Linkuri accesibilitate

Preşedintele american Joe Biden, după amenințările Iranului: Vom face tot ce putem pentru a proteja Israelul


Președintele Joe Biden l-a primit la Casa Albă pe premierul japonez Fumio Kishida, iar în timpul unei conferințe de presă comune vorbit de mai multe ori despre situația din Israel.
Președintele Joe Biden l-a primit la Casa Albă pe premierul japonez Fumio Kishida, iar în timpul unei conferințe de presă comune vorbit de mai multe ori despre situația din Israel.

Preşedintele american Joe Biden a spus miercuri, 10 aprilie, că sprijinul său pentru Israel este „neclintit” în ciuda ameninţărilor Iranului. Autoritățile de la Teheran au reacționat după o lovitură mortală a Israelului împotriva consulatului iranian din capitala Siriei, Damasc.

Iranul „ameninţă să lanseze un atac semnificativ împotriva Israelului”, a declarat preşedintele SUA în timpul unei conferinţe de presă de la Casa Albă, alături de premierul japonez Fumio Kishida.

„Aşa cum i-am spus prim-ministrului Netanyahu (premierul Israelului, n.r.), angajamentul nostru faţă de securitatea Israelului în faţa acestor ameninţări din partea Iranului şi a aliaţilor săi este neclintit”, a adăugat el.

„Repet: neclintit. Vom face tot ce putem pentru a proteja securitatea Israelului”, a continuat Joe Biden.

Comentariul vine într-un moment tensionat în relaţia dintre preşedintele american şi şeful guvernului israelian.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a amenințat miercuri că Israelul va fi „pedepsit” după atacul comis pe 1 aprilie în Siria.

Atacul a distrus consulatul iranian din Damasc şi ucis 16 persoane, inclusiv şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice, potrivit unui ONG.

SUA au asigurat că nu au avut „nimic de-a face” cu acest atac.

Din cauza situaţiei actuale din Orientul Mijlociu, compania aeriană germană Lufthansa a anunţat miercuri că îşi suspendă zborurile spre şi dinspre Teheran, probabil până joi.

„Monitorizăm în mod constant situaţia din Orientul Mijlociu şi suntem în contact strâns cu autorităţile”, a precizat compania aeriană într-un comunicat.

Telefoane între Washington și Orientul Mijlociu

Emisarul SUA pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, i-a sunat pe miniştrii de externe ai Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, Qatarului şi Irakului pentru a le cere să transmită un mesaj Iranului prin care să îl îndemne să reducă tensiunile în relaţia cu Israelul, în urma atacului aerian israelian asupra ambasadei Iranului din Siria, informează Reuters.

Conform unei surse la curent cu subiectul, care a vorbit sub protecţia anonimatului, Brett McGurk, le-a cerut oficialilor din ţările menţionate să îl contacteze pe ministrul de externe iranian şi să îi transmită acestuia mesajul că Teheranul ar trebui să dezescaladeze situaţia tensionată cu Israelul, ceea ce aceştia au făcut.

Casa Albă a refuzat să comenteze.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG