Linkuri accesibilitate

Președintele Tokaev anunță retragerea forțelor străine din Kazahstan și un nou premier


Primăria din Almatî a fost incendiată de în timpul protestelor antiguvernamentale.
Primăria din Almatî a fost incendiată de în timpul protestelor antiguvernamentale.

Președintele Kasâm Jomart Tokaev a anunțat că forțele străine care au intervenit pentru înăbușirea manifestațiilor antiguvernamentale vor începe retragerea din Kazahstan în următoarele două zile.

Potrivit declarației formulate de președinte, marți, în Parlament, retragerea militarilor din țările Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) condusă de Rusia, ar urma să fie finalizată în decursul a zece zile.

Tokaev a anunțat și nominalizarea unui nou premier, în persoana lui Alikhan Smailov, până recent vicepremier în cabinetul demis săptămâna trecută, pe fondul protestelor în care au fost ucise cel puțin 163 de persoane.

Tokaev, care a pus protestele pe seama unei „agresiunii teroriste”, parte a unei „tentative de lovitură de stat”, pare a reușit să folosească criza pentru a-și consolida puterea în țara central-asiatică bogată în petrol și gaze.

Frică și foamete: Reporterii din Kazahstan descriu starea de tensiune în care se află
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00

Tot pe 11 ianuarie, Ministerul de Interne a declarat că forțele de securitate au reținut 9.900 de persoane în urma protestelor violente declanșate de dublarea prețului la combustibil în ziua de Anul Nou.

Ceea ce începuse ca o mișcare pașnică de protest față de situația economică s-a transformat într-un protest violent, în care au fost incendiate clădiri publice și jefuite magazinele în special în Almatî, cel mai mare oraș al țării, considerat capitala comercială a Kazahstanului.

Până acum, autoritățile nu au reușit să furnizeze dovezi pentru afirmațiile conform cărora teroriști, inclusiv „luptătorii străini”, s-au aflat în spatele protestelor fără precedent împotriva regimului autoritar.

Unii martori au spus că mitingurile pașnice par să fi fost deturnate de grupuri violente organizate, în timp ce alții au dat vina pe forțele guvernamentale pentru că au alimentat violența.

Tokaev a declarat stare de urgență pe 5 ianuarie și a chemat Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, condusă de Rusia, să trimită trupe pentru a ajuta la menținerea securității. Din OTSC mai fac parte Belarus, Tadjikistan și Armenia.

În același timp, și-a demis cabinetul și l-a demis pe fostul președinte Nursultan Nazarbaev din funcția de șef al Consiliului Național de Securitate, o poziție puternică din care acesta continua să exercite o influență considerabilă.

Tokaev l-a demis și pe șeful Comitetului de Securitate Națională al țării, Karim Masimov, aliat vechi al lui Nazarbaev, apoi l-a arestat sub acuzația de înaltă trădare. Mai mulți alți oficiali din serviciile de securitate au fost, de asemenea, reținuți.

În timpul discursului de marți din fața legislativului, președintele a încercat să-i asigure pe cetățeni că lucrează pentru stabilitate economică, ordonând Băncii Centrale și agenției de reglementare financiară să asigure stabilitatea pieței valutare pentru a construi încrederea în moneda locală - tenge.

XS
SM
MD
LG