Linkuri accesibilitate

Cine este Kevin McCarthy, noul președinte al Camerei Reprezentanților a SUA. A fost ales după „lupte” grele între republicani


Kevin McCarthy o înlocuieşte pe democrata Nancy Pelosi. Mandatul lui în fruntea Camerei Reprezentașilor va fi unul foarte dificil.
Kevin McCarthy o înlocuieşte pe democrata Nancy Pelosi. Mandatul lui în fruntea Camerei Reprezentașilor va fi unul foarte dificil.

După a 15-a rundă de vot, republicanul Kevin McCarthy a fost ales președintele Camerei Reprezentanților a Statelor Unite sâmbătă dimineață. El a făcut concesii extinse unui grup de republicani radicali care au ridicat întrebări cu privire la capacitatea partidului de a guverna, scrie Reuters.

De origine din Californian, în vârstă de 57 de ani, Kevin McCarthy a suferit o ultimă umilință când reprezentantul Matt Gaetz și-a reținut votul la cel de-al 14-lea scrutin, când se apropia de miezul nopții, determinând o încăierare în care colegul republican Mike Rogers a trebuit să fie retras fizic, arată Reuters.

Rezultatul final a indicat 216 voturi pentru Kevin McCarthy, 212 pentru liderul democrat din Cameră Hakeem Jeffries, cu şase reprezentanţi votând „prezent”, relatează Reuters.

După lungi dezbateri, republicanii au convenit să îl nominalizeze pe McCarthy, dar drumul său către şefia Camerei Reprezentanţilor a fost unul nesigur, după ce unii reprezentanţi au rezistat şi au ameninţat să îi submineze candidatura.

După mai multe zile de blocaj, vineri seara au avut loc momente dramatice. În a 14-a rundă, McCarthy l-a confruntat pe Matt Gaetz, al cărui vot i-ar fi putut aduce funcţia pe care o dorea de mult. După ce o încercare de a amâna şedinţa pentru luni a eşuat, McCarthy a obţinut în sfârşit voturile pentru a-şi adjudeca funcţia, scrie CNN.

După ce rezultatul a fost anunţat, republicanii Steve Scalise, Elise Stefanik şi Ryan Zinke, ultimul membru care a votat, au fugit cu toţii la McCarthy cu cardurile de vot pentru ca el să le semneze.

Participanţii la şedinţă au aplaudat în picioare. McCarthy i-a îmbrăţişat pe mai mulţi membri care au venit lângă el şi le-a făcut cu mâna celor de la galerie.

Partidul are o majoritate subţire în Cameră – 222 de republicaţi faţă de 212 democraţi – ceea ce însemna că McCarthy nu îşi putea permite multe dezertări.

Compromisurile făcute de McCarthy

Kevin McCarthy reprezintă California şi anterior a fost lider al minorităţii din Camera Reprezentanţilor. McCarthy a promis deja să lanseze mai multe investigaţii în ceea ce îl priveşte pe preşedintele Joe Biden şi administraţia sa.

McCarthy a fost de acord cu o cerere a grupului de linie dură ca orice parlamentar să poată solicita în orice moment îndepărtarea sa. Acest lucru îi va tăia brusc puterea pe care o va deţine atunci când va încerca să adopte legislaţia pe probleme critice, inclusiv finanţarea guvernului, abordarea plafonului datoriei naţiunii care se profilează şi alte crize ce pot apărea.

Republicanul Kevin McCarthy a fost ales speaker al Camerei Reprezentanţilor din SUA, după mai multe zile de negocieri şi 15 runde de vot.
Republicanul Kevin McCarthy a fost ales speaker al Camerei Reprezentanţilor din SUA, după mai multe zile de negocieri şi 15 runde de vot.

„Lucrurile sunt transformaţionale", a declarat reprezentantul republican Ralph Norman, care a votat pentru a-l susţine pe McCarthy după ce i s-a opus o mare parte a săptămânii.

Mandat dificil cu multe negocieri

Performanţa mai slabă decât se aştepta a republicanilor în alegerile intermediare din noiembrie i-au lăsat cu o majoritate restrânsă de 222-212, dând o putere uriaşă grupului de dreapta de linie dură ce s-a opus conducerii lui McCarthy.

Concesiile, inclusiv reduceri drastice ale cheltuielilor şi alte limitări asupra conducerii lui McCarthy, ar putea indica noi turbulenţe în lunile următoare, mai ales când Congresul va trebui să semneze o nouă creştere a plafonului datoriei Statelor Unite de 31,4 trilioane de dolari.

Ales în cele din urmă, Kevin McCarthy o înlocuieşte pe democrata Nancy Pelosi ca „speaker". Şi el iese slăbit din aceste alegeri care au un mandat foarte dificil.

În următoarele câteva luni, McCarthy va avea negocieri privind ridicarea plafonului datoriei publice americane, finanţarea statului federal şi, eventual, eliberarea de noi pachete suplimentare de asistenţă militară pentru războiul din Ucraina.

Victoria tardivă a lui McCarthy a venit cu ocazia marcării a doi ani de la un atac la 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA, când o mulţime violentă a luat cu asalt Congresul după pierderea electorală a preşedintelui de atunci Donald Trump.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG