NATO: Nu se vede nicio detensionare a trupelor rusești la granițele Ucrainei. Amenințarea rusească la securitatea europeană - „noua normalitate”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că nu este prea târziu pentru Rusia să se retragă de la granițele Ucrainei și că a trimis Moscovei propuneri concrete scrise privind transparența și controlul armelor.
NATO nu va face compromisuri cu privire la principiile sale de bază, a declarat el miercuri, într-o conferință de presă înainte de întrunirea miniștrilor Apărării din statele membre NATO.
„Există semne din Rusia că diplomația ar trebui să continue, dar până acum nu vedem niciun semn de detensionare pe teren, nicio retragere a trupelor sau a echipamentului”, a spus Stoltenberg. Din acest motiv, NATO afirmă un „optimism prudent” cu privire la intenția Rusiei de a se angaja în eforturi diplomatice.
„Deși credem că acest lucru ar trebui să luăm în serios, ceea ce vedem pe teren nu este retragerea trupelor, forțelor sau echipamentelor”, spune Stoltenberg. La toate acestea, se adaugă atacul cibernetic recent asupra Ucrainei „genul de acțiuni și măsuri la care ne așteptăm să vină înainte de o intervenție militară mai mare”.
„Acest lucru se poate schimba, desigur. Dar deocamdată Rusia menține o forță de invazie masivă gata să atace cu capacități mari din Crimeea până în Belarus", a spus el. „Aceasta este cea mai mare concentrare de forțe din Europa de la Războiul Rece”.
Stoltenberg spune că NATO nu este o amenințare pentru Rusia și că toate măsurile pe care le-a luat sunt eminamente „defensive”.
El a mai spus că „nu știm ce se va întâmpla în Ucraina, dar știm deja că este o criză de securitate în Europa.”
„Moscova a spus clar că este pregătită să testeze principiile fundamentale care au stat la baza securității europene prin folosirea forței”, a spus șeful NATO, adăugând că aceasta este „noua normalitate în Europa”.
Stoltenberg a spus că NATO va analiza înființarea de noi grupuri de luptă în regiunile centrale și de sud-est din cadrul alianței - cum ar fi în România - ca parte a strategiei defensive împotriva agresiunii ruse.
El a mai spus că comandanții militari vor lucra la detalii și vor face propuneri în câteva săptămâni, după care vor începe discuții despre modul în care apărarea NATO poate rămâne puternică.
SUA nu au văzut „nicio retragere semnificativă” a forțelor ruse de la granița cu Ucraina
Statele Unite nu au văzut „nicio retragere semnificativă” a forțelor ruse de la granița cu Ucraina, în ciuda pretențiilor Moscovei, a declarat miercuri secretarul de stat al SUA Antony Blinken.
„Dimpotrivă, continuăm să vedem forțe, în special forțe care ar fi în avangarda oricărei agresiuni împotriva Ucrainei, care continuă să fie la graniță, să se adune la graniță”, a spus Blinken la emisiunea „Good Morning America” de la ABC.
Marți, Moscova a susținut că unele dintre trupele sale se îndepărtează de granița cu Ucraina, dar mai mulți oficiali americani și occidentali au spus că, deși ar saluta o astfel de mișcare, nu au văzut încă acest lucru.
Oficialii americani au susținut că Rusia își păstrează capacitatea de a-și invada vecinul în orice moment, inclusiv de îndată ce săptămâna aceasta.
„Am auzit semne de la Moscova despre disponibilitatea de a continua eforturile diplomatice, dar până acum nu am văzut nicio detensionare pe teren. Dimpotrivă, se pare că Rusia continuă consolidarea militară", a spus miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Declarație a miniștrilor apărării NATO cu privire la situația din Ucraina și din jurul ei
Miniștrii apărării din statele membre NATO, reuniți miercuri la Bruxelles, au dat publicității o declarație în care-și exprimă „profunda îngrijorare” față de acumularea rusească de trupe la granița cu Ucraina și în Belarus.
„Îndemnăm Rusia, în cei mai puternici termeni posibili, să aleagă calea diplomației”, se spune în declarația miniștrilor Apărării din statele membre NATO.
Aceștia îi cer Rusiei să-și „retragă forțele din Ucraina, în conformitate cu obligațiile și angajamentele sale internaționale.”
„Acțiunile Rusiei reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității euro-atlantice. În consecință și pentru a asigura apărarea tuturor Aliaților, desfășurăm forțe terestre suplimentare în partea de est a Alianței, precum și mijloace maritime și aeriene suplimentare, așa cum au anunțat Aliații, și am sporit pregătirea forțelor noastre. Măsurile noastre sunt și rămân preventive, proporționale și împotriva escaladării. Suntem pregătiți să ne consolidăm și mai mult postura defensivă și descurajatoare pentru a răspunde tuturor situațiilor neprevăzute”, se spune în textul declarației.
Angajamentul nostru față de articolul 5 din Tratatul de la Washington este de fier. Suntem uniți pentru a ne apăra unul pe celălalt.
„NATO rămâne angajată față de principiile fundamentale care stau la baza securității europene, inclusiv că fiecare națiune are dreptul de a-și alege propriile aranjamente de securitate. Ne reafirmăm sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. După cum sa spus anterior, orice altă agresiune rusă împotriva Ucrainei va avea consecințe masive și va avea un preț ridicat. NATO va continua să coopereze îndeaproape cu părțile interesate relevante și cu alte organizații internaționale, inclusiv cu UE.”
NATO și Aliații continuă să urmărească diplomația și dialogul cu Rusia pe probleme de securitate euro-atlantică, inclusiv la cele mai înalte niveluri, mai spun miniștrii NATO.
„Susținem toate aceste eforturi și eforturi în formatul Normandia pentru a implementa acordurile de la Minsk. Ne-am exprimat disponibilitatea de a ne angaja într-un dialog european de securitate reînnoit inițiat de Polonia în calitate de actual președinte OSCE. Am făcut propuneri substanțiale Rusiei pentru a spori securitatea tuturor națiunilor din regiunea euro-atlantică și așteptăm un răspuns. Am oferit în mod repetat și continuăm să oferim un dialog suplimentar prin intermediul Consiliului NATO-Rusia și suntem pregătiți să ne angajăm. Încurajăm cu tărie Rusia, prin reciprocitate,să aleagă diplomația și dezescaladarea.”
Separatiştii din estul Ucrainei, sprijiniţi de Rusia, au anunţat joi că forţele guvernamentale ucrainene au deschis focul, pe teritoriul controlat de ei, de patru ori în ultimele 24 de ore, acuzaţia fiind însă respinsă de Kiev, informează Reuters.
„Forţele armate ale Ucrainei au încălcat cu cruzime regimul de încetare a focului, utilizând armament greu care, conform Acordurilor de la Minsk, ar trebui să fie retras”, spune o declarație a reprezentanților autoproclamatei Republici Populare Lugansk”.
Armata ucraineană a respins acuzaţia, susţinând că de fapt rebelii proruși sunt cei care încalcă încetarea focului. „În pofida faptului că asupra poziţiilor noastre s-a tras cu arme interzise, printre care artilerie de calibrul 122 mm, trupele ucrainene nu au deschis focul drept ripostă”, a declarat telefonic, pentru Reuters, un ofiţer de presă al forţelor militare ucrainene.