Linkuri accesibilitate

Jucăriile asasine și îmbrăcămintea care ne îmbolnăvește


Jucăriile care îi pot vătăma pe copii

-Comisia Europeană a publicat ultimul Raport privind produsele cele mai periculoase care se comercializează în UE.

-Peste jumătate din totalul produselor periculoase detectate provin din China

În România, experții comisiei au transmis mai multe alerte pentru a atrage atenția cu privire la riscurile care intervin în folosirea produselor: 33% dintre atenționări s-au referit la automobile, 22% la produse de îmbrăcăminte și accesorii foarte la modă. Categoriile de risc identificate pentru cosumatorii români sunt în ordine: leziuni (44%), riscuri chimice (33%), riscul de sufocare (11%).

​La nivel european, Raportul Safety Gate arată că autorităţile de la Bruxelles au publicat 2.257 de alerte cu privire la produse periculoase. Jucăriile sunt categoria de produse cea mai frecvent notificată (31 %), urmate de autovehicule (19 %) şi de îmbrăcăminte, materiale textile şi articole de modă (10 %), iar principalele riscuri identificate au fost riscurile chimice şi vătămările (25 % pentru fiecare produs în parte), urmate de riscul de sufocare pentru copii (18 %).

Comisarul pentru Justiție, Věra Jourová a explicat că Safety gate este un instrument „esenţial” pentru „protejarea europenilor de produse periculoase”. Pentru a-i demonstra eficacitatea, Věra Jourová a precizat că anul trecut au avut loc peste 2.000 de alerte şi aproape de două ori mai multe rechemări şi retrageri de pe piaţă, raportul arată că se asigură în mod eficace respectarea normelor.

Comisia Europeană precizează că rechemările de produse reprezintă una dintre cele mai obişnuite măsuri de reducere a riscurilor pe care le pot prezenta produsele periculoase; cu toate acestea, proporţia produselor recuperate cu succes de la consumatori rămâne, în general, scăzută. Rezultatele unui nou sondaj pe această temă arată că o treime dintre respondenţi folosesc în continuare, cu bună ştiinţă, produsele rechemate, ceea ce sugerează ipoteza că notificările de retragere nu au efecte semnificative asupra consumatorilor și că este posibil ca riscurile să nu le fie comunicate suficient de clar.

Peste jumătate din totalul produselor periculoase detectate provin din China. Cooperarea cu autorităţile chineze în domeniul siguranţei produselor continuă să fie o prioritate, dar încă nu există rezultate concrete. Comisia continuă să colaboreze în acest sens cu autorităţile chineze competente, inclusiv pentru a spori gradul de conştientizare cu privire la normele de siguranţă pe care trebuie să le respecte produsele care sunt comercializate consumatorilor din UE.

Începând din 2003, datorită sistemului de alertă rapidă, informaţiile referitoare la produsele nealimentare periculoase retrase de pe piaţă circulă cu mare viteză și ajută la prevenirea unor situații grave. UE a creat site-ul Safety Gate care oferă acces la actualizările săptămânale ale alertelor transmise de autorităţile naţionale care participă la sistem. În fiecare săptămână se înregistrează şi se publică pe acest site aproximativ 50 de alerte.Complementar, funcționează și Business Gateway, care le permite comercianților și autorităţilor naţionale să ia decizii în legătură cu un produs pe care l-au introdus pe piaţă şi care ar putea să nu fie sigur.

Alfie Kohn: Copiii au nevoie de prezența părinților
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG