Linkuri accesibilitate

SUA. Kamala Harris acceptă nominalizarea democrată la președinție


Kamala Harris acceptă nominalizarea democrată la președinția SUA.
Kamala Harris acceptă nominalizarea democrată la președinția SUA.

Kamala Harris a acceptat nominalizarea democraților pentru președinția SUA. Harris a promis că va fi un președinte pentru toți americanii și că va crea o „economie a oportunităților”. Harris spune că o eventuală alegere a lui Donald Trump ar avea „consecințe serioase” având în vedere acțiunile lui de până acum.

În discursul de acceptare a nominalizării susținut la Convenția Națională Democrată de la Chicago, Kamala Harris a spus că alegerile de anul acesta sunt o luptă pentru viitorul Americii și că vrea să unească țara în jurul „celor mai înalte aspirații:

„Promit să fiu un preşedinte pentru toţi americanii, (...) un preşedinte care conduce şi ascultă, care este realist, pragmatic şi are o judecată sănătoasă”, a spus Kamala Harris, care a făcut un apel direct și la simpatizanții republicani care nu sunt convinși să îl voteze pe Donald Trump.

„Ştiu că în seara asta ne privesc oameni cu diverse viziuni politice. (...) Puteţi avea încredere în mine că voi pune ţara mai presus de partid şi de propria persoană”, a adăugat Harris.

În materie de politică internă, Kamala Harris spune că va proteja clasa de mijloc, serviciile sociale, va limita criza locuințelor și dreptul la avort.

Harris a spus că SUA trebuie să ofere o „economie bazată pe oportunități, unde fiecare are o şansă să facă faţă concurenţei şi o şansă să reuşească”.

Harris promite să sprijine aliații SUA și îl critică pe Trump pentru că amenință valorile democrate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:23 0:00

Dreptul la avort

Vicepreședintele Kamala Harris a declarat că, dacă Donald Trump ar deveni din nou președinte, el și aliații săi vor limita accesul la controlul nașterilor, vor interzice avortul medicamentos, vor introduce o interdicție națională a avortului și vor forța statele să raporteze avorturile.

„Pur și simplu și-au pierdut mințile”, a spus Kamala Harris.

„Cred că America nu poate fi cu adevărat prosperă decât dacă americanii pot pe deplin să ia decizii cu privire la viaţa lor. (…) Dar în această seară, în America, prea multe femei nu pot să ia aceste decizii.(...) Donald Trump a ales membri ai Curţii Supreme a SUA pentru a lua dreptul la avort. Şi acum se laudă cu asta”, a afirmat Harris.

Donald Trump a numit judecătorii la Curtea Supremă a SUA care au anulat o decizie anterioară decizia Roe v. Wade care garanta femeilor însărcinate dreptul la avort în Statele Unite.

Donald Trump

Kamala Harris a spus că o eventuală revenire a lui Donald Trump la Casa Albă ar fi foarte gravă, pentru că ar aduce politici periculoase.

„Gândiţi-vă la intenţia sa explicită de a elibera extremişti violenţi care i-au agresat pe oamenii legii la Capitoliu, la intenţia sa explicită de a pune în închisoare jurnalişti, oponenţi politic şi pe orice vede el ca duşman. Intenţia sa explicită de a desfăşura armata împotriva propriilor cetăţeni”, a spus Harris.

Kamala Harris a vorbit in termeni de „haos” și „calamitate” despre anii de mandat la președinție ai lui Donald Trump și l-a acuzat că nu respectă votul cetățenilor.

„Donald Trump a încercat să vă arunce voturile. Când a eşuat, a trimis o mulţime înarmată la Capitoliul Statelor Unite, unde a agresat oamenii legii. Când politicienii din propriul partid l-au implorat să oprească mulţimea şi să trimită ajutoare, el a făcut exact opusul. A alimentat flăcările”, a spus ea.

Harris a amintit şi că Trump a fost condamnat pentru 34 de infracţiuni într-un dosar de cumpărare a tăcerii şi că un tribunal federal a decis, în procesul civil pentru defăimare, că fostul preşedinte a abuzat-o sexual pe scriitoarea E. Jean Carroll.

Soții Obama vorbesc despre „puterea speranței” în discursurile de susținere a Kamalei Harris la Convenția Democrată
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:35 0:00

Dreptul Israelului de a se apăra și solidaritatea cu Ucraina

Kamala Harris a declarat că va sprijini dreptul Israelului de a se apăra și a adăugat că este momentul pentru un acord de încetare a focului în Gaza și de eliberare a ostaticilor.

„Voi sprijini întotdeauna dreptul Israelului pentru a se apăra şi mă voi asigura întotdeauna că Israel are capacitatea de a se apăra” a spus Harris, dar a adăugat că „ce s-a întâmplat în Gaza în ultimele zece luni este devastator. Atât de multe vieți inocente pierdute”.

Candidata democrată la președinție spune că alături de președintele Joe Biden lucrează pentru a pune capăt războiului „astfel încât Israelul să fie în siguranţă, ostaticii să fie eliberaţi, suferinţele din Gaza să înceteze, iar poporul palestinian să poată conştientiza dreptul său la demnitate, securitate, libertate şi auto-determinare”.

Harris a promis că va consolida relațiile SUA cu aliații NATO și a spus că țara trebuie să continue să sprijine Ucraina în războiul său cu Rusia.

Direcțiile prezentate de Harris sunt în contrast cu declarațiile lui Donald Trump și ale partenerului său în alegeri, JD Vance, care au pus la îndoială în mod repetat sprijinul SUA pentru Ucraina și sprijinul necondiționat pentru țările NATO.

Imigrația

Kamala Harris a vorbit despre imigrație și securitatea frontierei, o problemă pe care republicanii au folosit-o pentru a-l ataca pe candidatul democrat.

Ea a amintit de proiectul de lege bipartizan privind securitatea frontierelor care a căzut în Congres anul acesta, după ce Trump i-a îndemnat pe republicani să voteze împotrivă.

„Donald Trump crede că un acord de frontieră i-ar afecta campania, așa că le-a ordonat aliaților săi din Congres să oprească acordul”, a afirmat Harris, care a continuat: „Eu refuz să fac politică cu securitatea noastră.”

Harris spune că intenționează să aducă înapoi proiectul de lege și să-l semneze.

Articol redactat cu informații transmise de Reuters, AP și AFP.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG