Linkuri accesibilitate

Kazahstanul a scos talibanii afgani de pe lista de teroriști. O decizie similară a anunțat și Rusia


Președintele rus Vladimir Putin (stânga) și cel kazah, Qasym-Jomart Toqaev (dreapta), la Moscova, în Rusia, pe 24 mai 2023 la Al II-lea Forum Economic Eurasiatic „Integrarea eurasiatică într-o lume multipolară”.
Președintele rus Vladimir Putin (stânga) și cel kazah, Qasym-Jomart Toqaev (dreapta), la Moscova, în Rusia, pe 24 mai 2023 la Al II-lea Forum Economic Eurasiatic „Integrarea eurasiatică într-o lume multipolară”.

Președintele kazah Qasym-Jomart Toqaev a anunțat luni că țara sa a scos talibanii de pe lista teroriștilor.  

Toqaev a făcut anunțul la o sesiune a președinților de parlamente din țările Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) de la Almatî, fosta capitală Alma-Ata din perioada sovietică.

El a spus că a luat această decizie pentru a putea dezvolta legăturile comerciale și economice cu Afganistanul condus de talibani. Decizia a fost luată, de fapt, în decembrie anul trecut.

Organizația Tratatului de Securitate Colectivă este o alianță militară interguvernamentală care a fost semnată pe 15 mai 1992.

În 1992, șase state post-sovietice aparținând Comunității Statelor Independente - Rusia, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan - au semnat Tratatul de Securitate Colectivă.

Toqaev a cerut, de asemenea, președinților parlamentului din Rusia, Belarus, Kârgâzstan și Tadjikistan să susțină propunerea Kazahstanului de a înființa un centru regional al ONU pentru dezvoltarea stabilă a Asiei Centrale și Afganistan.

Și autoritățile ruse au anunțat că vor să-i scoată pe talibanii din Afganistan de pe lista organizațiilor teroriste din Rusia și că vor să îi invite la Forumul Economic de la St. Petersburg.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus că intenția este una care reflectă „realitatea obiectivă”.

„Ei sunt actuala guvernare. Pe noi și aliații noștri ne interesează soarta Afganistanului și a țărilor din Asia Centrală”, a spus Lavrov.

Totodată, autoritățile ruse i-au invitat pe talibani, aflați la putere în Afganistan din 2021, după ce trupele occidentale și ale SUA s-au retras din țară, la cel mai mare forum economic anual al Rusiei.

Diplomatul rus Zamir Kabulov, șef al Departamentului II pentru Asia din cadrul MAE al Rusiei, a spus că liderii afgani sunt în mod tradițional interesați de procurarea petrolului și a produselor derivate din acesta.

Forumul de la Sankt Petersburg, care găzduia cândva inclusiv investitori occidentali de la Londra și New York, s-a schimbat semnificativ după ce Rusia a invadat Ucraina și a declanșat cea mai mare criză în relațiile Rusiei cu Occidentul de la Criza rachetelor din Cuba din 1962.

Investitorii occidentali care își doreau o felie din vasta bogăție de resurse a Rusiei au fost acum înlocuiți de întreprinderi din China, India, Africa și Orientul Mijlociu.

Talibanii, care înseamnă „studenți” în limba paștună, au apărut în 1994 în jurul orașului Kandahar, din sudul Afganistanului. Ei au format una din grupările care au luptat într-un război civil pentru controlul țării după retragerea Uniunii Sovietice și prăbușirea ulterioară a guvernului procomunist de la Kabul.

Inițial, ei și-au atras membri din rândul așa-zișilor mujahedini care, cu sprijinul Statelor Unite, au respins forțele sovietice în anii 1980.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG