Linkuri accesibilitate

Republicana Nikki Haley își suspendă campania și spune că nu îl va susține pe Donald Trump


Nikki Haley, contracandidata lui Donald Trump, anunţă că îşi încheie campania pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale.
Nikki Haley, contracandidata lui Donald Trump, anunţă că îşi încheie campania pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale.

Nikki Haley, sigura contracandidată a lui Donald Trump în cursa pentru nominalizarea candidatului Partidului Republican la alegerile prezidenţiale, a anunţat miercuri că îşi suspendă campania. Ea nu îl va susține însă pe fostul președinte.

Nikki Haley și-a suspendat miercuri campania prezidențială, după ce a fost învinsă categoric în alegerile organizate în 14 din 15 state cu ocazia „Super Tuesday”, cel mai amplu eveniment electoral al calendarului alegerilor americane.

Donald Trump rămâne astfel singurul candidat rămas pentru nominalizarea republicană din 2024.

„Am spus că vreau ca americanii să îşi facă auzite vocile. Am făcut acest lucru. Nu am niciun regret”, a spus Haley în discursul ținut în Charleston, Carolina de Sud, statul său natal.

„Deşi nu voi mai fi candidat, nu voi înceta să îmi folosesc vocea pentru lucrurile în care cred”, a mai spus ea.

Haley a mai spus că nu îl va susține pe Donald Trump și l-a provocat, în schimb, să câștige sprijinul republicanilor moderați și al alegătorilor independenți care au susținut-o pe ea.

„Acum depinde de Donald Trump să câștige voturile celor din partidul nostru și din afara lui care nu l-au susținut. Și sper să facă acest lucru. În cel mai bun caz, politica înseamnă să convingi oamenii să-ți susțină cauza, nu să îi îndepărtezi. Iar cauza noastră conservatoare are mare nevoie de mai mulți oameni”, a spus Nikki Haley, potrivit Associated Press.

Fost guvernator al Carolinei de Sud și ambasador al ONU, Nikky Haley (52 de ani) a fost prima rivală importantă a lui Donald Trump atunci când s-a lansat în cursă în februarie 2023.

Ea și-a petrecut ultima fază a campaniei sale avertizând agresiv Partidul Republican împotriva „îmbrățișării” lui Trump, despre care a susținut că va fi prea consumat de haos și de nemulțumiri personale pentru a-l învinge pe președintele Joe Biden în alegerile generale din noiembrie.

Haley a rezistat mai mult decât orice alt contracandidat republican al lui Trump, dar nu a reprezentat niciodată o ameninţare serioasă pentru fostul preşedinte, a cărui priză asupra bazei partidului rămâne fermă, în ciuda multiplelor acuzaţii penale.

Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, are ocazia să-și ia revanșa în faţa lui Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, în prima competiţie prezidenţială americană repetată din 1956 încoace.

Chiar și înainte să devină previzibil că Biden și Trump se vor confrunta din nou, cei doi s-au acuzat reciproc.

Președintele SUA l-a prezentat adversarul său ca pe un pericol existenţial pentru principiile democratice, în timp ce Trump a reluat afirmațiile nedovedite că el a fost câștigătorul alegerilor din urmă cu patru ani.

Știre scrisă cu sprijinul relatării News.ro.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG