Linkuri accesibilitate

Prețul motorinei în România și ce rol au importurile din India, Tunisia și Kazahstan


O treime din motorina vândută în România, ca produs finit, provine din importuri. Peste 40% din cele nouă milioane de autovehicule înregistrate în țară folosesc acest tip de combustibil.(Imagine generică)
O treime din motorina vândută în România, ca produs finit, provine din importuri. Peste 40% din cele nouă milioane de autovehicule înregistrate în țară folosesc acest tip de combustibil.(Imagine generică)

Pentru a compensa embargo-ul impus de Europa pentru motorina și țițeiul din care este prelucrată, companiile românești au cumpărat din timp țiței din Kazahstan și Tunisia, dar și motorină din India și Orientul Mijlociu.

O problemă a sistemului energetic autohton este că România nu își poate asigura decât în mică măsură consumul de motorină. Asta în condițiile în care peste 40% din cele nouă milioane de autovehicule înregistrate folosesc acest tip de combustibil.

Până la războiul din Ucraina, toate importurile directe de motorină sau 70% din petrol din care este prelucrată proveneau din Rusia, potrivit datelor oferite de Petrom, Rompetrol și Lukoil, cele mai importante companii care activează în România.

Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, spune că stocurile mari, evoluția internațională e prețului petrolului, dar și iarna relativ blândă sunt motivele pentru care prețurile din piață nu au crescut. De altfel, cotația la pompă a motorinei s-a menținut la un preț sub 8 lei pe litru și imediat după ce a intrat în vigoare embargo-ul european asupra importurilor pentru acest produs derivat din țiței (5 februarie).

Un litru de motorină standard se vindea în 8 februarie cu prețuri între 7,3 și 7.75 pentru motorina standard, respectiv premium. Cotațiile scăzuseră chiar, după ce duminică erau prețuri între 7,61 și 7,69 de lei la benzinăriile din București pentru produsul standard, în timp ce motorina premium avea prețuri între 7,96 și 8,2 lei, conform platformei Peco Online.

Importul de motorină, produsul finit

Pe lângă dependența față de motorina importată, țițeiul din care se rafinează intern motorina produsă în România provine tot din import.

Astfel, o treime din motorina vândută în România, ca produs finit, provine din importuri. În 2021, ultimul an pentru care sunt date complete pentru un interval de 12 luni, pe teritoriul țării s-au pus la vânzare aproape 7,8 milioane de tone de motorină.

Din această cantitate, 2,33 milioane de tone a fost motorina cumpărată din străinătate, în mare parte din Rusia, așa cum reiese din rapoartele Petrom și Lukoil, principalele companii care au importat motorină.

În anul 2021, potrivit propriului raport anual, Petrom a produs 2,079 milioane tone de motorină, în rafinăria Brazi. De asemenea, Petromidia, rafinăria grupului Rompetrol, a produs 2,48 milioane de tone de motorină și combustibil pentru avioane, tot potrivit datelor publice.

Rușii de la Lukoil au rafinat și ei în jur de un milion de tone de motorină, conform datelor Institutului Național de Statistică privind producția internă pentru 2021.

Compania Petrom, de exemplu, a transmis că a început de anul trecut să importe 500.000 de tone din surse non-rusești. „Petrobrazi, controlată de OMV Petrom, cu o capacitate de 4,5 milioane de tone, are asigurate două treimi din necesar din țițeiul românesc, iar restul este de import - din India, Orientul Mijlociu și din Marea Mediterană. Anul trecut, a importat 500 de mii de tone de motorină din alte surse decât rusești”, spune pentru
Europa Liberă specialistul în energie Eugenia Gușilov.

Conform informărilor către bursă, Petrom OMV a important motorină din India, Orientul Mijlociu sau state de la Marea Mediterană. „Aceste țări vor rămâne surse de aprovizionare și în 2023”, a spus Radu Căprău, un reprezentant al companiei, pentru Profit.ro.

Importul de petrol din care se rafinează motorină

În luna iulie 2022, premierul Nicolae Ciucă spune că „la o tonă de petrol național trebuie să importăm trei virgulă ceva tone de petrol sau produse petroliere pentru că, știm foarte bine, motorina nu se produce în țară”, a mai spus Nicolae Ciucă la o conferință de presă privind compensarea prețurilor combustibililor.

De fapt, rafinăriile românești preferă țițeiul din import pentru a obține motorină.

În anul 2021, cele trei rafinării românești au procesat 9,9 milioane de tone de țiței, dintre care 6,82 milioane de tone au fost din import. Toate rafinăriile au folosit țiței din import pentru a-l rafina în motorină. Inclusiv Petrom OMV folosește la Petrobrazi țiței de import pentru a-l transforma în motorină.

Prețurile la cele mai mari companii din domeniu nu au mărit prețul motorinei la pompă.
Prețurile la cele mai mari companii din domeniu nu au mărit prețul motorinei la pompă.

„Respectăm deja toate sancțiunile și de la mijlocul lunii martie 2022, când ne-am autoimpus să nu mai aducem petrol sau motorină din Rusia. Circa 30% din cantitățile procesate la Petrobrazi sunt importate, iar în trecut cea mai mare parte a importurilor veneau din Rusia sau din porturile rusești”, ne-au precizat reprezentanții companiei la sfârșitul anului trecut.

Petrolul african a salvat România de prețuri mari

„Pentru petrolul importat folosim un mixt de tipuri de petrol din zona Mării Negre, mai ales transportat prin CPC (n.r. - din Kazakstan) sau din Azerbaijan, dat și tipuri din Africa de Nord”, au precizat oficiali ai Petrom într-un comunicat de presă. În legătură cu țițeiul important din Africa de Nord este vorba de Tunisia, țară în care OMV are mai multe concesiuni.

În ceea ce privește rafinăriile Petrotel (Lukoil) și Petromidia (Rompetrol) aceste folosesc petrol din Kazahstan.

„Da, România este o țară care importă motorină. Nu, nu există motive de îngrijorare. Am purtat discuții cu toți marii importatori de pe piață și concluzia este că fiecare și-a diversificat sursele de aprovizionare, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionare. Veți vedea că, la fel cum am depășit cu bine embargoul asupra țițeiului rusesc care a început pe 5 decembrie 2022, vom depăși cu bine și embargoul asupra motorinei rusești”, a dat asigurări ministrul Energiei, Virgil Popescu.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG