Linkuri accesibilitate

Kazahstanul se va conforma sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei 


Anunțul a fost făcut de către președintele Kasâm-Jomart Tokaev (stânga) într-o conferință de presă organizată joi la Berlin cu cancelarul German Olaf Scholz.
Anunțul a fost făcut de către președintele Kasâm-Jomart Tokaev (stânga) într-o conferință de presă organizată joi la Berlin cu cancelarul German Olaf Scholz.

Kazahstanul nu va mai ajuta Rusia să eludeze sancțiunile internaționale, a anunțat președintele Tokaev într-o vizită în Germania. Aliații vestici nu ar trebui să se teamă că țara sa va încălca regimul internațional de sancțiuni, conform președintelui Kazahstanului.

Există temeri că țări precum Kazahstanul sau Azerbaidjanul ar putea ocoli sancțiunile occidentale pentru câștig propriu. Având relații bune cu Rusia, ele ar putea achiziționa petrol sau gaz rusesc doar ca să-l vândă mai departe în Uniunea Europeană.

Tocmai această strategie a fost negată vehement de Tokaev, la fel ca reversul: că aceste țări ar achiziționa bunuri din Occident pentru a le vinde Rusiei.

În 2022, volumul comerțului din Kazahstan către Rusia a crescut cu 15%, devenind un punct de trecere pentru importurile și exporturile indirecte.

În aprilie 2023, guvernul american a amenințat că, dacă cei din Kazahstan vor continua să ajute Rusia să eludeze sancțiunile, vor fi vizați și ei de sancțiuni.

În aceeași vizită, Tokaev a transmis că țara se este pregătită să trimită mai mult petrol către Germania.

După ce guvernul de la Berlin a oprit achizițiile de petrol rusesc, Kazahstanul și-a crescut cantitatea de petrol livrat către rafinăriile germane. Anul acesta, prin conducta rusească Drujba, Kazahstanul a livrat Germaniei 500.000 de tone de petrol nerafinat.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

Multimedia

România - căminele-spital din perioada 1954-1990
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:49 0:00
XS
SM
MD
LG