat cu privilegiul de a se adresa Congresului”.

Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, i-a făcut o primire călduroasă lui Netanyahu în timp ce peste 60 de democrați și independentul politic Bernie Sanders au boicotat discursul lui Netanyahu.

Cea mai notabilă absență la discurs a fost cea a Kamalei Harris, cel mai probabil candidat democrat pentru funcția de președinte al SUA. Ea a anunțat că o călătorie programată de mult timp a împiedicat-o să participe.

Candidatul republican la funcția de vicepreședinte SUA, senatorul JD Vance, a fost, de asemenea, absent la discursul lui Netanyahu, invocând activitățile de campanie în care este implicat.

Israelul se bucură de sprijinul politic puternic al Statelor Unite. De data aceasta însă, discursul lui Netanyahu a avut loc pe fondul tulburările politice din SUA, inclusiv tentativa de asasinat împotriva lui Trump și decizia lui Biden de a nu mai candida pentru un nou mandat.

Mulți democrați au participat însă la discurs, în ciuda criticilor lor la adresa lui Netanyahu. Printre aceștia a fost liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, care a cerut în martie noi alegeri în Israel și a spus că Netanyahu este un obstacol în calea păcii în regiune.

Statele Unite sunt cel mai important aliat al Israelului.

Administrația Biden a declarat că dorește ca Beniamin Netanyahu să-și concentreze vizita pentru a o ajuta să finalizeze un acord pentru încetarea focului și eliberarea ostaticilor. Un număr tot mai mare de israelieni îl acuză pe Netanyahu că prelungește războiul pentru a evita o posibilă cădere de la putere, atunci când conflictul se va încheia.

Vizita lui Netanyahu în SUA are loc și în condițiile în care Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele lui, pentru presupuse crime de război israeliene împotriva palestinienilor. SUA nu sunt membru al CPI.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG