Linkuri accesibilitate

Vicepreșdintele SUA spune că Israelul nu face suficient pentru a opri „catastrofa umanitară”


Comentariile vicepreșdintelui SUA, Kamala Harris, sunt printre cele mai puternice făcute de un lider american de la începerea războiului Israel - Hamas.
Comentariile vicepreșdintelui SUA, Kamala Harris, sunt printre cele mai puternice făcute de un lider american de la începerea războiului Israel - Hamas.

Vicepreședintele SUA, Kamala Haris, a făcut un apel la Hamas să accepte un plan de încetare al focului de șase săptămâni, dar a transmis în același timp că Israelul nu face suficient pentru a pune capăt „catastrofei umanitare” din Fâșia Gaza.

Comentariile Kamalei Harris, transmise cu ocazia unui eveniment comemorativ din Alabama, sunt printre cele mai „puternice” făcute de un lider al SUA de la începutul războiului, subliniază agenția de presă Reuters.

Vicepreședintele american a pus presiune pe guvernul israelian și a indicat modalități specifice prin care cantități mai mari de ajutor umanitar pot ajunge în Fâșia Gaza, unde mii de oameni se confruntă cu foamete.

"Oamenii din Gaza mor de foame. Condițiile sunt inumane și umanitatea noastră comună ne obligă să acționăm... Guvernul israelian trebuie să facă mai mult pentru a crește semnificativ fluxul de ajutor. Fără scuze", a transmis liderul american, conform sursei citate.

Kamala Harris a menționat că Israelul trebuie să deschidă noi puncte de trecere a graniței și să nu impună „restricții inutile” privind livrarea ajutoarelor, să protejeze personalul umanitar, convoaiele umanitare să nu devină ținte.

Ea a cerut totodată ca guvernul israelian să lucreze pentru restabilirea serviciilor de bază și promovarea ordinii, încât „mai multe alimente, apă și combustibil să poată ajunge la cei din nevoie."

Pe de altă parte, vicepreședintele SUA a cerut Hamas să accepte planul de încetare a focului timp de șase săptămâni, care fac obiectul unor noi negocieri pentru un armistițiu.

„Având în vedere amploarea imensă a suferinței din Gaza, trebuie să existe o încetare imediată a focului”, a declarat Kamala Harris. „Hamas pretinde că dorește o încetare a focului. Ei bine, există o înțelegere pe masă și, așa cum am spus, Hamas trebuie să fie de acord cu acel acord. Să obținem o încetare a focului.

„Să reunim ostaticii cu familiile lor și să oferim ajutor imediat oamenilor din Gaza”, a detaliat ea.

Comentariile vicepreședintelui SUA vin în contextul în care duminică, în capitala Egiptului, Cairo, au fost programate noi negocieri pentru un armistițiu de încetare a focului, unde urmau să participe delegații din partea Hamas, respectiv din partea Israelului.

Planul ar fi fost agreat de principiu de Israel, care ar fi condiționat însă aplicarea lui de furnizarea, de către Hamas, a unei liste cu toți ostaticii în viață. În același timp, cererile Hamas includeau întoarcerea palestinienilor strămutați din nordul Fâșiei Gaza și creșterea ajutorui umanitar.

Rezultatul discuțiilor de duminică nu este cunoscut cu exactitate. Israelul ar fi boicotat discuțiile, întrucât Hamas ar fi refuzat să ofere lista cu numele ostaticilor, potrivit Reuteres, care citează o publicație israeliană.

Duminică, SUA a avut primul ajutor umanitar lansat din aer în Gaza, iar luni vicepreședintele american ar urma să se întâlnească la Washington cu membrul cabinetului de război israelian, Benny Gantz.

În paralel cu discuțiile legate de un armistițiu în Gaza, ostilitățile au continuat duminică. Armata israeliană a anunțat că și-a intensificat operațiunile în orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, unde a distrus zeci de ținte Hamas într-o serie de lovituri aeriene și de artilerie.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG