Linkuri accesibilitate

Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko au urmărit de la Moscova exercițiile militare pe care cele două țări le-au făcut împreună.
Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko au urmărit de la Moscova exercițiile militare pe care cele două țări le-au făcut împreună.

Rusia și Belarus prelungesc exercițiile militare comune. OSCE se va întruni în sesiune extraordinară

Rusia a mobilizat între 169.000 și 190.000 de soldați în apropiere de granița cu Ucraina și efectuează exerciții în Belarus și în Marea Neagră. Oficialii SUA au declarat că o operațiune militară majoră este iminentă și că ar putea începe „în orice moment”.

08:49 13.2.2022
Președintele SUA, Joe Biden, în timpul discuției telefonice cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, despre o posibilă invazie rusă în Ucraina.
Președintele SUA, Joe Biden, în timpul discuției telefonice cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, despre o posibilă invazie rusă în Ucraina.

Președintele american Joe Biden a avut sâmbătă o convorbire cu președintele rus Vladimir Putin, în care i-a transmis că SUA și aliații săi vor „răspunde decisiv” cu „costuri rapide și severe pentru Rusia” dacă aceasta va întreprinde o „nouă invazie” în Ucraina.

Kremlinul a anunțat după discuții că răspunsul SUA la principalele cereri de securitate ale Rusiei nu a fost luat în considerare și că Moscova va răspunde în curând. Moscova cere garanții din partea Occidentului că NATO nu va accepta Ucraina să devină țară membră, că va opri desfășurarea de arme în Ucraina și își va retrage forțele din Europa de Est.

Înainte de discuția cu Joe Biden, președintele Rusiei a discutat și cu liderul francez. Emmanuel Macron i-a spus lui Vladimir Putin că „dialogul sincer” și „escaladarea” sunt incompatibile.

De asemenea, secretarul de stat american Antony Blinken i-a spus omologului său rus, Serghei Lavrov, că rămâne deschisă o cale diplomatică pentru rezolvarea crizei.

O operațiune militară majoră a Rusiei împotriva Ucrainei ar putea începe „în orice zi”, a declarat consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan.

Între timp, autoritățile din Ucraina au îndemnat cetățenii să rămână calmi și uniți, afirmând că forțele armate ale țării sunt pregătite să respingă orice atac. Un marș pentru pace a avut loc sâmbătă în Kiev, la care au participat câteva mii de oameni.

Deși președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că un atac rusesc ar putea avea loc în orice moment, a respins informațiile „excesive” despre un război iminent. El a spus că acestea „nu fac decât să provoace panică și nu ne pot ajuta”.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a anunțat retragerea a 160 de soldați americani care antrenau forțele ucrainene pentru „repoziționarea în altă parte a Europei”. Marea Britanie a anunțat la rândul ei retragea militarilor.

Totodată, Departamentul de Stat al SUA a anunțat că a ordonat personalului ambasadei americane care nu are atribuții privind situațiile de urgență să părăsească Ucraina. La rândul ei, Rusia a anunțat că a retras o parte din personalul diplomatic de la Kiev.

Și România a decis sâmbătă retragerea personalului diplomatic neesențial, MAE avertizând cetățenii să evite călătoriile în Ucraina, iar dacă se află deja acolo să „să reevalueze” necesitatea de a rămâne.

09:57 13.2.2022

Rusia a anunțat că discuția telefonică a avut loc pe fondul „isteriei” din Occident cu privire la o invazie iminentă, pe care a catalogat-o ca fiind absurdă.

Un oficial de la Kremlin, Iuri Ușakov, a spus că Biden l-a avertizat pe Putin în legătură cu potențiale sancțiuni majore, dar nu a pus un accent deosebit pe acestea.

10:01 13.2.2022

Un oficial de rang înalt al administrației americane le-a spus reporterilor după convorbire că nu s-a produs vreo schimbare fundamentală.

Rămâne neclar dacă Rusia este dispusă să urmeze o cale diplomatică și ar putea trece la acțiuni militare, a mai spus oficialul.

10:10 13.2.2022

Armata rusă a anunțat sâmbătă că a folosit „mijloace adecvate” pentru a determina un submarin american să părăsească apele rusești din Orientul Îndepărtat, după ce nava a ignorat ordinul de a ieși la suprafață.

Ministerul Apărării de la Moscova a adăugat că submarinul a fost detectat în apele rusești în timp ce elemente ale Flotei rusești din Pacific desfășurau exerciții navale în apropierea insulelor Kuril.

Un purtător de cuvânt al armatei americane a negat că ar fi desfășurat operațiuni în apele teritoriale rusești.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG