Boris Johnson: „Dovezile că Rusia pregătește invadarea Ucrainei sunt destul de clare”, a declarat premierul Marii Britanii, potrivit BBC. Acesta a adăugat că este nevoie de un răspuns comun din partea Occidentului.
Nu există până acum semnale că Rusia ar lua în considerare o dezamorsarea a situației de la granița Ucrainei, a arătat și un purtător de cuvânt al premierului britanic. „Există riscul serios al unei invazii în această săptămână”, a spus reprezentantul premierului, potrivit Reuters.
Primii 70 de militari din cei 350 pe care Germania îi trimite în Lituania pentru întărirea prezenței NATO au ajuns, luni, pe aeroportul din Kaunas.
Aceștia se alătură celor circa 600 de militari germani care se află deja în Lituania.
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat, luni, la Kiev, că nu există motive pentru o prezență militară atât de complexă a Rusiei la granițele Ucrainei. „Suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei nu sunt negociabile”, a adăugat acesta în conferința comună cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Răspunzând unei întrebări, Olaf Scholz a spus că Occidentul ar fi pregătit în orice moment să aplice sancțiuni economice severe Rusiei, în cazul în care aceasta ar invada Ucraina.
Volodimir Zelenski a adăugat că prezența militară a Rusiei la granița Ucrainei este o „provocare fără precedent” la adresa securității Europei. El a reluat apelul la sprijin internațional atât din punct de vedere economic, cât și al dotărilor militare. „Securitatea Ucrainei este securitatea Europei”, a adăugat președintele Ucrainei, care a adăugat că țara sa nu va renunța la obiectivul aderării la NATO.
Germania a fost criticată pentru că nu sprijină Ucraina cu armament, după ce a trimis doar căști militare de protecție. Olaf Scholz a insistat azi că Germania aste cel mai important donator european pentru Ucraina.
La fel ca în cazul conferinței cu președintele SUA, Joe Biden, Scholz a evitat să dea detalii concrete legate de poziția Germaniei cu privire la viitorul conductei Nord Stream 2.
Alexander Lukașenko și Vladimir Putin se vor întâlni înainte de finalizarea exercițiului militar din Belarus la care Rusia participă cu 30.000 de militari și importante echipamente de luptă.
Potrivit lui Lukașenko, cei doi ar urma să discute detaliile retragerii din Belarus a forțelor rusești. Exercițiul ar urma să se finalizeze în 20 februarie.