Linkuri accesibilitate

Premierul britanic cere convocarea de alegeri anticipate pe 15 octombrie. O nouă confruntare la Palatul Westminster


Boris Johnson, în drum spre Palatul Westminster, sediul Parlamentului britanic, unde va avea o nouă confruntare cu opoziția, care este majoritară în acest moment
Boris Johnson, în drum spre Palatul Westminster, sediul Parlamentului britanic, unde va avea o nouă confruntare cu opoziția, care este majoritară în acest moment

Premierul britanic Boris Johnson a cerut convocarea alegerilor anticipate pentru data de 15 octombrie dacă, aşa cum este de aşteptat, parlamentul de la Londra va adopta legea care-l va împiedica pe şeful executivului să decidă un Brexit fără acord, potrivit Reuters

Pentru a putea convoca alegerile anticipate însă, Johnson are nevoie de o majoritate de două treimi din numărul parlamentarilor, pe care, după cum s-au întâmplat lucrurile, nu o deține nici în termenii unei majorități simple.

Laburiștii au anunțat deja că nu vor susține alegerile anticipate decât în cazul în care Guvernul obține de la Bruxelles o nouă amânare a ieșirii Marii Britanii din UE.

BBC relatează că Johnson este pregătit să anunțe cât de curând data anticipatelor, mizând în continuare pe ieșirea din UE la 31 octombrie, chiar și fără un acord. Ministrul de finanțe, Sajid Javid, a explicat, în Camera Comunelor, că Guvernul se pregătește să renunțe la austeritate după Brexit, subliniind că va investi 13,8 miliarde de lire sterline în domenii precum sănătate și educație.

Johnson spune despre decizia Parlamentului că reprezintă „legea capitulării”, argumentând că UE nu le va mai face nicio concesie britanicilor ştiind că aceştia nu vor putea ieşi din UE fără un acord. De asemenea, premierul de la Londra mai spune că actul l-ar obliga să ceară o nouă amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020, dacă, până la 19 octombrie, premierul nu reuşeşte să obţină un nou acord cu UE sau nu primeşte aprobarea parlamentului pentru o retragere fără acord. Această lege „va submina capacitatea acestei ţări de a negocia” cu Uniunea Europeană, a spus Johnson în faţa Parlamentului.

După ce marţi seară o alianţă transpartinică, căreia i s-au raliat şi 21 de conservatori, a condus la adoptarea unei moţiuni care permite votul asupra acestei legi, Johnson a cerut miercuri convocarea alegerilor anticipate pentru 15 octombrie. Parlamentarii conservatori au fost excluși din partid.

„Îl invit pe liderul opoziţiei (liderul laburist Jeremy Corbyn – n. red.) să confirme că dacă legea capitulării trece, el le va permite oamenilor acestei ţări să-şi exprime la alegeri pe 15 octombrie opinia cu privire la ceea ce el propune să cedeze în numele lor”, a transmis Johnson parlamentului.

Johnson susţine totuşi că strategia sa este să obţină o înţelegere cu UE până la summitul european din 17 octombrie şi că ar exista progrese în demersul său de eliminare din acordul convenit de fostul premier Theresa May a clauzei privind „plasa de siguranţă” nord-irlandeză. În virtutea acestei clauze, Regatul Unit ar rămâne captiv în uniunea vamală europeană până când se va găsi o soluţie care să împiedice revenirea la o frontieră fizică între Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG