Linkuri accesibilitate

SUA | Tensiuni între republicani pentru șefia Camerei Reprezentanților


Kevin McCarthy (stânga), liderul majorității republicane din Camera Reprezentanților, nu a reușit să obțină numărul de voturi necesar după trei tururi diferite.
Kevin McCarthy (stânga), liderul majorității republicane din Camera Reprezentanților, nu a reușit să obțină numărul de voturi necesar după trei tururi diferite.

Liderul majorității republicane, Kevin McCarthy, a eșuat de trei ori în încercarea de a obține șefia Camerei Reprezentanților din Congresul american. Votul eșuat aduce în discuție tensiunile din interiorul Camerei.

Update 5 ianuarie: Votul din Camera Reprezentanților a eșuat pentru a șasea oară, în urma votului de miercuri. Un nou tur de scrutin va avea loc joi, la 19:00, ora României.

Președintele Joe Biden s-a arătat îngrijorat de votul Camerei, spunând că întreaga lume privește evenimentele care se desfășoară în Capitoliul Statelor Unite.

Circa 20 de republicani fideli lui Donal Trump au refuzat să îl voteze pe McCarthy, invocând motive ideologice. Reprezentantul republican a obținut 201 din cele 218 voturi necesare. Restul republicanilor au votat pentru Byron Donalds, reprezentantul din Florida.

BBC scrie că există trei posibile scenarii pentru viitoarea șefie a Camerei: McCarthy va câștiga, mizând pe epuizarea opoziției. McCarthy va pierde susținerea pe care o are în prezent, în favoarea unui candidat preferat de restul majorității republicane.

Un alt scenariu este acela în care republicanii și democrații vor cădea de acord asupra unui compromis, un candidat moderat, cum ar fi Fred Upton, reprezentant pentru Michigan, sau Don Bacon, un republican centrist reprezentând Nebraska, care s-a arătat dispus cooperării cu democrații în trecut.

****

ȘTIRE INIȚIALĂ. Este a treia oară când reprezentantul din California nu reușește să obțină voturile necesare, lucru care ridică semne de întrebare despre stabilitatea Camerei Reprezentanților, a cărei activitate a rămas blocată.

Democratul Hakeem Jeffries a obținut 212 voturi pentru, McCarthy a obținut 203 iar republicanul Jim Jordan 19 voturi. Pentru a obține președinția Camerei, McCarthy avea nevoie de 218 voturi.

Republicanul McCarthy se aștepta la o victorie în contextul celui de al 118-lea Congres american, ultimul pentru mandatul lui Joe Biden.

În primele două tururi, McCarthy a fost contestat de 19 colegi, iar în al treilea tur de 20. Dacă votul de miercuri nu va fi unul favorabil pentru reprezentantul republicanilor, acesta riscă să își piardă susținerea.

Este prima oară din 1923 când o întâlnire a Camerei Reprezentanților este suspendată fără ca reprezentanții să reușească să aleagă un lider după prima rundă de alegeri.

Analiștii avertizează că următorii doi ani vor reprezenta o perioadă de tensiuni în interiorul Camerei Reprezentanților, între reprezentanții moderați și republicanii de dreapta.

Publicațiile americane transmit că republicanul McCarthy se confruntă cu o rebeliune din partea propriului partid.

Nu este clar care va fi rezultatul următoarei runde de alegeri, care va avea loc miercuri în SUA, însă acestea vor continua până când reprezentanții vor cădea de acord asupra unui lider.

Cei mai conservatori dintre republicani continuă să își mențină poziția acerbă față de McCarthy, refuzând să îl susțină pe acesta. Blocajul cauzat cauzează întârzierea numirii în funcție a sute de membri ai Congresului american, lucru care afectează progresul ramurii legislative a guvernului.

De partea democraților din Cameră, reprezentantul Hakeem Jeffries a primit susținerea majorității.

În urma rezultatului, McCarthy a spus că nu se va retrage din cursă. Acesta mai are nevoie de numai 11 voturi pentru a pune capăt turului de scrutin. Mai mult, el a mai spus că a discutat cu fostul președinte Donald Trump pentru a-i solicita susținerea, însă acesta a refuzat să o ofere, spunând că „vom vedea ce se va întâmpla”.

Pentru Senat, alegerile vor avea loc pe 23 ianuarie.

Rezultatele alegerilor din cadrul celor două camere vor însemna noi provocări pentru Biden. Președintele american va fi nevoit să se confrunte cu un Congres divizat. Democrații au controlul asupra Senatului, însă Camera Reprezentanților are o majoritate republicană, însă una minusculă.

Reprezentanții republicani au transmis că vor profita de majoritatea din Cameră pentru a chestiona administrația Biden. Seria de anchete despre care au vorbit politicienii republicani va viza afacerile fiului președintelui, Hunter Biden, retragerea din Afganistan a SUA și gestionarea pandemiei de către Joe Biden.

Cine este Kevin McCarthy?

Înainte de a deveni membru al Congresului, Kevin McCarthy a fost reprezentantul districtului 22 din California, până în 2013, iar din 2013 a fost reprezentant în districtul 23.

Kevin McCarthy este urmărit de reporteri în timp ce se îndreaptă către votul din cadrul Camerei Reprezentanților, în clădirea Capitolului. Republicanul este unul dintre politicienii care a îmbrățișat ipoteza lui Dondal Trump că alegerile prezidențiale din 2020 au fost fraudate.
Kevin McCarthy este urmărit de reporteri în timp ce se îndreaptă către votul din cadrul Camerei Reprezentanților, în clădirea Capitolului. Republicanul este unul dintre politicienii care a îmbrățișat ipoteza lui Dondal Trump că alegerile prezidențiale din 2020 au fost fraudate.

În cadrul Congresului, McCarthy a fost liderul majorității republicane din Camera Reprezentanților condusă de John Boehner și Paul Ryan din 2014 până în 2019. Începând cu 2019, acesta a devenit lider al minorității Camerei, după ce americanii au pierdut majoritatea în cadrul alegerilor intermediare din 2018.

Pentru McCarthy, șefia Camerei ar însemna că acesta va fi un posibil viitor candidat pentru președinția Statelor Unite. Mai important, poziția de vorbitor în Camera Reprezentanților presupune o influență importantă asupra legislativului.

Printre angajamentele lui McCarthy pentru șefia Camerei se numără demiterea din anumite funcții a mai multor reprezentanți democrați.

El a promis că îl va investiga pe secretarul pentru Securitatea Internă, Alejandro Mayorkas și va înființa un comitet restrâns pentru China.

Pe plan intern, acesta a declarat că majoritatea republicană a Camerei va retrage finanțarea oferită de Agenția de Administrare a SUA (IRS) pentru 87.000 de agenți angajați de Biden.

Pe plan energetic, planurile lui McCarthy vizează forajul de gaze și petrol, dar și energia nucleară, pentru a asigura independența față de China.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG