Linkuri accesibilitate

Harris: Un atac asupra oricărui membru este unul asupra întregii alianțe. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO


Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a afirmat vineri sprijinul SUA pentru aliatul său din flancul estic al NATO, România, în contextul invadării Ucrainei de către Rusia.
Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a afirmat vineri sprijinul SUA pentru aliatul său din flancul estic al NATO, România, în contextul invadării Ucrainei de către Rusia.

Vicepreședintele SUA le-a mulțumit cetățenilor români în numele SUA, pentru „generozitate și curajul extraordinar” arătate față de refugiații ucraineni și a reafirmat atașamentul SUA față de aplicarea articolului 5 din tratatul NATO.

„Toată lumea a văzut cum ați primit refugiații ucraineni. Azi am reafirmat tăria relației dintre SUA și România. Angajamentul SUA față de articolul 5 e de nezdruncinat. Un atac asupra unui membru NATO e un atac asupra întregii alianțe. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a declarat vicepreședintele SUA, Kamala Harris, în conferința de presă comună susținută cu președintele român Klaus Iohannis, vineri, la Palatul Cotroceni.

Al doilea cel mai puternic om din SUA a spus că se află la București pentru a reafirma angajamentul Statelor Unite față de securitatea României, unde au trimis de curând 1.000 de militari pentru suplimentarea flancului estic.

„Am luat decizii în Congres pentru un ajutor de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina. Am fost profund mișcată de ceea ce mi-ați relatat în legătură cu refugiații din Ucraina. Suntem alături, SUA și România, pentru a face ce e nevoie din punct de vedere umanitar. 4 miliarde de dolari din totalul de 13 miliarde de dolari aprobați de Congres pentru Ucraina merg direct pentru asistența umanitară”, a spus Kamala Harris.

Întrebată de jurnaliști cu privire la suplimentarea de trupe pe teritoriul României, despre care președintele Iohannis a vorbit de două ori în decursul conferinței de presă, Kamala Harris a spus că nu poate „specula”.

„SUA au o prezență continuă și rotativă în România. Ultima oară am trimis 1.000 de trupe. Așa cum românii știu, este o situație în dinamică și noi analizăm zilnic nevoile din regiune. În ce privește viitorul comportament al lui Putin, nu pot specula. Dar suntem clari că un atac asupra un stat membru e un atac asupra tuturor”, a spus Harris.

„Pot să subliniez că nu avem date care indică că România ar fi țintită prin vreo agresiune”, a completat și președintele Iohannis.

Întrebată dacă Rusia a comis crime de război prin bombardarea unei maternități și a convoaielor umanitare, vicepreședintele SUA a spus „Suntem clari: orice atac intenționat asupra civililor este o crimă de război”, a declarat Kamala Harris.

Președintele Iohannis a punctat că, pentru a fi declarate crime de război, aceste fapte trebuie documentate, iar instituțiile competente să poată stabili vinovații și sancțiunile.

„Imaginile sunt șocante, am discutat această chestiune cu doamna vicepreședinte. Am discutat și ieri la summitul UE. E foarte clar că astfel de situații trebuie documentate ca, la momentul potrivit, instanțele competente să poată urmări aceste fapte și să se stabilească corect la nivel internațional dacă au fost crime de război, cine a fost vinovat. Este inimaginabil pentru noi toți să vedem astfel de imagini în secolul 21 într-un război din Europa”, a completat Klaus Iohannis.

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris: Orice atac intenționat asupra civililor este o crimă de război
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00

Klaus Iohannis: Garanții de securitate de nezdruncinat, cele mai tari din istoria noastră, datorită cărora fiecare român poate fi liniștit

Dialogul continuu al Statelor Unite cu România a avut o contribuție esențială la răspunsul unitar și puternic internațional la acțiunile Rusiei, a spus președintele Klaus Iohannis în conferința de presă comună cu vicepreședintele SUA.

„A fost un răspuns ferm și prompt în privința sancțiunilor contra Rusiei și măsurile privind alianța NATO”, a spus Klaus Iohannis.

Doamna Harris a reconfirmat angajamentul deplin al SUA pentru articolul 5 din tratatul NATO. Acest articol cuprinde esența și sprijinul NATO și garantează că orice încercare de a afecta securitatea unui stat NATO va primi răspunsul prompt și decisiv al întregii Alianțe”, a adăugat președintele român.

„NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv a României. E un scenariu pe care toți dorim să îl evităm. Dar noi, ca aliați, nu vom ceda nici un milimetru în privința respectării angajamentelor care ne leagă. Am mulțumit pentru aceste garanții de securitate de nezdruncinat, cele mai tari din istoria noastră, datorită cărora fiecare cetățean român poate fi liniștit”, a mai spus Klaus Iohannis.

Sprijin pentru Republica Moldova și Visa Waiver pentru români

România consideră necesară regândirea substanțială a abordării posturii NATO pe flancul estic, motiv pentru care este necesară o prezență mai puternică „cât mai curând posibil”, a spus Iohannis.

„Am discutat și despre răspunsul în plan umanitar. România și SUA au acordat sprijin pe multiple paliere Ucrainei. Am decis operaționalizarea la Suceava a unui hub care, cu sprijinul UE, colectează și trimite sprijinul umanitar pentru Ucraina. Am invitat SUA să sprijine acest centru.”

De asemenea, cei doi au discutat și despre sprijinul care trebuie acordat Republicii Moldova, care primește un număr foarte mare de refugiați.

„Am fost de acord că această criză e o oportunitate istorică pentru a trece la o adevărată independență energetică europeană față de gazul rusesc”, a mai spus Iohannis.

Totodată cei doi au discutat și despre perspectivele securității energetice dar și despre Visa Waiver pentru România.

„Am discutat chestiunea Visa Waiver pentru România și sperăm să avem rezultate și pe această linie. Sunt sigur că discuțiile de substanță vor fi urmate de decizii adecvate și măsuri concrete”, a încheiat Klaus Iohannis.

***

Înainte de conferința de presă, Kamala Harris a semnat în cartea de onoare, după care a avut o conversație de zece minute cu președintele Klaus Iohannis despre parteneriatul România-SUA.

Vicepreședintele SUA i-a dat asigurări președintelui român că se află în România tocmai pentru a sublinia angajamentul ferm al SUA față de aliații în aceste vremuri de conflict.

Mesajul a fost preluat și de ambasada SUA în România.

Vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris, s-a întâlnit la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis.

Kamala Harris vizitează România și Polonia, unde a fost ieri, într-un turneu menit să reasigure cei doi aliați NATO de la granița cu Ucraina de angajamentul SUA față de securitatea lor în contextul războiului declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

După discuția dintre cei doi, a urmat o discuție în format extins de câteva zeci de minute la care a participat și premierul Nicolae Ciucă iar apoi una la care au participat ambele delegații, română și americană.

Delegațiile română și americană
Delegațiile română și americană

La Palatul Cotroceni s-au aflat, în afară de premierul României, Nicolae Ciucă, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, și liderii camerelor Parlamentare: Florin Cîțu (Senat)‚ și Marcel Ciolacu (Camera Deputaților).

Kamala Harris, avocată de 55 de ani, cu origini indiene și jamaicane, este prima femeie vicepreședinte al SUA.

Harris are o reputație de politician intransigent și eficient. A fost prima femeie și prima afro-americană procuror general al Californiei.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG