Linkuri accesibilitate

Charlie Ottley, după ce echipamentul i-a fost furat în Timișoara: „Adevăratele victime sunt copiii”


Jurnalistul Charles Ottley a rămas fără echipamentele de filmare în centrul Timișoarei.
Jurnalistul Charles Ottley a rămas fără echipamentele de filmare în centrul Timișoarei.

„Adevăratele victime sunt copiii”, le-a declarat jurnaliștilor Charlie Ottley referindu-se la autorii furtului care l-au lăsat fără echipamentele de filmare în seara de 6 iunie 2022.

Aflat la Timișoara și în județ pentru a realiza un film de promovare, autorul documentarelor Wild Carpathia și Flavors of Romania a fost jefuit acum două zile în Parcul Botanic.

În timp ce căuta o locație pe Google Maps, rucsacul cu drona, cu echipamentele și cardul cu imagini, i-a fost furat de pe o bancă. Realizatorul i-a văzut pe hoți, a sesizat că sunt copii, dar nu i-a putut prinde.

Charlie Ottley a organizat o conferință de presă la Timișoară.
Charlie Ottley a organizat o conferință de presă la Timișoară.

Polițiștii le-au luat urma vizionând camerele de supraveghere. Când i-au prins, aruncaseră deja drona.

„Eram pe bicicletă și am văzut momentul când doi polițiști în civil au oprit chiar lângă ceasul floral trei băieți de 10-12 ani și o fată. Cred că i-au dus la poliție împreună cu mama lor”, ne-a declarat Ioana Achim, martoră la episod.

La conferința de presă organizată împreună cu Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, Charlie Ottley le-a mulțumit polițiștilor pentru rapiditatea cu care s-au mișcat. S-a întrebat dacă notorietatea sa l-a privilegiat.

„Sper ca poliția să fie la fel de eficientă pentru orice cetățean”, a punctat el.

Jurnalistul britanic nu vrea pedepse, ci sprijin pentru copii

„Adevăratele victime sunt ei, copiii. Ar fi trebuit să fie în pat, ar fi trebuit să doarmă şi să meargă la şcoală a doua zi. Sunt copii, fie că sunt cetăţeni romi sau români, merită o şansă la educaţie, iar părinţii au nevoie de reabilitare ca să le ofere copiilor o nouă şansă. Altfel, vom perpetua acest ciclu al infracţionalităţii”, a subliniat britanicul, impresionat de situația copiilor, cu tatăl la închisoare și mamă șomeră.

S-a gândit să îi cheme pe platoul de filmare, să le arate cum se realizează un film. Jurnalistul a cerut sprijin de la autorități să i se găsească un loc de muncă mamei.

Promo la serialul documentar Wild Carpathia început în 2011
Promo la serialul documentar Wild Carpathia început în 2011

A evocat situația dificilă a miilor de copii săraci cărora societatea trebuie să le ofere o șansă.

„Sunt copii care cerşesc în parcări, în faţa supermarketurilor şi îi noi dezamăgim, noi ca ţară îi dezamăgim. Merită fiecare o şansă. Pentru că sunt romi, există multă xenofobie când e vorba despre ei sau cel puţin asta am întâlnit eu şi de multe ori problema este ignorată”.

Mai multă lumină în parc

Ottley a omagiat Timișoara pentru spiritul său cosmopolit, pentru restaurantele bune, pentru cultura bogată. La întrebarea Europei Libere dacă vede și lipsuri în orașul pe care îl laudă, jurnalistul a răspuns zâmbind că „mai multă lumină în parcuri n-ar strica”.

Producția de promovare cu o durată de 7-8 minute va fi lansată în 28 iulie. Costul de 25.000 euro suportat de Consiliul Județean Timiș include și o versiune scurtă a filmului.

Filmul face parte dintr-o campanie de prezentare internațională a județului și a orașului Timișoara în programul Capitalei Culturale Europene. Realizatorul britanic a promis că va încerca să difuzeze filmul pe BBC World.

  • 16x9 Image

    Brîndușa Armanca

    BRÎNDUŞA ARMANCA PhD este jurnalistă şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. A publicat mai multe volume de media și istorie literară. Filmele de televiziune i-au fost recompensate cu numeroase premii internaţionale şi naţionale, iar activitatea culturală cu  Distincția culturală a Academiei Române și cu o înaltă distincție din partea ministrului culturii al Ungariei pentru diplomație culturală. Este membră a unor prestigioase organizații civile și de media.

    armancab-fl@rferl.org

XS
SM
MD
LG