Miniștrii de externe din grupul G7 au declarat pe 19 sâmbătă că nu au văzut nicio dovadă că Rusia și-ar fi redus activitatea militară în apropierea granițelor Ucrainei și că rămân „grav îngrijorați” de situație.
„Solicităm Rusiei să aleagă calea diplomației, să detensioneze tensiunile, să retragă substanțial forțele militare din apropierea granițelor Ucrainei și să respecte pe deplin angajamentele internaționale”, apare precizate punctul de vedere într-o declarație comună citată de Departamentul de Stat American.
"Ca prim pas, ne așteptăm ca Rusia să implementeze reducerea anunțată a activităţilor sale militare de-a lungul graniţelor Ucrainei. Nu am văzut nicio dovadă a acestei reduceri", au adăugat ei.
„Deși suntem gata să explorăm soluții diplomatice pentru a aborda preocupările legitime de securitate, Rusia nu ar trebui să aibă nicio îndoială că orice agresiune militară ulterioară împotriva Ucrainei va avea consecințe masive, inclusiv sancțiuni financiare și economice asupra unei game largi de obiective sectoriale și individuale care ar impune costuri severe și fără precedent asupra economiei ruse”, se arată în comunicat.
Un al doilea soldat ucrainean a fost ucis sâmbătă pe frontul din estul Ucrainei, scrie AFP care citează surse din armata. Primul deces fusese înregistrat în această dimineață. Sunt primele decese de mai bine de o lună, rezultate în urma confruntărilor cu separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei. Alți patru soldați sunt internați în spital după ce au fost răniți. Armata ucraineană i-a acuzat pe separatiști de 70 de încălcări ale armistițiului care ar fi încă în vigoare.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a alăturat apelurilor liderilor occidentali ca Rusia să se detensioneze situația de la granița cu Ucraina, pe fondul tensiunilor crescânde și a prezenței a cel puțin 150.000 de soldați ruși la granițele Ucrainei, care alimentează temerile privind o invazie iminentă.
Zelenski a spus, la Conferința anuală de securitate de la München, că Ucraina își va apăra pământul cu ajutorul partenerilor săi sau fără.
Declarațiile sale vin după o întâlnire cu vicepreședintele SUA Kamala Harris, care a spus, la rândul său, că orice invazie ulterioară a Ucrainei de către Rusia va fi acoperită de o consolidare a flancului estic al NATO și de costuri „fără precedent” pentru Moscova.
"Nu ne vom opri cu măsuri economice. Ne vom întări în continuare aliații NATO de pe flancul estic" ca răspuns la o invazie, a declarat Harris la Conferința anuală de securitate de la München din 19 februarie.
În cazul unui atac rus, Harris a avertizat și Rusia că se va confrunta cu costuri financiare „fără precedent” și a prezis că un astfel de atac îi va apropia pe aliații europeni de Statele Unite.
Remarcile ei au venit la o zi după ce președintele american Joe Biden a spus că este „convins” că președintele rus Vladimir Putin a luat decizia de a invada.
Ministerul rus al Apărării a făcut publice o serie de imagini de la exercițiul militar al Rusiei cu Belarusia, înculsiv cu președinții Vladimir Putin și Lukașenko în centrul de comandă. Ministrul apărării, Serghei Şoigu, susține că au fost lansate rachete balistice hipersonice Kinjal şi rachete de croazieră hipersonice Zircon.
Este vorba despre noi arme din arsenalul Rusiei care sunt "invincibile", după cum susținea Vladimit Putin citat de AFP
În imaginile difuzate de Ministerul Apărării de la Moscova se văd rachete în urma cărora se vedeau pe cer dâre de fum.
Şeful statului major rus, generalul Valeri Gherasimov, susținea că "obiectivul principal" al exerciţiilor este "antrenamentul forţelor strategice ofensive pentru a provoca inamicului o înfrângere garantată".
La exerciții au participat Forțele aeriene, Districtul militar de sud, Forțele navale nordice și Flota din Marea Neagră, ministerul apărării susținând că este vorba despre manevre militare planificate anterior.