Linkuri accesibilitate

Judecătorii și procurorii încetează activitatea aproape complet, de miercuri, în semn de protest față de proiectul pensiilor speciale


Judecătorii de la București protestează față de modificarea legii pensiilor speciale.

Cei peste 200 de judecători ai Curţii de Apel Bucureşti (CAB), cea mai mare din ţară, au decis în Adunarea Generală de marţi, cu majoritate de voturi, încetarea activităţii tuturor secţiilor, începând din 21 iunie. Vor face excepție câteva tipuri de cazuri urgente, mult mai puţine decât urgenţele care ar fi continuat să fie judecate în vacanţă. Este o formă de protest faţă de proiectul reformei pensiilor de serviciu, care va modifica statutul magistraţilor.

Un alt punct votat în unanimitate a fost atacarea proiectului la Curtea Constituţională, potrivit unui comunicat de presă.

Cazurile penale cu arestaţi, câteva dintre cele cu minori (ex. plasament şi alte măsuri de protecţie) sau măsurile asigurătorii sunt printre puţinele în care magistraţii CAB vor mai judeca începând de marţi,

Secţii întregi vor înceta complet activitatea, precum cele de comercial, de litigii de muncă şi asigurări sociale, de civil sau de contencios administrativ, nejudecând nici acele cazuri considerate anterior urgente, care nu erau în mod normal întrerupte în timpul vacanţei judecătoreşti.

Tribunalul București intră și el în grevă

Nu numai Curtea de Apel intră în grevă. Tribunalul București a anunțat că de miercuri este în grevă. Decizia a fost luată urmare adunării generale a magistraților instanței care ar fi avut loc recent.

Vor fi judecate numai urgențele reprezentând spețele cu minori, spețele de la Secția de Conflicte de Muncă, prelungirile și propunerile de arestare sau alte cauze ce țin de măsuri preventive și de executare a unor pedepse privative de libertate.

De asemenea, procurorii din mai multe județe au anunțat și ei că intră în grevă.

Este cazul procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, Prahova, Buzău ori Dâmbovița, care au a decis că este necesară organizarea unei forme de protest față de modificările aduse pensiei de serviciu a magistraților și a modalității de adoptare a modificărilor lipsite de transparență și în lipsa oricărei consultări cu sistemul judiciar.

Protestul lor va consta în suspendarea activității desfășurate în dosarele penale, cu excepția cauzelor urgente și suspendarea audiențelor.

Și Adunarea Generală a DNA a hotărât să fie iniţiată o formă de protest în cazul în care propunerile formulate de CSM şi susţinute de procurorul general al României în ceea ce priveşte proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraţilor nu vor fi avute în vedere de către legislativ.

DNA a mai hotărât ca, într-o şedinţă viitoare, să fie stabilite formele graduale de protest.

În prezent, la Parlament, sunt mai multe proiecte de lege care privesc modificarea legilor pensiilor speciale sau de serviciu.

Ministrul Muncii Marius Budăi a declarat luni, referitor la legea pensiilor speciale, că ultima variantă este un impozit 15% pentru ceea ce depăşeşte salariul mediu net.

El a precizat că mai sunt câteva lucruri de armonizat, iar marţi va mai avea loc o ultimă discuţie cu Comisia Europeană.

Ministrul Justiției: Principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a publicat un răspuns la decizia unor instanțe judecătorești de încetare a activității.

„Ministerul Justiției respectă dreptul magistraților la liberă exprimare, dar pornește de la premisa că dialogul este soluția rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar, nu protestul. Principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral. Societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu”, afirmă Gorghiu.

Ministrul Justiției a amintit că pensiile speciale pentru magistrați țin de unul dintre jaloanele PNRR și că trebuie gestionate de Ministerul Muncii, ca minister de linie.

„Ministerul Justiției subliniază necesitatea identificării unor soluții de echilibru între imperativul respectării angajamentelor de reformă asumate de statul român, inclusiv în sectorul pensiilor, și cel al asigurării funcționalității și eficienței sistemului judiciar, a calității actului de justiție privit ca serviciu public”, adaugă Ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG