Linkuri accesibilitate

Joe Biden la ONU: Rusia a încălcat fără rușine Carta Națiunilor Unite. Președintele SUA acuză Kremlinul că minte despre criza alimentară


Președintele Statelor Unite, a promis că țara sa va aloca 2,9 miliarde de dolari pentru combaterea crizei alimentare.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a transmis în fața Adunării Generale a ONU că Rusia a „încălcat cu nerușinare” principiile de bază ale Cartei Națiunilor Unite și a transmis că vrea ca războiul să se încheie prin returnarea teritoriilor ocupate de armata Kremlinului.

Biden a afirmat că regimul condus de Vladimir Putin se face responsabil de escaladarea conflictului după ce liderul de la Kremlin a amenințat Ucraina și restul lumii cu folosirea de arme nucleare și a decis mobilizarea parțială a armatei, chemând la luptă 300.000 de rezerviști.

„Lumea ar trebui să vadă actele scandaloase pentru ceea ce sunt”, a continuat președintele Statelor Unite în fața mulțimii de lideri politici adunați zilele acestea la New York.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dar și alți oficiali de la Kiev, au transmis că armata ucraineană va continua să lupte pentru recuperarea teritoriilor din sudul și estul Ucrainei, ocupate de Rusia încă de la începutul conflictului.

Cât despre ordinul de mobilizare parțială dat de omologul său rus, președintele Ucrainei a precizat într-un interviu pentru publicația germană BILD că „(Putin, n.r.) vrea să înece Ucraina în sânge, dar în sângele propriilor soldați.”

Joe Biden a continuat discursul său din fața oamenilor prin a le vorbi despre criza alimentară ce afectează la momentul de față lumea și a dat vina direct pe Moscova pentru neimplementarea acordului de cereale mediat de ONU și Turcia între Rusia și Ucraina.

„Rusia ... pompează minciuni, încercând să arunce vina pentru criză (criza alimentară, n.r.) pe sancțiunile impuse de alte state ale lumii pentru agresiunea împotriva Ucrainei. Așa că permiteți-mi să fiu perfect clar în legătură cu ceva: sancțiunile noastre permit în mod explicit Rusiei capacitatea de a exporta alimente și îngrășăminte. Nu există nicio limitare”, a declarat el la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la New York.

Liderul de la Casa Albă le-a promis, de asemenea, celor adunați în fața sa că SUA va dona 2,9 miliarde de dolari drept sprijin pentru criza alimentară ce afectează întreaga lume. În plus, Potrivit lui Biden, Statele Unite și ceilalți lideri G7 vor aloca la comun aproximativ 600 de miliarde de dolari pentru proiecte de investiții în țările din jurul lumii.

„Zeci de proiecte sunt deja în curs de derulare. Fabricarea de vaccinuri la scară industrială în Senegal. Proiecte solare transformatoare în Angola. Prima centrală nucleară modulară de mici dimensiuni de acest tip în România. Acestea sunt investiții care dau randament bun, nu doar pentru aceste țări, ci pentru toată lumea”, a continuat președintele Statelor Unite.

Biden a încercat să facă apel la sentimentele fiecărui lider prezent în sală, punctând tragediile care au lovit țări precum Pakistan, a cărei o treime din teritoriu a ajuns sub ape după inundațiile fără precedent care au lovit-o.

„Familiile se confruntă cu alegeri imposibile. Alegând ce copil să hrănească, întrebându-se dacă vor supraviețui. Acesta este costul uman al schimbărilor climatice și este în creștere, nu se diminuează”, a declarat el.

„Așa cum am anunțat anul trecut, pentru a ne îndeplini responsabilitățile globale, administrația mea colaborează cu Congresul pentru a oferi mai mult de 11 miliarde de dolari pe an în finanțarea internațională a climei, pentru a ajuta țările cu venituri mai mici să-și pună în aplicare obiectivele climatice și să asigure o tranziție energetică echitabilă.”

Războiul din Ucraina a lovit sectorul agricol și a dus la creșterea prețului la alimente în mai multe regiuni de pe planetă. Potrivit Trading Economics, Ucraina a exportat anul trecut cereale în valoare de 11,84 de miliarde de dolari, plasând-o printre primele locuri în topul exportatorilor de grâne la nivel mondial.

Discursul lui Biden s-a încheiat într-un ropot de aplauze venit dinspre mulțime.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG