Linkuri accesibilitate

Johnson a pierdut și votul din Camera Lorzilor pentru un Brexit fără acord


Ceremonie în Palatul Westminster, în timpul prezentării discursului reginei în Camera Lorzilor, din mai 2017
Ceremonie în Palatul Westminster, în timpul prezentării discursului reginei în Camera Lorzilor, din mai 2017

Camera Lorzilor, camera superioară a Parlamentului britanic, unde membrii nu sunt aleși, ci numiți de regină din rândul aristocraților și al înaltului cler, a adoptat aceeași lege cu cea votată zilele acestea de Camera Comunelor, prin care premierul este împiedicat să recurgă la un Brexit fără acord la 31 octombrie.

Votul a venit pe fondul opoziției lui Boris Johnson, care insistă ca Brexitul să se producă în orice circumstanțe la finele lui octombrie. Johnson a fost plecat astăzi în Scoția, unde face campanie pentru alegeri anticipate la mijlocul lui octombrie, înainte de Brexit.

Legea, pe care Johnson o numeşte ”legea capitulării”, argumentând că UE nu le va mai face nicio concesie britanicilor ştiind că aceştia nu vor putea ieşi din UE fără un acord, l-ar obliga pe şeful guvernului de la Londra să ceară o nouă amânare a Brexit-ului până la 31 ianuarie 2020, dacă, până la 19 octombrie, premierul nu reuşeşte să obţină un nou acord cu UE sau nu primeşte aprobarea parlamentului pentru o retragere fără acord.

Din partea Uniunii Europene nu vin declarații care să sugereze o acceptare a renegocierii acordului, astfel că este puțin probabil ca Johnson să găsească o altă soluție. Emmanuel Macron, președintele Franței, ar intenționa să-și exercite dreptul de veto care ar interzice renegocierea unui nou acord, scrie The Independent, citând un fost diplomat francez.

Hilary Benn, deputatul laburist din Camera Comunelor care a propus legea capitulării i-a cerut premierului conservator să accepte situația „și statul de drept”, referindu-se la votul din ambele camere ale Palatului Westminster, sediul Parlamentului.

Camera Lorzilor a adoptat fără un vot formal această lege care mai are acum nevoie doar de semnătura Reginei Elisabeta a II-a, așteptată să se petreacă luni.

După ce marţi seară o alianţă transpartinică, care a cuprins inclusiv 21 de membri ai Partidului Conservator, a condus la adoptarea unei moţiuni care a permis votul asupra acestei legi în Camera Comunelor, premierul a cerut convocarea alegerilor anticipate pentru 15 octombrie.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG