Linkuri accesibilitate

Johnson a pierdut și votul din Camera Lorzilor pentru un Brexit fără acord


Ceremonie în Palatul Westminster, în timpul prezentării discursului reginei în Camera Lorzilor, din mai 2017

Camera Lorzilor, camera superioară a Parlamentului britanic, unde membrii nu sunt aleși, ci numiți de regină din rândul aristocraților și al înaltului cler, a adoptat aceeași lege cu cea votată zilele acestea de Camera Comunelor, prin care premierul este împiedicat să recurgă la un Brexit fără acord la 31 octombrie.

Votul a venit pe fondul opoziției lui Boris Johnson, care insistă ca Brexitul să se producă în orice circumstanțe la finele lui octombrie. Johnson a fost plecat astăzi în Scoția, unde face campanie pentru alegeri anticipate la mijlocul lui octombrie, înainte de Brexit.

Legea, pe care Johnson o numeşte ”legea capitulării”, argumentând că UE nu le va mai face nicio concesie britanicilor ştiind că aceştia nu vor putea ieşi din UE fără un acord, l-ar obliga pe şeful guvernului de la Londra să ceară o nouă amânare a Brexit-ului până la 31 ianuarie 2020, dacă, până la 19 octombrie, premierul nu reuşeşte să obţină un nou acord cu UE sau nu primeşte aprobarea parlamentului pentru o retragere fără acord.

Din partea Uniunii Europene nu vin declarații care să sugereze o acceptare a renegocierii acordului, astfel că este puțin probabil ca Johnson să găsească o altă soluție. Emmanuel Macron, președintele Franței, ar intenționa să-și exercite dreptul de veto care ar interzice renegocierea unui nou acord, scrie The Independent, citând un fost diplomat francez.

Hilary Benn, deputatul laburist din Camera Comunelor care a propus legea capitulării i-a cerut premierului conservator să accepte situația „și statul de drept”, referindu-se la votul din ambele camere ale Palatului Westminster, sediul Parlamentului.

Camera Lorzilor a adoptat fără un vot formal această lege care mai are acum nevoie doar de semnătura Reginei Elisabeta a II-a, așteptată să se petreacă luni.

După ce marţi seară o alianţă transpartinică, care a cuprins inclusiv 21 de membri ai Partidului Conservator, a condus la adoptarea unei moţiuni care a permis votul asupra acestei legi în Camera Comunelor, premierul a cerut convocarea alegerilor anticipate pentru 15 octombrie.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG