Linkuri accesibilitate

 
Kellogg, după discuțiile cu Zelenski: Un lider luptător și curajos al unei națiuni aflate în război

Kellogg, după discuțiile cu Zelenski: Un lider luptător și curajos al unei națiuni aflate în război


Trimisul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, discută cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski (stânga).
Trimisul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, discută cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski (stânga).

Actualizare, vineri, 21 februarie - După discuțiile cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care au continuat și vineri, generalul Keith Kellogg a scris despre „liderul luptător și curajos” de la Kiev, într-o postare făcută pe X, în care a preluat postarea făcută de liderul ucrainean.

„O zi lungă și intensă cu conducerea de vârf a Ucrainei. Discuții ample și pozitive cu Zelenski, liderul luptător și curajos al unei națiuni aflate în război și cu echipa sa talentată de securitate națională”, a scris Kellog.

„Am avut o întâlnire productivă cu generalul Kellogg – o discuție bună, multe detalii importante. Sunt recunoscător Statelor Unite pentru toată asistența și sprijinul bipartinic pentru Ucraina și poporul ucrainean.

Este important pentru noi - și pentru întreaga lume liberă - ca puterea americană să existe. Am avut o conversație detaliată despre situația din câmpul de luptă, cum să ne returnăm prizonierii de război și garanțiile eficiente de securitate.

Din prima secundă a acestui război, Ucraina a căutat pacea. Trebuie și putem să ne asigurăm că pacea este puternică și de durată - astfel încât Rusia să nu se poată întoarce niciodată cu război. Ucraina este pregătită pentru un acord puternic, eficient de investiții și securitate cu președintele Statelor Unite. Ne-am propus cea mai rapidă și constructivă modalitate de a obține rezultate. Echipa noastră este pregătită să lucreze 24/7.

Succesul ne unește pe toți. Relaţiile puternice Ucraina-SUA aduc beneficii întregii lumi.

Îi mulțumesc generalului Kellogg pentru munca comună de a obține rezultate importante”, a scris joi seară pe X și pe Facebook președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la finalul întrevederii cu trimisul președintelui Trump pentru Rusia și Ucraina.

Și ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiha, a declarat joi că a discutat cu trimisul special al SUA, Keith Kellogg, despre modalităţile de a obţine „o pace justă şi durabilă”.

Ministrul de Externe al Ucrainei a spus joi că a discutat modalități de a obține „o pace cuprinzătoare, justă și durabilă” în Ucraina cu Keith Kellogg, trimisul lui Trump pentru Ucraina, care se află la Kiev.

„Am afirmat dorința Ucrainei de a obține pacea prin forță și viziunea noastră pentru pașii necesari. De asemenea, am reiterat că securitatea Ucrainei și a transatlanticului este indivizibilă", a scris într-o postare pe X ministrul ucrainean.

Trimisul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg (stânga), a fost primit de ministrul ucrainean al Apărării, Andrii Sîbiha (dreapta).
Trimisul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg (stânga), a fost primit de ministrul ucrainean al Apărării, Andrii Sîbiha (dreapta).

Sîbiha reaminteşte că Ucraina „a rezistat celui mai îngrozitor atac militar din istoria modernă a Europei şi a trei ani de război total”.

„Ne vom apăra dreptul de a exista”, spune şeful diplomaţiei de la Kiev.

Trimisul american pentru Ucraina, Keith Kellogg, s-a întâlnit joi la Kiev și cu şeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, care a spus că este „important” ca generalul în retragere să primească toate informaţiile, inclusiv despre ceea ce se întâmplă pe linia frontului şi rezistenţa şi spiritul Ucrainei, relatează BBC.

Iermak a scris pe X spus că el „contează pe sprijinul continuu al Statelor Unite” pentru Ucraina și că dorește ca relația dintre cele două țări să rămână „deschisă” și „bazată pe încredere”.

Trimisul lui Trump pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, a fost primit de șeful Administrației Prezidențiale, Andrii Iermak - 19 februarie 2025
Trimisul lui Trump pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, a fost primit de șeful Administrației Prezidențiale, Andrii Iermak - 19 februarie 2025

El a spus că i-ar fi transmis trimisului american că „Rusia manipulează în mod constant informaţiile, încearcă să semene dezbinare şi răspândeşte minciuni pentru a ne întoarce unii împotriva altora”.

Iermak a reiterat poziția Ucrainei privind implicarea sa în toate discuţiile privind încheierea războiului. Ucrainenii „doresc un parteneriat strategic, pe termen lung şi cuprinzător cu Statele Unite”, a adaugat el.

Preşedintele Zelenski declarase că ar dori să îi arate lui Kellogg linia frontului în timpul vizitei sale în Ucraina.

Conferința de presă Zelenski-Kellogg a fost anulată

O conferință de presă planificată cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu trimisul șef al SUA în Ucraina, Keith Kellogg, a fost anulată.

Camerele de luat vederi au fost lăsate să intre pentru scurt timp înainte de a fi scoase afară, în timp ce cei doi erau încă în discuții.

BBC, care citează surse ucrainene, scrie că solicitarea de anulare a conferinței de presă aparține părții americane și că Kellogg pare din ce în ce mai „marginalizat” de administrația Trump, dar că Zelenski este tot mai „motivat” după evenimentele din ultimele zile.

Ce prevede acordul privind mineralele

„Ucraina trebuie să țină în frâu criticile la adresa Statelor Unite, care încearcă să asigure un acord de pace acceptabil pentru toate părțile”, a declarat joi consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Mike Waltz, într-un interviu.

„Trebuie să reducă tonul și să se uite cu atenție și să semneze acel acord", a declarat Waltz pentru Fox News, referindu-se la un acord privind mineralele critice cu Washingtonul.

În același timp, Waltz a spus că crede că diferențele dintre SUA și Ucraina ar putea fi reconciliate.

Acordul la care se referă Waltz a fost propus de președintele american Trump într-o declarație din 3 februarie.

În acord, Ucraina ar furniza SUA minerale cu pământuri rare ca formă de plată pentru sprijinul financiar al Washingtonului.

Acordul sugerează, de asemenea, că mineralele ar putea fi o compensație pentru ajutorul pe care SUA l-au oferit deja Ucrainei de când Rusia a invadat-o în 2022.

Dar Zelenski a respins public această ofertă a lui Trump, susținând că nu este „o conversație serioasă și că el „nu poate vinde statul nostru”.

Deși acordul rămâne nesemnat, Trump l-a acuzat pe Zelenski că „a încălcat acordul”.

Deși puțini au criticat-o, mulți comentatori ucraineni au salutat în general propunerea lui Donald Trump.

Ministrul britanic al Apărării: „Zelenski face ceea ce Churchill a făcut pentru Marea Britanie”

„Acest război a început pentru că Rusia a invadat teritoriul unui stat suveran”, spune ministrul britanic al Apărării, John Healey, aflat într-o vizită în Norvegia după ce cele două țări au ajuns la un nou acord privind apărarea.

„Acest război ar putea fi încheiat astăzi, dacă președintele Putin și-ar retrage trupele din Ucraina”, a adăugat el.

Comentariul survine unei declarații făcute în urmă cu o zi de președintele american Donald Trump, care l-a numit pe Zelenski „dictator”.

Healey a povestit cum l-a întâlnit pe Zelenski și i-a văzut „angajamentul” față de țara sa.

„El este liderul ales în Ucraina și a făcut ceea ce a făcut Winston Churchill în Marea Britanie în al Doilea Război Mondial: a suspendat alegerile în timpul războiului”, a spus el.

„Datoria noastră este să fim alături de ucraineni, să-i sprijinim pe ucraineni, să-i sprijinim în lupta lor. Și dacă aleg să vorbească, să-i sprijinim și în negocieri. Este în interesul președintelui Trump și al Americii să obținem o pace durabilă”, a mai spus Healey.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG