Linkuri accesibilitate

Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko au urmărit de la Moscova exercițiile militare pe care cele două țări le-au făcut împreună.
Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko au urmărit de la Moscova exercițiile militare pe care cele două țări le-au făcut împreună.

Rusia și Belarus prelungesc exercițiile militare comune. OSCE se va întruni în sesiune extraordinară

Rusia a mobilizat între 169.000 și 190.000 de soldați în apropiere de granița cu Ucraina și efectuează exerciții în Belarus și în Marea Neagră. Oficialii SUA au declarat că o operațiune militară majoră este iminentă și că ar putea începe „în orice moment”.

19:11 13.2.2022

Ministrul ucrainean al Apărării, Olexei Reznikov, a declarat duminică că Ucraina a primit 180 de tone de muniție din partea Statelor Unite pentru forțele armate ucrainene.

„Prietenii noștri nu dorm!”, a scris el pe Twitter.

Ministerul lituanian al Apărării a declarat că statul baltic a trimis, de asemenea, un ajutor de apărare Ucrainei în weekend. Ministrul Apărării, Arvydas Anušauskas, a declarat duminică că ajutorul a inclus „sistemul de rachete antiaeriene Stinger”.

Ambasada lituaniană de la Kiev a publicat fotografii cu ajutorul de apărare în interiorul unui avion C-17, care arată că au fost trimise și vehicule. Ambasada a precizat că ajutorul a inclus și veste de protecție.

18:27 13.2.2022

Franța nu-și sfătuiește pentru moment cetățenii să părăsească Ucraina, dar i-a îndemnat să-și pregătească apă, alimente și haine călduroase, într-un mesaj publicat duminică pe site-ul Ambasadei de la Kiev.

Ambasadorul francez le-a mai recomandat compatrioților săi să aibă rezervorul plin de benzină la vehicule și să se aprovizioneze cu combustibil suplimentar.

Ambasada rămâne deschisă, precizează ambasadorul Etienne de Poncins. Dar școala franceză din Kiev își începe vacanța de februarie cu câteva zile mai devreme.

Ambasada i-a sfătuit pe cetățenii francezi să amâne „toate călătoriile în Ucraina”, iar deplasările în zonele de frontieră sunt strict descurajate.

17:26 13.2.2022

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat că există o amenințare „foarte foarte serioasă” la adresa păcii în Europa.

El a mai spus în fața parlamentului german, cu câteva zile înainte de vizitele sale la Kiev și Moscova, că va explora soluțiile de menținere a păcii pe continent.

Scholz a precizat că, în cazul unei agresiuni militare împotriva Ucrainei, vor exista „reacții și sancțiuni pe care le-am pregătit cu atenție”.

17:08 13.2.2022

Ministerul rus de Externe afirmă că retragerea observatorilor OSCE din Ucraina reprezintă o „preocupare serioasă”, criticând astfel decizia Statelor Unite și a Marii Britanii.

„Aceste decizii nu pot decât să provoace îngrijorare serioasă. Misiunea este târâtă în mod deliberat într-o psihoză militaristă orchestrată de Washington și folosită ca instrument pentru o posibilă provocare”, a spus purtătorul de cuvânt al MAE, Maria Zaharova.

Moscova a făcut apel la conducerea OSCE să „reprime cu hotărâre încercările de manipulare a misiunii și să împiedice ca organizația să fie târâtă în jocurile politice fără scrupule care se fac în jurul ei”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG