Linkuri accesibilitate

Kazahstan | 164 de morți și mii de deținuți în protestele violente


Cel puțin 5.135 de persoane au fost reținute până acum pentru presupusa participare la protestele din Kazahstan.
Cel puțin 5.135 de persoane au fost reținute până acum pentru presupusa participare la protestele din Kazahstan.

Cel puțin 164 de persoane au fost ucise și peste 5.000 au fost reținute în timpul revoltelor violente din Kazahstan de săptămâna trecută, potrivit Ministerul Sănătății citat de postul de televiziune de stat Khabar 24.

Protestele care au izbucnit în țara din Asia Centrală în ultimele zile au dus la demisia guvernului și la declararea stării de urgență. În același timp trupe rusești au fost aduse pentru a ajuta la oprirea tulburărilor, scrie CNN.

În Almatî, cel mai mare oraş al ţării şi capitala economică, protestele s-au transformat în tulburări şi ciocniri care s-au soldat cu clădiri incendiate şi magazine devastate.

Cel puțin 5.135 de persoane au fost reținute până acum pentru presupusa participare la protestele din Kazahstan, a informat duminică presa de stat, citând Ministerul Afacerilor Interne al țării. Între timp, poliția a deschis aproximativ 125 de dosare penale legate de incidente de violență, inclusiv sub acuzația de violență, omor, tâlhărie.

Potrivit unei relatări a televiziunii de stat, 103 persoane - printre care şi doi copii - au murit doar în Almatî, unde s-au produs cele mai grave violenţe.

Agenţia dpa scrie că iniţial nu a fost clar câte dintre victime erau civili. Anterior, autorităţile au vorbit despre peste 40 de decese, iar dintre acestea 16 din rândul agenţilor de poliţie şi militarilor.

După protestele violente de săptămâna trecută, autorităţile din Kazahstan au declarat că situaţia se stabilizează şi că trupele unei alianţe militare conduse de ruşi păzesc instalaţiile cheie, transmite Reuters.

Într-o informare, oficialii de securitate i-au spus preşedintelui Kasâm Jomart Tokaev că vor continua operaţiunile de „curăţare”.

Săptămâna trecută, președintele Tokaev a emis ordine de a trage cu muniţie reală pentru a pune capăt tulburărilor pe care le-a pus pe seama bandiţilor şi teroriştilor.

Internetul a fost restricţionat şi telecomunicaţiile funcţionează cu intermitenţe, ceea ce face dificilă verificarea cifrelor şi confirmarea declaraţiilor.

Niciun grup nu a apărut pentru a vorbi în numele protestatarilor.

La invitaţia lui Kasâm Jomart Tokaev, o alianţă de state ex-sovietice condusă de Rusia - Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO ) - a trimis trupe pentru a restabili ordinea, intervenţie care vine într-un moment de mare tensiune între Rusia şi SUA, înaintea discuţiilor din această săptămână cu privire la criza din Ucraina.

„O serie de facilităţi strategice au fost transferate sub protecţia contingentului unit de menţinere a păcii din statele membre CSTO”, a spus biroul prezidenţial.

Din CSTO fac parte Rusia, Kazahstan, Belarus, Tadjikistan și Armenia.

Starea de urgență decretată săptămâna trecută în Kazahstan este valabilă, deocamdată, până în 19 ianuarie. Cetățenii nu se pot deplasa sunt interzise adunările publice.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG