Linkuri accesibilitate

Preşedintele Joe Biden va vizita Polonia înainte de împlinirea unui an de război în Ucraina


Casa Albă a declarat că președintele Joe Biden va vizita Polonia, între 20 şi 22 februarie, pentru a marca un an de la invazia rusă în Ucraina.
Casa Albă a declarat că președintele Joe Biden va vizita Polonia, între 20 şi 22 februarie, pentru a marca un an de la invazia rusă în Ucraina.

Preşedintele Joe Biden va vizita Polonia în această lună pentru a marca un an de la debutul invaziei Rusiei în Ucraina, revenind în regiune în momentul în care războiul intră într-o nouă fază, fără o cale clară spre pace, relatează CNN.

Casa Albă a declarat că președintele plănuiește să viziteze Polonia în perioada 20-22 februarie. Joe Biden se va întâlni cu președintele polonez Andrzej Duda și cu alți lideri din regiune.

„El se va întâlni cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, pentru a discuta despre cooperarea noastră bilaterală, precum şi despre eforturile noastre colective de sprijinire a Ucrainei şi de consolidare a descurajării NATO. De asemenea, se va întâlni cu liderii celor Nouă de la Bucureşti (B9), un grup al aliaţilor noştri din Flancul Estic al NATO, pentru a reafirma sprijinul neabătut al Statelor Unite pentru securitatea Alianţei”, se arată într-un comunicat de la Casa Albă.

John Kirby, coordonatorul de comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate, a spus că președintele Biden vrea să vorbeascp „despre importanța hotărârii și unității comunității internaționale în sprijinirea Ucrainei”.

Casa Albă mai arată că preşedintele Biden va rosti „o alocuţiune înainte de aniversarea unui an de la invazia brutală şi neprovocată a Rusiei în Ucraina, abordând modul în care Statele Unite s-au mobilizat la nivel mondial pentru a sprijini poporul ucrainean în timp ce acesta îşi apără libertatea şi democraţia”.

Consilierii lui Joe Biden plănuiesc de mai multe săptămâni cum vor marca un an de la începutul invaziei ruse în Ucraina. CNN scrie că speră să evidenţieze rezistenţa poporului ucrainean, subliniind în acelaşi timp importanţa unităţii în lunile nesigure care vor urma.

Preşedintele SUA va reitera sprijinul american pentru Ucraina în viitoarea sa călătorie în regiune, a declarat un oficial de rang înalt de la Casa Albă, inclusiv să anunţe asistenţă suplimentară.

Ultima dată, Joe Biden a vizitat Polonia în aprilie 2022, călătorind în apropierea graniţei cu Ucraina pentru a se întâlni cu trupele americane şi poloneze. De asemenea, el s-a întâlnit cu refugiaţii care au fugit din Ucraina după invazie.

Într-un discurs rostit de la Castelul Regal din Varşovia, Biden a declarat pentru prima dată că preşedintele rus Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere", îndreptându-se spre a cere schimbarea regimului de la Moscova.

Vreți să citiți mai multe știri și articole de acest tip? Abonați-vă AICI la newsletter-ul Europa Liberă, „3 minute”.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG