Aflat la Timișoara și în județ pentru a realiza un film de promovare, autorul documentarelor Wild Carpathia și Flavors of Romania a fost jefuit acum două zile în Parcul Botanic.
În timp ce căuta o locație pe Google Maps, rucsacul cu drona, cu echipamentele și cardul cu imagini, i-a fost furat de pe o bancă. Realizatorul i-a văzut pe hoți, a sesizat că sunt copii, dar nu i-a putut prinde.
Polițiștii le-au luat urma vizionând camerele de supraveghere. Când i-au prins, aruncaseră deja drona.
„Eram pe bicicletă și am văzut momentul când doi polițiști în civil au oprit chiar lângă ceasul floral trei băieți de 10-12 ani și o fată. Cred că i-au dus la poliție împreună cu mama lor”, ne-a declarat Ioana Achim, martoră la episod.
La conferința de presă organizată împreună cu Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, Charlie Ottley le-a mulțumit polițiștilor pentru rapiditatea cu care s-au mișcat. S-a întrebat dacă notorietatea sa l-a privilegiat.
„Sper ca poliția să fie la fel de eficientă pentru orice cetățean”, a punctat el.
Jurnalistul britanic nu vrea pedepse, ci sprijin pentru copii
„Adevăratele victime sunt ei, copiii. Ar fi trebuit să fie în pat, ar fi trebuit să doarmă şi să meargă la şcoală a doua zi. Sunt copii, fie că sunt cetăţeni romi sau români, merită o şansă la educaţie, iar părinţii au nevoie de reabilitare ca să le ofere copiilor o nouă şansă. Altfel, vom perpetua acest ciclu al infracţionalităţii”, a subliniat britanicul, impresionat de situația copiilor, cu tatăl la închisoare și mamă șomeră.
S-a gândit să îi cheme pe platoul de filmare, să le arate cum se realizează un film. Jurnalistul a cerut sprijin de la autorități să i se găsească un loc de muncă mamei.
A evocat situația dificilă a miilor de copii săraci cărora societatea trebuie să le ofere o șansă.
„Sunt copii care cerşesc în parcări, în faţa supermarketurilor şi îi noi dezamăgim, noi ca ţară îi dezamăgim. Merită fiecare o şansă. Pentru că sunt romi, există multă xenofobie când e vorba despre ei sau cel puţin asta am întâlnit eu şi de multe ori problema este ignorată”.
Mai multă lumină în parc
Ottley a omagiat Timișoara pentru spiritul său cosmopolit, pentru restaurantele bune, pentru cultura bogată. La întrebarea Europei Libere dacă vede și lipsuri în orașul pe care îl laudă, jurnalistul a răspuns zâmbind că „mai multă lumină în parcuri n-ar strica”.
Producția de promovare cu o durată de 7-8 minute va fi lansată în 28 iulie. Costul de 25.000 euro suportat de Consiliul Județean Timiș include și o versiune scurtă a filmului.
Filmul face parte dintr-o campanie de prezentare internațională a județului și a orașului Timișoara în programul Capitalei Culturale Europene. Realizatorul britanic a promis că va încerca să difuzeze filmul pe BBC World.