Linkuri accesibilitate

Jurnalistul RFE/RL, Vladislav Iesipenko, condamnat la 6 ani de închisoare de un tribunal din Crimeea


Soția lui Vladislav Iesipenko, Katerina, protestează lângă biroul președintelui ucrainean. Ea cere eliberarea lui soțului său.
Soția lui Vladislav Iesipenko, Katerina, protestează lângă biroul președintelui ucrainean. Ea cere eliberarea lui soțului său.

Un tribunal rusesc din Crimeea anexată de la Ucraina l-a condamnat la șase ani de închisoare pe corespondentul RFE/RL Vladislav Iesipenko pentru o presupusă deținere și transport de explozivi, acuzație pe care el o respinge.

Sentința tribunalului din Simferopol, Crimeea, a fost pronunțată miercuri, 16 februarie, după un proces cu ușile închise. Procurorii ceruseră o pedeapsă de 11 ani de închisoare.

Iesipenko are dublă cetățenie, rusă și ucraineană, și a fost reținut în Crimeea în martie 2021 sub suspiciunea că ar fi cules informații pentru serviciile secrete ucrainene. Înainte de arestare a lucrat în Crimeea timp de cinci ani, raportând despre situația socială din peninsulă.

Iesipenko a mărturisit în timpul ședinței de judecată din 15 februarie că autoritățile „vor să discrediteze munca jurnaliștilor independenți care doresc cu adevărat să arate lucrurile care se întâmplă în realitate în Crimeea”.

Anterior, în septembrie anul trecut, el a declarat în instanță că a fost torturat în detenție, de agenți ai Serviciului Federal rus de Securitate (FSB).

Avocatul Poporului din Ucraina, Liudmila Denisova, a condamnat decizia instanței, susținând că acuzele care i se aduc lui Iesipenko, ca și întregul dosar, sunt fabricate.

„Toate acuzațiile împotriva cetățeanului ucrainean [Iesipenko] sunt falsificate și motivate politic”, a scris Denisova pe Telegram, cerând eliberarea imediată a acestuia.

De asemenea, Denisova a cerut comunității internaționale să acorde atenție „încălcării sistematice a drepturilor cetățenilor ucraineni sub acuzații motivate politic de către țara agresoare”.

Susținătorii libertății presei, inclusiv Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor și Reporteri Fără Frontiere, împreună cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba și Departamentul de Stat al SUA, se numără printre cei care au cerut eliberarea imediată a lui Iesipenko în absența oricăror dovezi ale faptelor de care este acesta acuzat.

Președintele Radio Europa Liberă/ Radio Libertatea, Jamie Fly, a condamnat sentința, spunând că Iesipenko nu a făcut în Crimeea altceva decât jurnalism și că trebuie eliberat.

„Ca jurnalist care nu face altceva decât să raporteze faptele, nu ar fi trebuit niciodată să fie reținut, cu atât mai puțin să fie supus torturii fizice și psihice pe care le-a îndurat în ultimele 11 luni”, a spus Fly. „Vladislav trebuie să fie înapoiat acasă la soția și fiica sa imediat.”

XS
SM
MD
LG