Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a comparat recentele eforturi diplomatice occidentale de a opri invazia rusă cu calmarea Germaniei naziste.
„Există un iz de Munchen în aer”, a declarat el pentru ziarul Sunday Times, făcând referire la acordul semnat în 1938, care nu a reușit să prevină cel de-al Doilea Război Mondial.
Declarația oficialului britanic a fost criticată de către ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadym Prystaiko.
„Nu este cel mai bun moment pentru noi să ne jignim partenerii noștri din lume, amintindu-le de acest act care de fapt [a adus] războiul”, a declarat Prystaiko, la BBC Radio 4.
Acordul din 1938 de la Munchen a fost semnat între Germania nazistă, Franța, Italia și Regatul Unit, care a permis Berlinului să anexeze Regiunea Sudetă care aparținea Cehoslovaciei, într-o ultimă încercare de a evita un război în Europa.
Ministrul adjunct al infrastructurii din Ucraina, Mustafa Nayyem, a negat informațiile potrivit cărora spațiul aerian ucrainean s-a închis.
„Închiderea spațiului aerian este dreptul suveran al Ucrainei. În acest moment, guvernul nu a luat o astfel de decizie”, a scrisa acesta pe Facebook.
Consilierul prezidențial Mikhailo Podoliak a declarat la CNN că „cerul deasupra Ucrainei rămâne deschis și sigur” și că „nu a existat nicio decizie de închidere a spațiului aerian”.
Volodimir Zelenski urmează să vorbească la telefon cu Joe Biden „în următoarele ore”, a anunțat biroul de presă al președintelui ucrainean.
Cei doi președinți vor discuta despre „situația de securitate și despre eforturile diplomatice actuale de detensionare a situației”.
În acest context, consilierul Casei Albe pentru securitate națională a reiterat duminică faptul că Rusia ar putea invada Ucraina „în orice zi”, dar încă mai speră că diplomația poate prevala.
Jake Sullivan a spus la CNN că forțele rusești sunt poziționate în așa măsură încât ar putea avea loc o invazie înainte de sfârșitul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, care se încheie pe 20 februarie.
„Felul în care și-au acumulat forțele, felul în care au manevrat lucrurile pe loc, face să fie o posibilitate clară ca o acțiune militară majoră să aibă loc foarte curând”, a spus oficialul american.
Ministerul rus de Externe afirmă că retragerea observatorilor OSCE din Ucraina reprezintă o „preocupare serioasă”, criticând astfel decizia Statelor Unite și a Marii Britanii.
„Aceste decizii nu pot decât să provoace îngrijorare serioasă. Misiunea este târâtă în mod deliberat într-o psihoză militaristă orchestrată de Washington și folosită ca instrument pentru o posibilă provocare”, a spus purtătorul de cuvânt al MAE, Maria Zaharova.
Moscova a făcut apel la conducerea OSCE să „reprime cu hotărâre încercările de manipulare a misiunii și să împiedice ca organizația să fie târâtă în jocurile politice fără scrupule care se fac în jurul ei”.